Co zamiast kiepskiej neostrady

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
varico
Specjalista bezprzewodowy-senior

Co zamiast kiepskiej neostrady

Post autor: varico »

Posiadam neostrade z "zawrotna" predkoscia 2.5 Mb/s za ktora place 59 zl. Na szczescie umowa niedlugo sie konczy i bede mogl wziac cos innego.
Do wybory mam stabilna radiowke 6Mb/s za 60zl umowa na dwa lata, lub jakis internet z sieci komorkowej.
Mieszkam tutaj http://goo.gl/37PSbn (google maps), tak to wyglada na btsearch http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 88&zoom=17
Z balkonu widze maszt (odleglosc okolo 440 m) gdzie jest nadajnik Mobyland lte 1800 - to by byl internet lte z plusa, tak?
Nastepne nadajniki Play, Plus i Orange sa w odleglosci okolo 1600 metrow.

Nadajnik Mobyland mam najblizej wiec kusi internet z Plus LTE, ale niepokoi mnie ten znany wszystkim niekorzystny zapis w regulaminie.

Doradzcie co wybrac bo raczej dalej korzystac z neostrady raczej nie ma sensu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Co zamiast kiepskiej neostrady

Post autor: matek451 »

Jeśli jasne zapisy w regulaminie i LTE to wybór Play i jego LTE będzie optymalny. Weź na testy, masz zasięg z BTS-a LTE1800 Play przy Napoleona 4. Przez pól roku nie płacisz abonamentu imasz nielimitowany LTE.Potem dopłata 10 zł do abonamentu http://www.play.pl/uslugi/nielimitowany-internet-lte/ u mnie LTE w Play chodzi teraz tak http://www.speedtest.net/my-result/3663532646 Korzystam od 9 m-cy i pobrałem nawet 500GB/m-c .Nigdy dotychczas nie załączyli mi lejka 2Mb/s.Korzystam z RBM na kartę oraz z taryfy głosowej 9,99zł Tylko do Play +2GB internetu z bezlimitowym LTE ,umowa na 6m-cy.Czyli właściwie internet bez limitu za darmo lub 10 zł m-c.
varico

RBM i internet lte z PLAY to dwie rozne oferty?
Do btsa przy Napoleona 4 jest walsnie okolo 1600m, czy to nie jest duzo? Mieszkam w bloku na czwartym pietrze.
Czy ten nielimitowany internet rzeczywiscie jest nielimitowany? Jest jakas gwarancja, ze po tych okolo 6 miesiacach nie zlikwiduja tej uslugi za 10zl ? Bo lipa troche by bylo miec tylko 25GB transferu przy abonamencie za 70 zl.
matek451
Guru bezprzewodowy

Przez 6 m-cy masz LTE bez limitu za darmo, podobnie nie płacisz abonamentu.Po okresie darmowego LTE wykupisz go za 10 zł.Możliwe, ze za pól roku oferta zmieni się ale raczej w kierunku LTE bez dodatkowych opłat. Regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... et-LTE.pdf Inna opcja to zakup karty RBM za 5 zł.Doładowanie za 50złprzedłuża konto na 100. Co miesiąc możesz włączać usługę Darmowy Internet LTE bez limitu. Korzystasz za darmo, środki pozostają na koncie. Musisz mieć minimum 30 zł i jakiś pakiet internetowy. Do korzystania potrzebny zasięg LTE Play oraz modem/router z wymuszonym Tylko LTE. Obecnie nie ma lepszej oferty na internet LTE bez limitu na kartę.Kontem zarządzasz na Play 24.Modem kupisz za ok. 150-200 zł.Router ok. 350 zł. Dla klientów Play była oferta, z której korzystam http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 062014.pdf Tutaj miesięczny koszt dostępu do LTE bez limitu to 10 zł, umowa na 6m-cy. Nikt nie oferuje czegoś lepszego, trzeba pytać czy jeszcze aktualna. Dysponując własnym sprzętem można korzystać z darmowego LTE Play na karcie RBM do końca roku lub za 10 zł przez 6m-cy na taryfie głosowej. Wg. mapy Play jesteś w zasięgu ich LTE wewnątrz domu. Przy tej odległości od BTS-a nie powinno być problemów. Dla pewności można wziąć na próbę i przetestować.Jeśli jesteś w zasięgu LTE i zdecydujesz się na umowę to bierzesz 12GB za 49,90m-c. Nie ma potrzeby większej, pakiet 12GB i tak jest na 3G, z którego nie korzystasz. Przy rabacie 6m-cy za 0 zł wychodzi średni koszt 37,50zł/m-ci po 6 m-cach +10 zł. Do tego E-5372 za 99 zł. Jak widać masz kilka opcji do wyboru.
marisuzsal
Użytkownik forum

