Jaki internet LTE wybrać? Bydgoszcz.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jurek9491
Początkujący użytkownik forum

Jaki internet LTE wybrać? Bydgoszcz.

Post autor: jurek9491 »

Witam,
Proszę o pomoc w wyborze operatora internetu LTE. Mieszkam w Bydgoszczy na ul. Gajowej. Do mieszkania mam dołączoną linię telefoniczną, jednak nie posiadam telefonu stacjonarnego, w związku z czym odpada opcja internetu BSA z orange bądź netii ze względu na opłatę za utrzymanie łącza. Oferta lokalnych dostawców internetu radiowego mnie nie zadowala, dlatego też swoją uwagę zwróciłem na internet LTE. Nie wiem jednak, którego operatora najlepiej wybrać. Chciałbym umowę na max. 12 miesięcy, gdyż na pewno w tym czasie technologia LTE jeszcze bardziej się rozwinie, a operatorzy będą mieli dużo bardziej atrakcyjne oferty. Dobrze by było przy okazji podpisania umowy dostać router LTE, tak aby mieć łączność WI-FI w domu. Nie mam żadnych usług u czołowych operatorów, więc nie będzie możliwości obniżenia abonamentu za internet. Jedynie mój ojciec mieszkający na wsi ma internet oraz telefon z orange, więc mógłbym wziąć na niego internet mobilny, wtedy rabat byłby 20zł/msc. Proszę o pomoc w wyborze oferty. Ewentualnie, jeśli warto byłoby zaczekać ok. miesiąca na jakieś atrakcyjniejsze oferty, to przemęczyłbym się jeszcze na tym AERO2.

Tutaj przygotowałem sobie wady i zalety niektórych ofert:

PLUS / Cyfrowy Polsat:
+ internet bez limitu (a w zasadzie z dużym limitem)
+ 25GB w cenie 59,90
+ wysoki download/upload
- umowa na 2 lata (przy umowie na rok tylko 10GB w tej samej cenie)

PLAY (oferta dla studentów):
+ internet bez limitu przez 6 msc.
+ umowa na rok
+ 20GB w cenie 59,90
- prędkość transferu (maks 15mb/s)

ORANGE:
+ 20GB w cenie 49,90
+ umowa na rok
+ prędkość transferu do 75mb/s
- wspólne nadajniki z T-mobile, w związku z czym realna prędkość transferu pewnie będzie dużo niższa niż oferowana (nie wiem jak pingi)
- limit
Fenio
Użytkownik forum

Re: Jaki internet LTE wybrać? Bydgoszcz.

Post autor: Fenio »

Skoro zamierzasz korzystać z LTE to limit w Plusie nie powinien Cię interesować. W Play można dokupić "no limit" za +10zł/miesiąc po 6 miesiącach umowy. Ja bym wybrał jednak Plusa, masz sporą szansę na prawdziwy brak limitów o ile nie będziesz generować gigantycznego ruchu w sieci.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

Fenio pisze:W Play można dokupić "no limit" za +10zł/miesiąc po 6 miesiącach umowy.
Skąd masz tą informację? Bo na stronie Play nie mogę jej znaleźć...
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Chyba się koledze przyśniło o tym "no limit" :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Fenio
Użytkownik forum

KoD997 pisze:Skąd masz tą informację? Bo na stronie Play nie mogę jej znaleźć...
http://forumplay.pl/showthread.php/1674 ... post167837
Bari
Stały użytkownik forum

Post autor: Bari »

Potwierdzam, jest taka opcja w Play24, ale to chyba jakoś niedawno wprowadzili, bo na początku czerwca jak zaglądałem w Play24 to nie widziałem :P (chyba że przegapiłem xD) Być może to odpowiedź na Power LTE Plusa.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

No proszę... Oznaczałoby to, że wreszcie doczekaliśmy się praktycznie nielimitowanego internetu mobilnego. Ale dziwi mnie, że Play bardziej nie chwali się tą opcją...
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

