Konfiguracja modemu na OpenWRT na TL-MR3420
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Konfiguracja modemu na OpenWRT na TL-MR3420
Cześć!
Mam problem z konfiguracją modemu Huawei e3131 oraz ZTE MF 195 na routerze z zainstalowanym OpenWrt Backfire 10.03.1.
Mam zainstalowany Luci oraz ponoć niezbędny luci-proto-3g.
W zakładce Network oddałem nowy interfejs z parametrami:
Protocol: UMTS/GPRS/EV-DO
Modem device: /dev/ttyS0 (jedyny który był od razu ustawiony)
Service type: UMTS/GPRS
APN: erainternet
PIN: brak
PAP/CHAP username: erainternet
PAP/CHAP password: erainternet
I nie działa, nie chce się w ogóle łączyć.
Uprzejmie poproszę o pomoc, najlepiej za rączkę:)
PS: Szukałem w internecie rozwiązania, natkąłem się na podobne lub identyczne problemy jednak rozwiązania brak.
Mam problem z konfiguracją modemu Huawei e3131 oraz ZTE MF 195 na routerze z zainstalowanym OpenWrt Backfire 10.03.1.
Mam zainstalowany Luci oraz ponoć niezbędny luci-proto-3g.
W zakładce Network oddałem nowy interfejs z parametrami:
Protocol: UMTS/GPRS/EV-DO
Modem device: /dev/ttyS0 (jedyny który był od razu ustawiony)
Service type: UMTS/GPRS
APN: erainternet
PIN: brak
PAP/CHAP username: erainternet
PAP/CHAP password: erainternet
I nie działa, nie chce się w ogóle łączyć.
Uprzejmie poproszę o pomoc, najlepiej za rączkę:)
PS: Szukałem w internecie rozwiązania, natkąłem się na podobne lub identyczne problemy jednak rozwiązania brak.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Konfiguracja modemu na OpenWRT na TL-MR3420
Nie prościej Gargoyle zainstalować?tarzanno pisze: na routerze z zainstalowanym OpenWrt Backfire 10.03.1
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A jak na Gargoylu ustawić modem? Jest prościej?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Można wyklikać. A przy standardowych sprawach sprowadza się to do wybrania dostawcy i kliknięciu OK (ewentualnie PIN).tarzanno pisze:A jak na Gargoylu ustawić modem? Jest prościej?
Jeśli chcesz się trzymać Backfire, to spróbuj na początek położyć i podnieść interfejs, np:
Kod: Zaznacz cały
ifdown wan0
ifup wan0
I sprawdzić w logu co się dzieje
dmesg
-
- Użytkownik forum
Albo mi się zbrikował router, albo nie wiem jak teraz wejść w jego ustawienia. wpisywanie adresu 192.168.1.1 w przeglądarce nic nie daje...
Może jest jakiś inny adres do gargojla?
Może jest jakiś inny adres do gargojla?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj:
- reset ustawień guzikiem (według instrukcji)
- sprawdź telnet i SSH
- reset ustawień guzikiem (według instrukcji)
- sprawdź telnet i SSH
-
- Użytkownik forum
Mógłbyś mi powiedzieć jak i co zrobić przez telnet? Już uruchomiłem usługę w windowsie ale dalej nie wiem.
[ Dodano: 2014-07-03, 20:59 ]
Reset ustawień guzikiem nie działa (skoro jest zainstalowane nowe oprogramowanie to sposób z instrukcji już nie działa)
[ Dodano: 2014-07-03, 21:21 ]
Udało mi się wejść do trybu failsafe, ale żadne porady stad: "http://jazz.tvtom.pl/gargoyle-instalacja-aktualizacja/" nie pomogły. Da się zrobić flasha firwaru przez tryb failsafe?
[ Dodano: 2014-07-03, 21:24 ]
Oto, co mam z programu Putty:
"
root@(none):/# mount_root
/sbin/mount_root: line 1: pi_include: not found
/sbin/mount_root: line 1: set_jffs_mp: not found
/sbin/mount_root: line 1: determine_root_device: not found
/sbin/mount_root: line 1: can't create /.extroot.md5sum: Read-only file system
switching to jffs2
"
[ Dodano: 2014-07-03, 20:59 ]
Reset ustawień guzikiem nie działa (skoro jest zainstalowane nowe oprogramowanie to sposób z instrukcji już nie działa)
[ Dodano: 2014-07-03, 21:21 ]
Udało mi się wejść do trybu failsafe, ale żadne porady stad: "http://jazz.tvtom.pl/gargoyle-instalacja-aktualizacja/" nie pomogły. Da się zrobić flasha firwaru przez tryb failsafe?
