Internet bezprzewodowy wi-fi 5g - zasięg
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet bezprzewodowy wi-fi 5g - zasięg
W niektórych miastach są lokalne firmy zakładające internet bezprzewodowy wi-fi 5g , ja właśnie chciałbym taki sobie założyć i mam pytanie , do jakiej odległości od nadajnika działa ten internet?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet bezprzewodowy wi-fi 5g - zasięg
Takie pytanie kieruj bezpośrednio do sprzedawcy tej usługi.Nikt z nas nie zna jego infrastruktury na twoim terenie.
-
- Stały użytkownik forum
A po co znajomość infrastruktury w moim terenie? Sieć 3g ,Hspa działa nawet do 10 km od nadajnika przy używaniu anteny zewnętrznej , i ja mam pytanie do ilu km od nadajnika działa ta sieć o którą ja pytam.
Dobra już mi odpowiedzieli na innym forum.
Dobra już mi odpowiedzieli na innym forum.
-
- Guru bezprzewodowy
Teoretyczny zasięg WiFi na 5GHz nie ma znaczenia jeśli nie wiesz gdzie znajdują się urządzenia/anteny operatora.To on stwierdza czy internet u ciebie będzie działał, robi testy. Lokalna sieć WiFi na paśmie otwartym działa na zupełnie innych zasadach niż na koncesjonowanym 3G/LTE.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zależy ile chcesz zapłacić za instalację, przy linkach point to point to kilkanaście km oczywiście przy zapewnieniu czystej przynajmniej 1. strefy Frensela, oczywiście potrzebny rozsądny ISP i opłata za sprzęt po obu stronach linku, no chyba żebyś namówił sąsiadów, wtedy może opowi by się opłacało samemu kupić sprzęt.mati066 pisze:do jakiej odległości od nadajnika działa ten internet?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Właśnie o to chodziło ,to infrastruktura ISP decyduje o możliwościach założenia takiego internetu u ciebie.Teoretyczny zasięg nie ma znaczenia. Decyduje ilość klientów i koszty.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Aż mnie ciekawi cóż za mądrości tam opowiadalimati066 pisze:Dobra już mi odpowiedzieli na innym forum.

Daj linka.