No nie taki nielimitowany, w regulaminie jest zapis o lejku do 2Mb/s po przekroczeniu 100GB.Mam nadzieję,że go nie zastosują.Wszak korzystam z RBM od 9m-cy z nielimitowanym LTE i jak na razie mimo zapisu o limicie 200GB nie zwolnił nigdy do owych 2Mb/s po jego przekroczeniu. W Play przynajmniej są jasne reguły no i lejek 2Mb/s, który pozwala swobodnie dalej korzystać z internetu no-limit. Plus krzyczy głośno o Power LTE jako no-limit a wiadomo, że tak nie jest( słynny lejek 32kb/s). W 2015 trzeba pomyśleć poważnie o opcji abonamentu w Play :) .
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Lejek do 2Mb/s to dla mnie i tak kosmos nieosiągalny nawet w ramach limitu - mam jeszcze CDMA. Poza tym rok akademicki spędzam w Łodzi, gdzie mam internet kablowy z prędkością 30Mb/s. Oglądając filmy na YT, oglądając seriale w HD, ściągając okazjonalnie gry przez Steam itp. itd. rzadko kiedy przekraczam 80 GB. Więc do normalnego korzystania z internetu to naprawdę kosmos ;)
Fenio
Użytkownik forum

W play jednak 10zł trzeba dopłacić do abonamentu za dalszy brak limitu (z lejkiem do 2Mbit) czyli względem oferty Plusa wychodzi drożej.

Jak dla mnie wadą Play jest brak w ofercie routera Huawei B593 oraz wysokie ceny za ZTE MF28D przy pakietach za 60 i 70zł z umową na 2 lata. Na 18 miesięcy nawet przy umowie za 100zł/miesiąc każą sobie płacić 50zł za tego ZTE :facepalm:

Porównując dwie najbardziej korzystne cenowo oferty mamy w Play 60zł/miesiąc przez 6miesięcy i 70zł przez całą resztę umowy na 18 miesięcy i aż 199zł opłaty za sprzet ZTE MF28D. W Plusie przez całą umowę na 12 miesięcy biorą 70zł abonamentu i Huawei B593 dają za 3zł.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

W Play jest dobry E5170 tylko w niższych opcjach drogi niestety.
A co do limitu to zrobiłem w tym miesiącu już 400GB w LTE i lejka mi nie założyli a potrafiłem i po 40GB w 3 godzinki w środku dnia ściągnąć ;p Do tego dużo streamingu w 1080P z bitrate 5000 po kilka godzin dziennie. W Plusie pewnie bym usłyszał słowo wypi.. :hyhy:
Fenio pisze:W play jednak 10zł trzeba dopłacić do abonamentu za dalszy brak limitu (z lejkiem do 2Mbit) czyli względem oferty Plusa wychodzi drożej.

Jak dla mnie wadą Play jest brak w ofercie routera Huawei B593 oraz wysokie ceny za ZTE MF28D przy pakietach za 60 i 70zł z umową na 2 lata. Na 18 miesięcy nawet przy umowie za 100zł/miesiąc każą sobie płacić 50zł za tego ZTE :facepalm:

Porównując dwie najbardziej korzystne cenowo oferty mamy w Play 60zł/miesiąc przez 6miesięcy i 70zł przez całą resztę umowy na 18 miesięcy i aż 199zł opłaty za sprzet ZTE MF28D. W Plusie przez całą umowę na 12 miesięcy biorą 70zł abonamentu i Huawei B593 dają za 3zł.
Z tym, że w Plusie nie wiesz kiedy dostaniesz lejek bo się jasno nie określili a w Playu pretensji miał nie będziesz jak Ci po tych 100gb założą ;p
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
matek451
Guru bezprzewodowy

