Jaka antena zewnetrzna kierunkowa najmocniejsza do lte

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jamper3
Użytkownik forum

Jaka antena zewnetrzna kierunkowa najmocniejsza do lte

Post autor: jamper3 »

Wita zastanawiam się nad zakupem anteny zewnętrznej kierunkowej lte na 1800mhz najmocniejszej na rynku,za w miarę rozsądne pieniądze.Zastanawiam się nad:

http://www.bestpartner.pl/katalog/39/An ... +Polsat%29
bo ta trochę za droga
http://www.bestpartner.pl/katalog/39/21 ... 80+MHz+LTE
lub
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
lub
http://yagi.pl/antena-dual-1800-p-1930.html

Czy ktoś je testował w praktyce.
Co polecacie,a może jakieś inne propozycję.
Edgar23
Użytkownik forum

Re: Jaka antena zewnetrzna kierunkowa najmocniejsza do lte

Post autor: Edgar23 »

Dodam jeszcze http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 92178.html
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na forum nie brak użytkowników DUAL LTE z Cybertecha. Ostatnio kilku kupiło Sorensena.Opinie są na forum. To dwie najczęsciej polecane anteny.
jamper3
Użytkownik forum

Z rok temu mój kumpel kupił cybertecha i nie jest jakoś zszokowany jej osiągami ja kupiłem do wifi i tak samo.Chyba ta firma nie robi za super anten z reszto brak mi porównania.Kiedyś był panel z cybertecha na umts 2100 o i ludzie go chwali, i firma bestpartner też robi dobre anteny na 2100. Co do lte to panel cybertecha to chyba ludzie polecają z przyzwyczajenia a jak jest na prawdę .....nikt nie porównywał.
matek451
Guru bezprzewodowy

A co tu porównywać o skuteczności anteny świadczy jej zysk. Dla DUAL LTE ,Cybertech podaje 15dBi.Kupiłem zrobiłem testy. Kabel H-155, 10m na 1800MHz powoduje straty ok. 4 dB, do tego złącza i konektor. Można więc liczyć na realne 10-11dBi. Antena ustawiona zgodnie z prawami sztuki na BTS LTE1800. Pomiar dokonany na samym modemie w miejscu anteny a następnie z anteną. Różnica w poziomie sygnału 10-12dBm. Czyli zgodnie z danymi podanymi przez producenta. To jedyny wiarygodny test, świadczący o skuteczności tej anteny. A jak to przełoży się na prędkości, ping itp to już zależy od innych czynników nie może świadczyć o antenie. Używam DUAL LTE z Cybertecha , spełnia swoją rolę więc mogę go uczciwie polecać. Cybertech nie produkuje anten WiFi, oprócz własnych paneli na 1800MHz i 2100MHz sprzedaje anteny na 900MHz i,wielozakresowe oraz ATK-16/2 firmy Dipol.
zse
Użytkownik forum

Post autor: zse »

matek451 pisze:A co tu porównywać o skuteczności anteny świadczy jej zysk. Dla DUAL LTE ,Cybertech podaje 15dBi.Kupiłem zrobiłem testy. Kabel H-155, 10m na 1800MHz powoduje straty ok. 4 dB, do tego złącza i konektor. Można więc liczyć na realne 10-11dBi. Antena ustawiona zgodnie z prawami sztuki na BTS LTE1800. Pomiar dokonany na samym modemie w miejscu anteny a następnie z anteną. Różnica w poziomie sygnału 10-12dBm. Czyli zgodnie z danymi podanymi przez producenta. To jedyny wiarygodny test, świadczący o skuteczności tej anteny. A jak to przełoży się na prędkości, ping itp to już zależy od innych czynników nie może świadczyć o antenie. Używam DUAL LTE z Cybertecha , spełnia swoją rolę więc mogę go uczciwie polecać. Cybertech nie produkuje anten WiFi, oprócz własnych paneli na 1800MHz i 2100MHz sprzedaje anteny na 900MHz i,wielozakresowe oraz ATK-16/2 firmy Dipol.
Mam kilka pytań związanych z tą anteną.
Biorąc kabel np 5m, dają 2x 2,5m czy 2x5m?. Może głupie pytanie ale zastanawiam się.
I jeszcze jedno, te 10-12 dBm to w którym parametrze RSRP czy RSRQ?.
Czyli w RSRP z -110dBm zrobiło się na przykład -100?
matek451
Guru bezprzewodowy

Kabel oczywiście 2x5m, można zamówić dowolny wymiar, zrobią wg.potrzeb. Jeśli chodzi o poprawę to chodzi o siłę sygnału RSSI, zysk 10-12dBi.Mierzone za pomocą TNI, diagnostyki MP lub w diagnostyce routera B-593s-22.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

O Yagi zapomnij....poczytaj na forum :)
Profesor Doktor Wiktor Wektor
matek451
Guru bezprzewodowy

Yagi, spod Tarnowa to nie producent tych anten do LTE. Oni tylko sprzedają produkty sprowadzane przez firmę Lechpol do Polski z Chin. To wielki hurtowy importer elektroniki sprzedawanej pod różnymi własnymi brandami, sprowadza min. anteny GSM, LTE. Yagi czyli IAPT to typowy sprzedawca mydła i powidła.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

matek451 pisze:Oni tylko sprzedają produkty sprowadzane przez firmę Lechpol do Polski z Chin.
No tak nie do końca, część sprzętu mają z własnym logiem. Ale kto wie, może tylko wykombinowali jak przerabiać chińskie obudowy, bądź zamawiają z logiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze: bądź zamawiają z logiem.
Przy zamówieniu kontenera to raczej nie problem.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Lechpol sprowadza te anteny http://www.sklep.lechpol.pl/towar/ant05 ... -mhz/12604 Oni naklejają nalepkę z tyłu, w oryginale jest Lechpol. To naprawdę wielka firma importowa zamawjająca sprzęt na kontenery ,mająca kilka brandów np.Cabletech, Kemot, Quer
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Przy zamówieniu kontenera to raczej nie problem.
Obawiam się, że kontener to może być mało na formę do termoformowania, choć jak chińczyk tylko wkłady z logiem wymienia to może i wystarczy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jamper3
Użytkownik forum

[ Dodano: 2014-07-20, 22:06 ]
matek451 pisze: Cybertech nie produkuje anten WiFi, oprócz własnych paneli na 1800MHz i 2100MHz sprzedaje anteny na 900MHz i,wielozakresowe oraz ATK-16/2 firmy Dipol.
Wyszła cała prawda z worka podróby sprzedają na alegro na stronie producenta http://www.cybertech.com.pl/ niema WIFI A tu http://allegro.pl/antena-panelowa-17dbi ... 25291.html jest kumpel pewnie kupił podróbkę temu nie jest zadowolony.A ja kupiłem podróbke WIFI.Morał taki ze trzeba kupować ze strony cybertecha.Mam pytanie z tyłu anteny cybertech jest złącze i kabel się od krenca czy jest na stałe.Bo u kumpla była na tym koszulka termo kurczliwa.
ODPOWIEDZ