[ Dodano: 2014-07-03, 21:24 ]
Oto, co mam z programu Putty:
"
root@(none):/# mount_root
/sbin/mount_root: line 1: set_jffs_mp: not found
/sbin/mount_root: line 1: determine_root_device: not found
/sbin/mount_root: line 1: can't create /.extroot.md5sum: Read-only file system
switching to jffs2
"
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale jest procedura dla nowego softu. I tę trzeba by sprawdzić.tarzanno pisze:Reset ustawień guzikiem nie działa (skoro jest zainstalowane nowe oprogramowanie to sposób z instrukcji już nie działa)
Wrzuciłeś na pewno poprawny obraz? Takie jajca czasem się dzieją jak masz za mało miejsca na flashu.tarzanno pisze:Oto, co mam z programu Putty:
Może też być jakiś syf w konfigu. Spróbuj z tego poziomu:
firstboot
Czyli taki factory-reset.mtd -r erase rootfs_data
- wojteks
- *** Administrator ***
Co dokładnie wgrałeś?tarzanno pisze:Oto, co mam z programu Putty:
Powinieneś wgrać http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu ... pgrade.bin lub http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu ... pgrade.bin w zależności od wersji sprzętowej MR3420 która masz.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
tarzanno
Tu masz to opisane o wiele prościej : http://tnij.org/hmwxfiz
Postępuj zgodnie z tym co jest tam napisane, - a router będzie śmigał
Tu masz to opisane o wiele prościej : http://tnij.org/hmwxfiz
Postępuj zgodnie z tym co jest tam napisane, - a router będzie śmigał

-
- Użytkownik forum
No szlag mnie trafi:) Nie mogę ciągle postawić serwera ftp. Używam WinSCP (FTP, bez szyfrowania, nazwa hosta:serwer.pl i port 21, logowanie anonimowe) i wyskakuje
"
Czas minął.
Połączenie nie powiodło się.
"
Mimo, że powyłączałem Comodo, AVG, Jedynie Emet pozostał, nawet zaporę wyłączyłem Windowsową oraz właczyłem udostępnianie plików i drukarek. Gdzie szukać problemu?
A tak swoją drogą, to bardzo Wam dziękuję za linki
Obecnie to co nie działa, to było wgrywane "gargoyle-1.6.1.4-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin"
Firstboot robiłem, natomiast tego drugiego polecenia jeszcze nie.
[ Dodano: 2014-07-04, 14:14 ]
Ok, nie wiem czy to kwestia szczęścia, czy może po prostu trzeba było poczekać parę minut ale router się uruchomił i jest na nim zainstalowany Gargoyle:) Próbuję teraz ustawić na nim modem (e3131) ale coś ciągle widzę brak dostępu do internetu. Jestem w sieci T-mobile.
"
Czas minął.
Połączenie nie powiodło się.
"
Mimo, że powyłączałem Comodo, AVG, Jedynie Emet pozostał, nawet zaporę wyłączyłem Windowsową oraz właczyłem udostępnianie plików i drukarek. Gdzie szukać problemu?
A tak swoją drogą, to bardzo Wam dziękuję za linki
Obecnie to co nie działa, to było wgrywane "gargoyle-1.6.1.4-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin"
Firstboot robiłem, natomiast tego drugiego polecenia jeszcze nie.
[ Dodano: 2014-07-04, 14:14 ]
Ok, nie wiem czy to kwestia szczęścia, czy może po prostu trzeba było poczekać parę minut ale router się uruchomił i jest na nim zainstalowany Gargoyle:) Próbuję teraz ustawić na nim modem (e3131) ale coś ciągle widzę brak dostępu do internetu. Jestem w sieci T-mobile.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trzeba czekac - przy pierwszym starcie jest robiona inicjalizacja FLASH, zapisywanie NVRAM i pare innych rzeczy.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
To wgraj jeszcze raz ale juz *sysupgrade.bin, konfiguracja jest opisana w wielu miejscach i prosta.tarzanno pisze:squashfs-factory.bin"
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Wszystko OK. Modem e3131 działa bezproblemowo póki co, zobaczę wieczorem co z MF195:)
-
- Użytkownik forum
Jeszcze jedno pytanie:)
Czy do omawianego routera, który posiada jednen port USB można podłączyć, korzystając z aktywnego HUBa USB dwa urządzenia?
Chodzi mi o to, by podłączony był modem 3G i zewnętrzny dysk twardy (posiadający już zewnętrzne zasilanie) i by prawcowały równocześnie. To takie w sumie trochę upewnienie się, bo w ustawieniach Gargoyle jest jakieś tam drzewko z bodaj tty0, tty1, tty2 czyli widziałby więcej niż jedno urządzanie tylko pytanie czy na jednym porcie.
Czy do omawianego routera, który posiada jednen port USB można podłączyć, korzystając z aktywnego HUBa USB dwa urządzenia?