Twoje porównanie nie ma sensu. Po pierwsze LTE no-limit w Play z lejkiem 2Mb/s po wykorzystaniu 100GB jest nieporównywalne z Power LTE Plusa/CP, a to ze względu na zapis regulaminy o uznaniowym przycięciu do 32kb/s, czyli de facto odcięciu od internetu. Po drugie będąc w zasięgu LTE Play wystarczy wziąć ofertę 12GB z 49,90+ 10 zł za no-limit LTE.Na dodatek 6m-cy za free, czyli wychodzi średnio 37,50+10 zł za no-limit w Play.Nie musisz brać większego limitu gdy korzystasz tylko z LTE w Play. Co do sprzętu to w tej taryfie bierzesz E-5372 za 99 zł.Sprzedajesz i w zamian kupujesz B-593s-22.
Fenio
Użytkownik forum

@V4NzI
Cena tego Huawei E5170 w Play mocno odstrasza :) Nie jest to typowy router stacjonarny o czym świadczy wbudowana bateria i tylko jedno wyjście RJ-45. Do tego na forum play piszą że jest ono dołączone do płytki głównej routera poprzez USB. Wadą Plusa jest ten nieszczęsny limit 32kbps i ciągłe problemy techniczne z prędkością po wyczerpanym pakiecie podstawowym GB.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Przepraszam ale 100 GB limitu to dla mnie zdecydowanie za mało :-) ( a przy obciążeniu sieci na 100% zaczną respektować ) , w Polsacie ( oprócz wiadomych względów ) pobieram spokojnie ponad 200 GB na miesiąc i mam fajne osiągi, ponad 90 na 45. I to za 44 złote :-) ( Smart Dom )
matek451
Guru bezprzewodowy

Ja pobieram w Play na RBM w LTE za darmo i po 500GB a prędkości mam takie http://www.speedtest.net/my-result/3643823340 W Plusie/CP lejek jest wg.ich uznania i na dodatek oznacza odcięcie od neta. W Play nawet po 100GB można korzystać z neta 2Mb/s.Poza tym i tak nie masz gwarancji, że pobierzesz te 200GB, na dodatek ciągłe problemy użytkowników. Brak reguł w CP/Plusie jest dużo gorszy od jasnych w Play.Też mam CP od dwóch lat i osiągi zmniejszyły się 3-4 krotnie.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ale obawiam sie ze Playa szybko też Ci się pogorszą, nigdy nie ma gwarancji i wiem że CP i Plus dziwnie dzialają ale są liderem w technologi LTE i raczej długo tak pozostanie. Pobrałem już 2 razy po ok. 250 GB i nikt mnie nie przyciął. Pamiętaj że w Play raczej tymczasowo możesz pobierać takie ilości, regulaminy mówią inaczej...

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Naprawdę nie widzisz subtelnej różnicy. Tobie Plus/ CP może w każdej chwili wg.ich uznania przyciąć do 32kb/s i już nic nie pobierzesz, ba nawet strony nie otworzysz. Wg. regulaminu Play nawet jak pobierzesz 100GB i przytną to możesz dalej pobierać j korzystać z internetu , 2Mb/s spokojnie wystarczy. Korzystam z RBM od 9m-cy, pobrałem ok. 4TB i bez lejka. Podobnie na taryfie głosowej Play za 9,99. Co lepsze to od półtora m-ca Play przestał limitować prędkości i idzie w odwrotną stronę niż Plus,który tnie już do 5Mb/s.Na dzień dzisiejszy LTE no-limit w Play to uczciwa usługa czego nie da się powiedzieć o "liderze technologii LTE"-jak sam o sobie rzecze w sloganach reklamowych. Regulamin LTE no-limit w Play jest jasny i przejrzysty, w Plusie/CP przeciwnie. Dla mnie jasne reguły są ważniejsze od kampanii reklamowej w TV i ukrytych haków w regulaminie. Co do liderowania w LTE to konkurencja nie śpi http://finanse.wp.pl/kat,1040357,title, ... &_ticrsn=3, więc gdzie tu widzisz tą dużą przewagę Mobylandu.Orange i T-Mobile też nie próżnują.
Fenio
Użytkownik forum

