Problem z połączeniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Problem z połączeniem

Post autor: Sundance_kid »

Orange, modem GC85. Wszystko działało ok , tylko że wczoraj robiłam nowe połączenie (n6030) na próbę, zadziałało i chciałam spowrotem wrócić do neta przez Orange. Wireless Manager pokazuje, że połączony, jakieś tam dane odbiera ale nie da się połączyć z żadną stroną. Wyskakuje okienko od łączenia i przy próbie wywala komunikat, ze nie można ustanowić połączenia i błąd 777. Dlaczego tak się stało, nic nie było zmieniane. Może to juz było, jak tak to prosze o link bo bardzo pilnie potrzebuje pomocy na ten temat bo to nie mój komp był.
Ewentualnie czasem wyskakiwało, że nie można połączyć się ze zdalnym komputerem.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem

Post autor: Szadzik »

Jeśli w panelu sterowania utworzyłaś nowe połączenie, to na początek spróbuj je usunąć.
Back to the Future ;)
dziadman
Użytkownik forum

Post autor: dziadman »

Po pierwsze: zainstaluj sobie NORMALNĄ przeglądarke: Opere albo FF.
Po drugie - jak już chcesz upacie korzystać ze ścIErwa to w tymże: narzędzia - opcje internetowe - zakładka Połączenia - zaznacz na środku: nigdy nie wybieraj połączenia. Potem w tym samym oknie wciśniej Ustawienia Sieci LAN - odznacz wszystko poza pierwszym z góry ( chyba coś w stylu automatycznie wykryj ustawienia - dokładnie nie powiem bo ja "popsułem" IE do tego stopnia że sie nie uruchamia :D
gram tak by by? ASem jak jan walczak
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Chodzi o to, że osoba której jest komputer NIE UZNAJE innej przegladarki niż IE.
A połączenie zostało usunięte.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Ja polecę od razu z grubej rury – reinstalacja systemu – jeżeli nie możesz przywrócić ani systemu ani rejestru z przed instalacji nokii 6230 .
Uzasadnienie: to co zainstalowałaś nadpisało ten menager, którym łączyłaś się dotychczas. Pomimo odinstalowania tego drugiego(6230) ten pierwszy nie działa, dzieje się tak dlatego, że nigdy wszystko nie zostaje usunięte zawsze coś zostaje w rejestrze, nawet jak się używa programów do jego czyszczenia. Dlatego mam utworzoną kopię bitową programem Norton Ghost i w razie jakichkolwiek kłopotów przywracam system. Twa to 5 minut i system jest czyściutki. Są też inne sposoby, najprostszym może być kopia zapasowa rejestru.

Oczywiście instaluj tylko wtedy, kiedy inne porady zawiodą wszak instalacja systemu to 1h, a wszystkich tych rzeczy, których używamy 3h pod warunkiem się ma listę programów do zainstalowania na kartce, :wink: a nie w głowie. :lol:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

a) To była Nokia 6303. Pomyliłam sie
b) Na tym kompie reinstalka nie wchodzi w gre
c) Tam były tez inne połaczenia i one się "nie gryzły" z tym przez Orange a byly wcześniej używane.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Sundance_kid pisze: Tam były tez inne połaczenia i one się "nie gryzły" z tym przez Orange a byly wcześniej używane.
Pewnie w końcu zaczęły jak nie działa. Skoro nie możesz postawić systemu od nowa to nie wiem... Moją wizję komputera znasz - jak coś nie pasuje, za kołnierz, kopa i przez okno i stawiam od nowa. 5 minut i po problemie. Właśnie, dlatego nie mogę Ci dalej pomóc, bo nie dopuszczam do takich sytuacji.

ps Jest taki program Reg Cleaner do czyszczenia rejestru, kiedyś go używałem nawet niezły.
Latka lecą...
dziadman
Użytkownik forum

Post autor: dziadman »

Cały czas nie rozumiem o co ten cały hałas :)
Sundance_kid - przerobiłaś to co Ci napisałem ?? Skoro w wirlees managerze masz info: połączono z "tu nazwa połączenia" tzn że jesteś połączona z netem tylko masz problem z aplikacją, która z tego połączenia chce korzystać !! (w tym przypadku przeglądarką bila bramkarza - internet eksplorer). Czy inne programy które się łączą z netem też nie działają ?? komunikatory internetowe (gg, tlen), klient poczty (outlook) ??
Zrób tak: start - ruchom - wpisz: cmd - w czarnym oknie które sie pokaże daj komende: ping www.onet.pl
Odp wklej tutaj. Być może jakiś firewall blokuje wyjście ??
gram tak by by? ASem jak jan walczak
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

dziadman problem jest taki z tym kompem, że to jest komp firmowy Taty znajomej. Ona się drze (dosłownie) jak chce wcisnąć ALT CTRL DEL. A komunikatorów nie ma, a Outlook też nie działał. Myslałam, że "źle" się połączył (mnie sie tak czasem robi, że działa tylko gg). Połączenie dial-up działało ale było nie tak bo coś nowego się na pasku pojawiło a wcześniej tego nie było. Więc ja juz całkowicie sie skołowałam.
PS. Trzecia poprawka: Nokia 6103
Mr D
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Mr D »

Śmieci po WM można usunąć z rejestru ( najpierw tworząc jego kopie oczywiście, albo jeżeli to XP, punkt przywracania systemu!!!)
Samo odinstalowanie czasami nic nie daje i trzeba wejść "Uruchom > regedit > usunąć pozostałośćz HKLM\SOFTWARE "Sony Ericsson Wireless" lub przeszukać cały rejestr i kasować ostrożnie to co wiąże się z SEWM.
Po czyszczeniu zrestartować system zainstalować Sony Ericsson Wireless Manager od zera.
ODPOWIEDZ