Chodzi mi o to, by podłączony był modem 3G i zewnętrzny dysk twardy (posiadający już zewnętrzne zasilanie) i by prawcowały równocześnie. To takie w sumie trochę upewnienie się, bo w ustawieniach Gargoyle jest jakieś tam drzewko z bodaj tty0, tty1, tty2 czyli widziałby więcej niż jedno urządzanie tylko pytanie czy na jednym porcie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.Czy do omawianego routera, który posiada jednen port USB można podłączyć, korzystając z aktywnego HUBa USB dwa urządzenia?
Musisz tylko mieć świadomość, że wydajność będzie mierna.tarzanno pisze:zewnętrzny dysk twardy
To nie ma nic do rzeczy.tarzanno pisze:w ustawieniach Gargoyle jest jakieś tam drzewko z bodaj tty0, tty1, tty2 czyli widziałby więcej niż jedno urządzanie tylko pytanie czy na jednym porcie
-
- Użytkownik forum
Co będzie ograniczało transfer i jak niski on będzie? Chcę tylko mieć możliwosć oglądania na telewizorze filmów z dysku podłączonego do routera.Musisz tylko mieć świadomość, że wydajność będzie mierna.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Głównie wydajność routera (procesor).tarzanno pisze:Co będzie ograniczało transfer i jak niski on będzie?
Jaki będzie ciężko powiedzieć... ale pewnie <1MB/s.
A to musisz jeszcze jakoś te filmy udostępnić. Czyli dodatkowe obciążenie routera.tarzanno pisze:Chcę tylko mieć możliwosć oglądania na telewizorze filmów z dysku podłączonego do routera.
- fidodido
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mam router 1043ND i podłączony do niego przez HUBA aktywnego pendriva z Extrootem i dysk twardy gdzie mam umieszczone filmy i udostępnione poprzez dlna w całym domu i przegranie filmu 700MB trwa o ile pamiętam ok 1min chyba transfer jest ok 9000kb. Dużo informacji na temat konfiguracji routera MR3420 jest na www.eko.one.pl, zachęcam do wgrania Gargoyle naprawdę fajnie chodzi, miałem parę lat czyste backfire ale teraz wróciłem do Garagoyle.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
V1 czy v2? W v2 dali prawie dwukrotnie szybszego procka. W v1 jest ten co w 3420. Na nim średnio uzyskuje się 1MB/s.fidodido pisze:Mam router 1043ND
Bardzo dobry wynik, wręcz dziwny.fidodido pisze:przegranie filmu 700MB trwa o ile pamiętam ok 1min chyba transfer jest ok 9000kb
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
9MB/s mi się udało uzyskać na 400MHZ VIA x86 i 256MB ram, do tego samba to było jedyne zadanie tego zabytku. Cóż wynik na routerku na granicy bajkopisarstwa.Jo_gurt pisze:Bardzo dobry wynik, wręcz dziwny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- fidodido
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Użytkownik forum
W takim razie czy ten 1MB/s umożliwi mi odpowiedni przesył, czyli docelowo płynne oglądanie filmów w 1080p?W v1 jest ten co w 3420. Na nim średnio uzyskuje się 1MB/s.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
tarzanno, 1080p w H.264 podobno 8-12 Mb/s, Blu-Ray 12-20 Mb/s. Wszystko zależy od kodowania. Może być różnie z 1080p przy 1 MB/s.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale raczej stabilnie nie będzie.
-
- Guru bezprzewodowy
Przy takiej prędkości o 1080p z wysokim bitrate lepiej zapomnij. Do takich zastosowań tylko po kablu.
-
- Użytkownik forum
Ok, dzięki za odpowiedzi. A czy da się zrobić tak, że do AP, który ma porty ethernet podepnę dysk przez przejściówkę usb->ethernet i innym przewodem ethernet podłączę AP do telewizora?
Czy może da się zrobić tak, że kupię router z szybszym prockiem i będzie do niego podpięty dysk i modem, a obecny router postawię zamiast AP i będzie podłączony do TV?
Moja wiedza jest nikła i nie wiem czy router może pracować jako access point.
Czy może da się zrobić tak, że kupię router z szybszym prockiem i będzie do niego podpięty dysk i modem, a obecny router postawię zamiast AP i będzie podłączony do TV?
Moja wiedza jest nikła i nie wiem czy router może pracować jako access point.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz mieć większe prędkości to najlepszym wyjściem jest zakup serwera plików NAS. Łączysz go do routera po LAN. TV łączysz też po LAN.
-
- Użytkownik forum
No tak, tylko że router z podpiętym modemem jest na innym piętrze niż telewizor i nie mogę tego zmienić.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeszcze zostaje jedna opcja chociaż nie wiem jak realnie to może wyjść - zależy od jakości instalacji elektrycznej. PLC - sieć ethernet przez sieć energetyczną w domu. Z tego co czytam w sieci, przy instalacji koło 35 m z urządzeniami 500 Mb/s realnie można dostać koło 23 Mb/s (jakieś 2,9 MB/s). Niestety z tym jak z wifi - ważne warunki lokalne.