Ale jednak te 2Mbit nie powala i takie łącze choć teoretycznie bez limitu daje spore ograniczenia przez prędkość. To nie są czasy lekkich www i filmików w 360p. Stronki ważą coraz więcej, filmiki HD to już standard a gierki multiplayer potrzebują coraz wydajniejszego łącza. Te 2Mbit to naprawdę cienko i radość z braku stosowania tego limitu może być tylko tymczasowa. Jeśli chcieli by całkowicie zrezygnować z limitu prędkości już dawno wywalili by ten zapis z umowy.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Heh, czyli dalej trzymacie się tego, że lepiej mieć bez limitu z limitem zakładanym po 40gb niż z limitem 100gb, po którego przekroczeniu można jechać 4-5x tyle i lejka nie mieć ? :szok:
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ja po prostu jestem zadowolony z LTE Polsatu

Prędkości super, żaden inny jeszcze długo im nie dorówna.

Jeszcze miesiąc, dwa, po odblokowaniu prędkości przez Play ( a i tak 2x wolniej niż Plus ) to spadną osiągi do 30-40 max.

I ich zapisy w regulaminie których jeszcze nie respektują. Do czasu...

A T-mobile czy Orange i ich LTE - pożal się Boże na te osiągi :/

A zakładane lejki do Plua/Polsatu.... Dla ssaczy po 100 GB na dzień pewnie tak i wcale mi ich nie żal bo to przegięcie.

Jak pisałem pobieram po 200-300 GB na miesiąc i w życiu lejka nie widziałem.

Jedyny problem mam z extra SIM i spraw poleci do UKE, sprzedali coś z czym nie mogą sobie poradzić ale to już ich problem.

Ps. Jeszcze nie widziałem by ktoś pisał o lejku w przypadku Polsatu
( może tylko Plusowi zakładają ;) )

Obrazek
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

onken, Pamiętaj że na razie tyle możesz pobrać. Pomyśl co będzie za pół roku jak pod Twój BTS podepnie się więcej ludzi z teoretyczną oferta no limit :) Jak to nie widziałeś lejka od CP jak ja miałem taki lejek do końca okresu rozliczeniowego? Jest różnica w klientach CP i Plusa. Widziałeś forum CP? Wymarłe jest, ich użytkownicy zazwyczaj nie wiedzą co to forum... W Plusie nie miałem lejka, tylko prędkość miałem przyciętą do 10 Mbit potem do 2 Mbit :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Czytałem różne wiadomości na ten temat, odpukać mniej jeszcze nic takiego nie spotkało i oby tak pozostało.

Ale jak pamiętam miałeś sprzęt na testy, pobrałeś ogrom danych, większość co pisze o problemach ma właśnie sprzęt na testy.

A BTS już działał wolniej ale Polsat/Plus zrobił porządek ze ssaczami i od jakiegoś czasu mam znów maximum :)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
tommy45
Stały użytkownik forum