Post autor: marisuzsal »

varico pisze:Posiadam neostrade z "zawrotna" predkoscia 2.5 Mb/s za ktora place 59 zl. Na szczescie umowa niedlugo sie konczy i bede mogl wziac cos innego.
Do wybory mam stabilna radiowke 6Mb/s za 60zl umowa na dwa lata, lub jakis internet z sieci komorkowej.
Mieszkam tutaj http://goo.gl/37PSbn (google maps), tak to wyglada na btsearch http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 88&zoom=17
Z balkonu widze maszt (odleglosc okolo 440 m) gdzie jest nadajnik Mobyland lte 1800 - to by byl internet lte z plusa, tak?
Nastepne nadajniki Play, Plus i Orange sa w odleglosci okolo 1600 metrow.

Nadajnik Mobyland mam najblizej wiec kusi internet z Plus LTE, ale niepokoi mnie ten znany wszystkim niekorzystny zapis w regulaminie.

Doradzcie co wybrac bo raczej dalej korzystac z neostrady raczej nie ma sensu.
Nawet się nie pakuj w to g.. z Polkomtela. A jak już chcesz bardzo to mogę ci dać cesję i dwa miesiące abonamentu gratis na Power LTE 20 Mbit. Oczywiście tych 20 nie zobaczysz ale w umowie będzie do 20.
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Post autor: Zgrywus »

Tak jak napisał kolega wyżej, lepszy kabel w garści niż antena na dachu.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

mariusz, nie generalizuj...

To że Ty masz źle to nie znaczy że każdy może mieć a może masz słaby sygnał a cudów się spodziewasz...

A może masz kiepską instalację, sprzęt ? Powodów może być wiele.

Ja mam Power LTE i od 2 miesiecy mam 93/46 Mb/s

Sprawdź wynik z podpisu....
Ostatnio zmieniony 2014-08-02, 18:48 przez onken, łącznie zmieniany 1 raz.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Jeżeli możesz sb pozwolić to kupujesz modem LTE i karte z red bull mobile, doładowujesz i masz LTE bez limitu, do końca roku oferta a później zobaczysz czy będzie coś ciekawego.
Prędkości w Play raczej wszędzie bardzo dobre bo się tak jak Plus nie reklamują.

Świeży test, sobota 20:18

Obrazek

+ rodzinka z neta na innych kompach korzysta.

onken pisze:mariusz, nie generalizuj...

To że Ty masz źle to nie znaczy że każdy może mieć a może masz słaby sygnał a cudów się spodziewasz...

Ja mam Power LTE i od 2 miesiecy mam 93/46 Mb/s

Sprawdź wynik z podpisu....
Za to Ty w każdym temacie plusowi <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> liżesz jakby Ci za to dopłacali :facepalm:
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

A jakie mam powody do narzekania chłopie ?

Mam prędkości o jakich możesz pomarzyć tylko, płacę za to 44 zł a i telefon no limit mam za 1 zł.

Musiałbym być głupi żeby iść do Playa

Ps. Neta mam z Polsatu jakbyś uważnie czytał :szok:
Ostatnio zmieniony 2014-08-02, 18:51 przez onken, łącznie zmieniany 1 raz.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Panowie, proszę bez agresji.
matek451
Guru bezprzewodowy

Problemem w Plusie nie jest ich sieć LTE i dostępne prędkości tylko zapisy w regulaminach. Ich interpretacja przez operatora, nieprzestrzeganie ich zapisów i ciągłe tłumaczenie się błędami systemu.Jeśli ktoś lubi emocje i ryzyko to ten internet jest dla niego. Ostatnio moją lekturą jest czytanie http://www.plusforum.pl/viewforum.php?f ... de35cd5d41 Polecam wszystkim zanim podpiszą umowę z Plusem/CP.Mam umowę na internet z CP od 2 lat ,9 m-cy temu zgłupiałem i kupiłem kartę RBM za 9 zł. Od tamtej pory mam nielimitowany internet LTE w Play i to za darmo. SmartDom, czy PowerLTE w CP jest dla mnie jako starego abonenta na razie niedostępny.
Ostatnio zmieniony 2014-08-02, 19:09 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Wiem jakie mają ale odpukać mnie nic złego nie spotkało, po dwóch miesiącach, ilość pobranych danych około 250 GB na miesiąc, żadnego lejka i oby tak pozostało.

