Rzeczywisty zasięg LTE w Plusie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pawel87
Użytkownik forum

Rzeczywisty zasięg LTE w Plusie

Post autor: Pawel87 »

Witam,
Różne źródła podają różne informacje.
Jedni mówią że zasięg jest tylko w centrum dużych miast, inni że na większości terenu PL.
Jak to jest rzeczywiście?.
Czy u mnie jest zabieg?.
Woj. Łódzkie, Pow. Rawski. m. Niemgłowy.
Z mapy potrafię odczytać.

Pozdrawiam.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Rzeczywisty zasięg LTE w Plusie

Post autor: kmy »

Z zasięgiem to jest tak, że bardzo dużo zależy od warunków terenowych, czyli przeszkód. Bardzo duże tłumienie dają np. drzewa. w terenie zalesionym sygnał można stracić na kilkuset metrach, gdy w terenie bez przeszkód może być kilka kilometrów.
Także wszelkie wzniesienia, poprzez które traci się widoczność optyczną masztu nadawczego stanowią skuteczną przeszkodę.
W miastach taką przeszkodą są budynki, dlatego w miastach nadajników jest więcej. Oczywiście na ilość nadajników ma decydujący wpływ pojemność komórek i ilość potencjalnych abonentów. Nie mniej jednak tłumienie sygnału pomiędzy budynkami także jest brane pod uwagę przy lokalizacji nadajników.

Także na pytanie, czy u Ciebie jest zasięg możesz odpowiedzieć wyłącznie sam, dokonując testów, sprawdzenia czy to na modemie czy to na telefonie.

Ja w swojej lokalizacji korzystam z LTE Plusa z odległości 10,5 km, ale mam widoczność optyczną z nadajnikiem i korzystam z anteny panelowej Cybertecha.
Robiłem kiedyś testy z laptopem i modemem, to uzyskiwałem połączenie do 13 km w LTE, dalej, pomimo, że poziom sygnału był w miarę dobry to modem nie chciał się połączyć z nadajnikiem.
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Pawel87 pisze:Różne źródła podają różne informacje.
Jakie różne źródła?
sliver
Użytkownik forum

Post autor: sliver »

kmy pisze: Ja w swojej lokalizacji korzystam z LTE Plusa z odległości 10,5 km, ale mam widoczność optyczną z nadajnikiem i korzystam z anteny panelowej Cybertecha.
Możesz napisać jaką masz antenę, ile metrów kabla i jakie średnie prędkości masz? Mam podobną sytuację - 10km + widoczność optyczna i waham się czy kupować antenę na HSPA+ czy LTE.
edit: mierzyłem jeszcze raz i niestety mam 12,5km
Ostatnio zmieniony 2014-08-17, 19:58 przez sliver, łącznie zmieniany 1 raz.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Anteny Cybertech 15dBi i 10mb przewodu antenowego.
Co do prędkości to u mnie w teście bywało i 60Mb/s, ale praktycznie pliki pobieram do 6MB/s, w godzinach szczytu ponad 2MB/s.
ODPOWIEDZ