onken, I tego Ci życzę, żeby Ci nic nie obcięli. Takie same nadzieje miałem jak brałem ten sprzęt bo bardzo liczyłem na fajną prędkość neta w końcu. Ogrom danych to pojęcie względne. Obciążenie pełne łącza przez 8 godzin z tego co pamiętam. Miesiąc ma 720 godz. średnio obciążyłem ich nadajnik biorąc pod uwagę ze cały czas prędkości były po 100 Mbit i nic nie zwalniało :) Policzyłem ile danych potrzebuje, jedna awaria iPada to 25 GB danych do pobrania jednorazowo. iPhone to samo. Na dropboxie mam 50 GB ważnych plików na wszelki wypadek.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ta dyskusja nie ma sensu. Oferta Plusa/CP jest dla tych, którzy lubią ryzyko. Na razie im działa nie założyli,lejka . Mają pusty BTS to im gra.Nie zwracają uwagi, że podpisali regulamin,w którym operator może zrobić wszystko, łącznie z odcięciem ich od internetu wg. jego widzi mi się jeśli uzna, że ciągniesz za dużo. A rachunek zapłacony. Plus już dziś kształtuje prędkości, lejki jak chce, wystarczy poczytać na Plus Forum.I jak zawsze tłumaczy to jakimiś awariami systemu bilingowego. Uważaj, żeby CP/Plus nie zrobił takiego porządku z tobą wszak chwalisz takie działania wobec"ssaczy", a to pojęcie względne.Zawsze mogą za takowe uznać twoje 200-300GB.Regulamin im na to pozwala a wtedy witaj 32kb/s i o necie zapomnij.Kij ma dwa końce. Plus zaczął stosować cięcia od razu. Play mimo zapisu o limicie 200GB(w promocji LTE bez limitu z 10.2013) go nie stosuje. Co do prędkości to ja osiągam 85 %maksymalnie możliwej w Play http://www.speedtest.net/my-result/3644481096 , no i najważniejsze od 9 m-cy mam darmowy, nielimitowany LTE w RBM na kartę lub w taryfie głosowej za 9,99. Zaakceptowałem możliwość lejka 2Mb/s po 200GB. Jasne , proste reguły. Odcięcie od neta mi nie grozi, najwyżej będzie wolniej ale wciąż bez limitu. Lubię spać spokojnie, rosyjska ruletka jak w Plusie/CP to nie dla mnie :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

matek, ja nie mówię że masz źle :)

Ale ważne są też koszty, obecnie "masz w promocji" za 9,99 ale to jak sam wiesz za kilka miesięcy Ci się skończy

A z Polsatem jestem z różnymi usługami od 7-8 lat, jak mnie wkurzą to zakupię inny internet, 44 zł to nie majątek a skargę do UKE w takim wypadku też napiszę :) jeśli utrudnią mi korzystanie z internetu.

Ps.

"Klasy" mają na bank ustawione, bo jak zaczynam robić test to "na początku" 1-3 sekundy mam prędkość 10 Mbit , dopiero później "puszcza" dalej
matek451
Guru bezprzewodowy

Za darmo z no-limit w Play na RBM będę korzystał prawie 14 m-cy, na głosowej za 9,99 przez 6. To chyba dużo większe oszczędności niż na SmartDom w CP :) .( A tak a propos to mam od nich LTE 22+50GB za 29,90 do stycznia). Jeśli nic się nie zmieni to wezmę Play za 49,90 z 14GB, przy 6 m-cach za darmo wyjdzie 37,50. Ze sprzętu wezmę E-5372 za 99zł. Oczywiście sprzedam będę miał ok.200-250 zł na no-limitza 10 zł.Tak więc bez żadnego SmartDom za 37,50 nadal w Play za no-limit wg.jasnych reguł. Szkoda tylko, że umowa na dwa lata lub 18m-cy.Jeśli chodzi o SmartDom i rabat 50% to wg. regulaminu do końca lipca, jak nie zmienią to później lipa. Zresztą Plus jest znany ze zmian regulaminu z dnia na dzień. 21.07 dał nocny limit 100GB na 3G dla wszystkich taryf. Następnego dnia wycofał się i 100GB tylko dla Power LTE. Dla pozostałych nadal tylko 50GB. Abonent w Plusie nie zna dnia ani godziny, tylko dla odważnych i ryzykantów.Skargi do UOKiK , UKE za wiele nie pomogą jak zaakceptujesz takie regulaminy jakie tworzy Plus/CP
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

matek451, ale ja o tym wiem jakie roszady robi Plus/Polsat z regulaminami.

Wiem też jaki regulamin zaakceptowałem i sprawę z extra SIM muszą rozwiązać bo w dniu podpisywania regulaminu karty dodatkowe miały działać jak główna.

