Trudny wybór usługodawcy.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Geckon14
Początkujący użytkownik forum

Trudny wybór usługodawcy.

Post autor: Geckon14 »

Witam z moją dziewczyną mamy problem.

Otóż nasz obecny dostawca z końcem roku kończy działalność, w związku ztym iz przejeła go Vectra.

Od lat korzystamy z oferty na świetnych warunkach. I od przyszłego roku, sielanka się skończy.

Dzwonili z Vectry z propozycją przejścia. Ale ich oferta jest, bardzo nie satysfakcjonująca dla nas. Nobo z czym do ludzi. Najlepsza oferta to 60mb/s/8mb/s. Więc takie łącze mogą sobie wsadzić kieszeń, i to bez wazeliny.

Z racji tego że do naszego osiedla nie chce dojść UPC nie mamy za dużego wyboru. Oboje bardzo dużo wysyłamy w związku z tym że oboje prowadzimy działalność na yt i dziewczyna ma jeszcze zoorganizowane małe studio w domu.

Nie możemy sobie pozwolić na takie parametry.jakie na oferują. Parametry łącza internetowego są dla nas priorytetowe, ponieważ od niego zależy część naszych dochodów.

Obecnie zastanawiamy się nad kilkoma opcjami:

- LTE w plusie

- LTE w T-mobile

Stałe łącze w (tp) Orange raczej nie wchodzi w grę, z racji parametrów, i tegoiż nie chcemy utrzymywać łącza telefonicznego, ponieważ, nie korzystamy z telefonu stacjonarnego.

A o to parametry obecnego łącza.:
Obrazek

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-07-11, 16:17 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Nie akceptujemy takiej pisowni na forum. Proszę jeszcze raz uważnie zapoznać się z regulaminem.
Ostatnio zmieniony 2014-07-11, 15:17 przez Geckon14, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Trudny wybór usługodawcy.

Post autor: ja.michal »

Po pierwsze - zapoznaj się z wiadomością w swoim poście na dole. ;)

Co do sprawy z łączem. Nie znam umów, nie wiem co wam tam przysłali, ale może warto niczego nie zmieniać, a warunki umowy pozostaną takie same, ale umowa będzie na czas nieokreślony?

Rozumiem, że głównym parametrem jest upload?
ADSL ma bardzo kiepski upload niestety. Telefonu nie trzeba mieć, można płacić za utrzymanie linii (koło 29 zł miesięcznie).
Ile danych zużywacie miesięcznie? Mierzyliście to?

LTE w Plusie ma opcję bez limitu, ale z niewiadomą czyli blokadą przy zbyt dużym ruchu, ale wielkość ruchu nie wiadomo jak jest określana przez operatora. Jednym blokują po 450 GB, drugim po 30 GB. Nie ulega wątpliwości, że najszybsze LTE obecnie ma właśnie Plus.
T-Mobile ma średnią ofertę. Właściwie zależy co potrzeba.
LTE w Orange i T-Mobile to ta sama sieć. W Orange jest opcja dokupienia połączenia bez limitu w godzinach 0:00-12:00 za 9,99 zł miesięcznie.

Proponuję nie przekreślać żadnego operatora i najlepiej jeżeli sprawdzicie, która sieć najlepiej u was działa. Niestety sieć komórkowa to nie kabel, może być różnie z biegiem czasu.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Panie Michale

Utrzymanie linii kosztuje około 21 zł, 29 zł kosztuje usługa dzierżawy kabli bez abonamentu telefonicznego.

To dwie różne "usługi".

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onken pisze:To dwie różne "usługi"
No właśnie, trzeba je dokładnie rozróżnić bo 21zł kosztuje zawieszony telefon a 29 jeżeli nie masz w ogóle telefonu, zawieszenie możliwe jest na 12 miesięcy i potem trzeba je powtórzyć.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Dokładnie tak.

Ja osobiście latami miałem zawieszony telefon - Jednak to wychodzi taniej ale trzeba o tym pamiętać bo sami odwieszają i leci pełny abonament :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Czyli 29 zł utrzymanie linii + internet, a 21 zł zawieszenie korzystania z telefonu stacjonarnego + internet. Wszystko dobrze napisałem.
No właśnie, trzeba uważać bo jeden miesiąc się człowiek zagapi i wtedy jaki sens kombinacji dla 8 zł, a w praktyce dla kilku zł?
ODPOWIEDZ