Niestety każdy operator jak mu sieć zacznie siadać będzie kombinował ile wlezie

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

A co ma kombinować. Od tego są jasne zapisy w regulaminie. Czytam i jeśli regulamin jest taki jak w Plusie/CP, który pozwala mu dowolnie go interpretować, odcinać od internetu wg.jego uznania to oferta nie dla mnie.Cenię jasne reguły i ich przestrzeganie, a liczyć,że mnie to nie spotka i stukać w niemalowane drzewo nie zamierzam.Mam to szczęście, że jestem w zasięgu LTE wszystkich. Wybieram to co jest dla mnie najlepsze.Rozwód z operatorem to nie tragedia.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Play też ma zapisy o limitach a nie korzysta z nich ( może do czasu )

Plus ma swoje zapisy, i jak ktoś używa neta z głową też nie przycina.

Więc wszystko zależy z której strony patrzeć

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Plus nie ma żadnych zapisów o limicie, po którym może odciąć od internetu(lejek 32kb/s).Nie podaje konkretnych wartości. Ma do tego tajemniczy FUP. Co rozumiesz pod pojęciem "używa neta z głową",szczególnie gdy jest to LTE bez limitu.Na Plus Forum nie brak ludzi, którzy doświadczyli lejka 32kb/s, po kilku dniach użytkowania.W Play są podane konkretne limity, teraz 100GB( kiedyś 200GB), więc wiadomo czego oczekiwać i nie muszę grać w rosyjską ruletkę . Przez 9m-cy ani razu nie przyciął do 2Mb/s, które nadal pozwala korzystać normalnie z internetu.Nie widzisz zasadniczej różnicy między 32kb/s a 2Mb/s? Podpisywanie umowy z operatorem,który skonstruował taki regulamin jest mało rozsądne. Abonent nie zna dnia ani godziny gdy wkroczy FUP.
varico

No dobra, ale czy jest jakis modem/ruter do niecalych 200 zl godny polecenia? Dobry ruter/modem do adsl kosztuje troche ponad 100 zl, a tu sa takie kosmiczne ceny. Za bardzo nie widzi mi sie wydawac okolo 300 zl do RBM.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Do LTE nic taniego nie kupisz, albo gotowy modemo-router Huawai za około 300-350 albo Huawai e3272 plus osobny router, ale to koszt okolo 200+180 więc wychodzi nadal podobnie

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Sprzęt kupujesz raz. B-593s-22 to router obsługujący wszystkie obecne i przyszłe technologie LTE. LTE w RBM masz za darmo, środki po doładowaniu zostają na koncie.Posiadanie takiego sprzętu oznacza wolność wyboru operatora, krótsze i tańsze umowy.Widzę, że należysz do klientów, którzy łykają bajki o sprzęcie za 1 zł. Nie ma nic za darmo. B-593s-22 zawsze sprzedasz za rozsądną cenę, to poszukiwany sprzęt,nic nie ryzykujesz.Za 200 zł go łatwo nie kupisz, choć mi się udało http://olx.pl/oferta/nowy-bezprzewodowy ... 6rkkw.html Poluj na takie okazje. Ewentualnie mobilny E-5372 http://olx.pl/oferta/router-mobilny-lte ... 6ziLB.html
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Matku, przyszłe technologie LTE mają być jeszcze szybsze :-) więc troszku się mylisz :-) od tego są Kategorie LTE, obecny cat to chyba 4 jeśli się nie mylę