Co do RBM, Play, naprawdę wierzysz ze z biegiem czasu te osiągi będą takie same ?

Play zacznie ustalać priorytety dla różnych grup abonentów i chyba nie sądzisz ze klient który płaci 9,99 będzie miał taką samą prędkość i limity jak np biznesowy klient który płaci 100 zł abonamentu ?

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Fenio
Użytkownik forum

matek451 pisze:Oferta Plusa/CP jest dla tych, którzy lubią ryzyko. Na razie im działa nie założyli,lejka . Mają pusty BTS to im gra.
Z tym pustym BTS to przesada. To akurat Play ma znacznie mnie mniej BTS'ów na obszarze kraju i nawet przy korzystaniu z ich HSPA+ czuć spadki prędkości w godzinach największego obciążenia sieci. Tak jak kiedyś było stałe 4Mbit w 3G tak teraz coraz częściej jest to 1-2Mbit. Przeciążenia BTS'ów dotyczą tak samo Plusa jak i Play więc to akurat żaden argument przeciw Plusowi/CP.
Play tak samo sonduje rynek, obciążenie sieci i reakcję klientów tylko w nieco inny sposób niż to robi Plus. Regulamin pozwala im ciąć prędkość do 2Mbit po równych 100GB co wcale dużo nie jest i ciężko to nazwać internetem bez limitu. Ciekawe czy nadal będziesz ich tak zachwalał jak klienci zaczną te 100GB zużywać w 2 tygodnie i resztę miesiąca męczyć się na 2Mbit. Czyli ze standardem prędkości internetu jak w 2004r. Jeśli ktoś dużo ogląda filmików albo zapuszcza playlisty z muzyką na youtube to te 100GB pryśnie w tempie ekspresowym a potem witaj "LTE 2Mbit". Nie bronię Plusa bo ich treść regulaminu to kpiny z klientów ale Play też nie ma idealnej oferty i wszystko opiera się na nadziei że nie będą egzekwować regulaminu który sami stworzyli a klient go podpisał.
tommy45
Stały użytkownik forum

Jest jeszcze jeden aspekt z którego się osobiście cieszę. Konkurencja w postaci nawet takiego LTE z Plusa i Play dobrze robi na cały rynek w tym lokalnych ISP.
Ja osobiście wolę teraz podpisać umowę z Play. Mam tam 100 GB w LTE. Do tego na wszelki wypadek biorę starter za 9zl z RBM i tylko przekładam w modemie. Abonament ląduje w iPadzie w modemie RBM. Zawsze mam zapasowego neta za którego nic nie płacę praktycznie.
Chociaż korzystniej jak na razie wygląda CP wolę wiedzieć za co płacę.
matek451
Guru bezprzewodowy

@Fenio mnie właśnie chodzi o zapisy w regulaminie Plusa/CP,które pozwalają im dowolnie interpretować dopuszczalny limit , po którym odetną cię od internetu.Uczestniczysz w Forum Plusa więc widzisz sam, że na dodateki w lejkach na LTE(10,20Mb/s) mają też niezły bajzel a oficjalny przedstawiciel Plusa wije się jak piskorz. Powtórzę jeszcze raz,ewentualny lejek 2Mb/s w Play po wykorzystaniu 100GB pozwala korzystać z internetu. Ci ,którym Plus/CP przytnie do 32kb/s mogą o nim zapomnieć i co wtedy.Czy uważasz,że jest to lepsze rozwiązanie?Zdaję sobie sprawę, że prawdziwy no-limit w LTE bez ograniczenia prędkości z racji pojemności sieci jest niemożliwy ,dlatego oczekuję jasnych reguł tak jak w regulaminie Play. Plus agresywnym marketingiem,reklamą jest nastawiony na złapanie niczego nieświadomych klientów a mówienie , że Power LTE zastąpi w domu czy firmie :szok: stałe łącze bez faktycznych limitów to nadużycie.
ODPOWIEDZ