Pomoc dla laika: Antena + modem + router

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pabloso555
Początkujący użytkownik forum

Pomoc dla laika: Antena + modem + router

Post autor: pabloso555 »

Siema wszystkim. Mieszkam w domku jednorodzinnym, nie mam możliwości internetu z kabla.
Aktualnie korzystam z internetu mobilnego w orange wykupione do 70mb/s, modem tylko 3g Huawei e372. Jako, że opóźnienia i dosyć przeciętna prędkość denerwują mnie zwracam się o pomoc.
Dodam jeszcze, że w domu nie chcę wiercić żadnych dziur.

Potrzebuję: anteny do modemu, jednak nie jedno-zakresowej, a 3G, HSPA+ i LTE, bo w przyszłości mam zamiar dokupić modem LTE, na razie korzystać z tego E372.
Nadajnik znajduje się o max 1000m w linii prostej od domu.

Trzeba mi również odpowiedni router, który ze strychu da radę mi wysłać mocny sygnał na niższe pokoje przez strop, i potrzebuję jakiejś rady czy trzeba to przed zimnem zabezpieczać (w zimie na strychu pizga prawie jak na dworze).

Na koniec mi trzeba jakieś urządzenie (nie znam się) które odbierze wifi, i prześle mi zwyczajną RJ45 do peceta.

Zapytany o tą samą rzecz, serwis cybertech.com polecił mi ten zestaw:
ROUTER
ANTENA
Jak go oceniacie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomoc dla laika: Antena + modem + router

Post autor: wojteks »

pabloso555 pisze: polecił mi ten zestaw:
Skoro chcesz LTE to od razu kup Huawei B593s-22 a nie baw się w półśrodki z routerami z najniższej półki.
Antena wielozakresowa nie jest dobrym pomysłem.
Nie pomagam na PW!
pabloso555
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pabloso555 »

Chodzi o to, że nie mam tyle pieniędzy, żeby inwestować w taki router.
Na razie muszę się przemęczyć z 3G, mniej więcej za rok dokupywałbym modem LTE.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie masz pieniędzy więc nie inwestuj w antenę, która z kablami, konektorami do E-372 będzie kosztować ok. 200 zł z przesyłką.To antena do wszystkiego czyli do niczego.Dipol, producent tej anteny podaje zysk do 9dBi ale wartość ta dotyczy zapewne częstotliwości 900MHz, na wyższych 1800MHz czy 2100MHz będzie on mniejszy na dodatek tracony jeszcze na kablu i konektorze. Realnie dla kabla 10m H-155 będzie to ok 5-6dBi dla UMTS900 i może 1-2dBi dla LTE1800 a na UMTS2100 zero zysku. Tutaj masz charakterystykę takiej anteny tylko pojedyńczej http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7041.htm zapłacisz 200 zł za wątpliwą ozdobę domu. Masz modem obsługujący HSPA+DC na UMTS2100 i w Orange można na nim uzyskać niezłe rezultaty, podobne do ich LTE. Tutaj masz porównanie LTE http://www.speedtest.net/my-result/3653511029 i na HSPA+DC http://www.speedtest.net/my-result/3653520933 Aby korzystać z HSPA+DC musisz być w zasięgu UMTS2100 NetWorks, podaj lokalizację to sprawdzę gdzie masz go w pobliżu. Potem wystarczy wymusić na modemie UMTS2100(W2100) za pomocą TNI i ewentualnie kupić antenę kierunkową,panel na 2100MHz.Jakie obecnie osiągasz prędkości , ping i w jakiej technologii ? Router ustawiony na strychu nie zapewni ci zasięgu w całym domu.Musisz i tak dokupić AP Clienta( przekaże sygnał po LAN do PC) i dodatkowo jeszcze AP do WiFi.Koszt wszystkich routerów to minimum 250 zł. Całkowity koszt tej słabej anteny i routerów 450 zł.Lepiej kup B-593s-22, ustaw obok PC i do niego antena panel 17dBi na 2100MHz na dach.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

wojteks pisze: Skoro chcesz LTE to od razu kup Huawei B593s-22 a nie baw się w półśrodki z routerami z najniższej półki.
Antena wielozakresowa nie jest dobrym pomysłem.
A ja bym wybrał Huawei E3272 + router TP-Link WDR1043 ( lub nawet niższy model )

Cena podobna a bardziej uniwersalne rozwiązanie, choćby na wyjazd i do laptopa
ODPOWIEDZ