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onken pisze:przyszłe technologie LTE mają być jeszcze szybsze
No i co w związku z tym? Modem/router pracujący do 100/150Mbps będzie w nich działał a do zastosowań domowych większych prędkości nie potrzeba. To tak jak obecnie w sieci HSPA+DC można używać modemu HSDPA do 1.8Mbps, 3.6Mbps czy popularnego HSPA 7.2Mbps.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Zanim w Polsce wprowadzą przyszłe technologie LTE minie sporo czasu.Na świecie dopiero testy.Chodzi o to ,że B-593 s-22 obsługuje FDD LTE 1800 stosowane przez polskich operatorów teraz.Następnie TDD2600, na które pozwolenie ma Aero2 ale na razie nie buduje sieci.Do tego FDD LTE2600 i FDD LTE800, na które trwa przetarg UKE. Do tego obsługuje HSPA+DC na UMTS2100 i UMTS900. Na dzień dzisiejszy i kolejne parę lat sprzęt zapewni dostęp do internetu LTE i 3G wszystkich polskich operatorów.Kolejne generacje LTE to pieśń przyszłości, może za 10 lat.Na razie operatorzy muszą uruchomić posiadane i przyszłe częstotliwości z zasobów UKE.Tak więc B-593s-22 wystarczy na parę kolejnych lat.Kategorie dotyczą prędkości a nie częstotliwości LTE . Żaden operator w Polsce nie posiada obecnie zasobu, który pozwolił by uruchomić internet z prędkością ponad 150Mb/s( LTE 4 kategorii). Możliwe, że dopiero po przetargach i agregacji częstotliwości, lub na wspólnej sieci o szerszym paśmie.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ja nie pisałem że na dłuższy okres to nie będzie uniwersalne rozwiązanie i nie kompatybilne z nowszymi rodzajami LTE.

A nasunęło mi się pytanie, Plus ma teraz LTE cat. 3 czy 4 ?

Pytam bo max. osiągi podchodzą pod 100/500 a nie 150/50
Ostatnio zmieniony 2014-08-03, 08:02 przez onken, łącznie zmieniany 1 raz.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Na paśmie 20MHz mogą osiągnąć teoretycznie do 150Mb/s czyli 4 kategorię.W praktyce to 100/50 Mb/s jest dobrym wynikiem.Zresztą nie chodzi tutaj o bicie rekordów i licytowanie się nimi.Istotna jest też stabilność.
varico

Zgrywus pisze:Tak jak napisał kolega wyżej, lepszy kabel w garści niż antena na dachu.
Sugerujesz, ze najlepsza opcja bedzie neostrada za 60 zl z predkoscia 2.5Mb/s ?

Neostrada konczy mi sie za dwa miesiace wiec jezeli nic sie nie zmieni do tej pory to wezme abonament 59.99 plus Huawei E5372 na 18 lub 24 miesiace.
Jeszcze zainstaluje na pc jakis program do monitorowania pobieranych danych, zeby zobaczyc ile dokladnie zuzywam w ciagu miesiaca.

Jest gdzies wykaz btsow lte, ktore maja pojawic sie w przyszlosci?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

varico pisze:Jeszcze zainstaluje na pc jakis program do monitorowania pobieranych danych, zeby zobaczyc ile dokladnie zuzywam w ciagu miesiaca.
Przy szybszym łączu trzeba by to pomnożyć x4, bo nagle YT zacznie chodzić w HD itd.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Zgrywus
Stały użytkownik forum

varico pisze:Sugerujesz, ze najlepsza opcja bedzie neostrada za 60 zl z predkoscia 2.5Mb/s ?
Jakbym mógł, to bym wolał neo 2,5Mb niż mobilny 10Mb. Użeranie się z modemami, programami do obsługi połączenia, limitami, zliczaniem limitów, zasięgiem, antenami, kablami, przedłużaczami, aktywnymi hubami, kręceniem modemem i antenami, niestabilnościami, nasyceniem sieci, "oddychaniem" stacji bazowych, siedzeniem w nocy bo wtedy jest bez limitu, kłamstwami i olewaniem przez operatora, ciągłym nie działaniem tak jak powinno... Jestem tym już zmęczony.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Hmmm

Naprawdę miałeś takie problemy z jakimś operatorem czy tylko o tym czytałeś :) ?

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Zgrywus
Stały użytkownik forum

onken pisze: miałeś
mam
varico

Jaki to operator?
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Pisałem już tutaj o tym. Niestety zaraz temat poleciał w niebyt bo biedny operator i konsultanci to tylko ludzie i robią to charytatywnie, dlatego maja prawo nie mieć czasu i olewać klienta.
ODPOWIEDZ