Czy antena złapie LTE - jak sprawdzić?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy antena złapie LTE - jak sprawdzić?
Play twierdzi, że jestem w zasięgu LTE. Modem tego nie łapie - ani w domu ani na dworze. Kupiłbym antenę (nie wiem jeszcze jaką) ale chciałbym się najpierw dowiedzieć, czy to cokolwiek pomoże.
Czy jest jakaś metoda, żeby to sprawdzić - w sensie, wchodzi gość na dach z jakimś urządzeniem, robi jakieś czary, mierzy, waży i w końcu mówi - jak kupisz taką a taką antenę i wycelujesz ją dokładnie tam, to Ci to LTE złapie?
Jeżeli ktoś mógłby coś doradzić (albo nawet przyjechać i pomóc, Józefów k. Otwocka, za usługę chętnie zapłacę) to proszę o jakieś informacje.
Adam
Czy jest jakaś metoda, żeby to sprawdzić - w sensie, wchodzi gość na dach z jakimś urządzeniem, robi jakieś czary, mierzy, waży i w końcu mówi - jak kupisz taką a taką antenę i wycelujesz ją dokładnie tam, to Ci to LTE złapie?
Jeżeli ktoś mógłby coś doradzić (albo nawet przyjechać i pomóc, Józefów k. Otwocka, za usługę chętnie zapłacę) to proszę o jakieś informacje.
Adam
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy antena złapie LTE - jak sprawdzić?
Sam możesz być tym gościemYavox pisze:wchodzi gość na dach z jakimś urządzeniem
Wychodzisz na zewnątrz lub na dach z laptopem i sprawdzasz czy modem łapie jakiś sygnał LTE Jeśli łapie to jest sens kupować antenę
Na modemie musi być wymuszone tylko LTE żeby "inne fale" nie mieszały
-
- Guru bezprzewodowy
Józefów a dokładnie jaka ulica? BTS-y LTE1800 Play w Michalinie, Otwocku i Józefowie-Nadwiślańska 213.
-
@Andrzejz78
Tutaj właśnie mam problem.
a) Na swoim modemie nie mogę wymusić "tylko LTE". Podobno wybiera LTE jako priorytet, ale tego nie wiem na pewno i nie bardzo mam wiarygodne źródło, żeby sprawdzić.
b) Nie wiem, czy możliwa życiowo jest sytuacja, że modem nie wykrywa LTE ale jakby w odpowiednie miejsce skierować antenę kierunkową, to wtedy by wykrył i by działało. Nawet, jakby wiedział, że to możliwe, to nie znam czasu reakcji modemu - jakbym nawet pożyczył antenę, kręcił się dokoła po dachu itp. to nie wiem ile czasu dobrego ukierunkowania anteny jest potrzebne, aby modem przełączył się na LTE i to wyświetlił na laptopie. Nie mam również pojęcia, jak bardzo precyzyjnie trzeba ustawić taką antenę w stronę nadajnika - to jest "w punkt" na milimetry jak przez celownik snajpera czy plus minus kilkanaście stopni, byle w dobrym kierunku?
Jest jakiś wykrywacz LTE, coś takiego - że jak tylko jest sygnał i utrafię kierunek to mi od razu pokaże?
@matek451
Malinowskiego - niedaleko kościoła na Błotach.
Tutaj właśnie mam problem.
a) Na swoim modemie nie mogę wymusić "tylko LTE". Podobno wybiera LTE jako priorytet, ale tego nie wiem na pewno i nie bardzo mam wiarygodne źródło, żeby sprawdzić.
b) Nie wiem, czy możliwa życiowo jest sytuacja, że modem nie wykrywa LTE ale jakby w odpowiednie miejsce skierować antenę kierunkową, to wtedy by wykrył i by działało. Nawet, jakby wiedział, że to możliwe, to nie znam czasu reakcji modemu - jakbym nawet pożyczył antenę, kręcił się dokoła po dachu itp. to nie wiem ile czasu dobrego ukierunkowania anteny jest potrzebne, aby modem przełączył się na LTE i to wyświetlił na laptopie. Nie mam również pojęcia, jak bardzo precyzyjnie trzeba ustawić taką antenę w stronę nadajnika - to jest "w punkt" na milimetry jak przez celownik snajpera czy plus minus kilkanaście stopni, byle w dobrym kierunku?
Jest jakiś wykrywacz LTE, coś takiego - że jak tylko jest sygnał i utrafię kierunek to mi od razu pokaże?
@matek451
Malinowskiego - niedaleko kościoła na Błotach.
-
- Użytkownik forum
Jeśli korzystasz z rutera mf28d to w nim można wymusić LTE. Jeśli nie to napisz z jakiego modemu korzystasz.
-
- Guru bezprzewodowy
Coś jest nie tak, masz blisko do BTS-a LTE1800 Play i spokojnie powinieneś mieć zasięg na zewnątrz. Jaki masz sprzęt i jak skonfigurowany?
-
Podpowiedz proszę, jak to zrobić - możesz zamieścić jakiegoś screenshota? Przejrzałem ustawienia po kolei logując się jako administrator, ale wszystkie miejsca, w których mogę podejrzewać, że to właśnie da się zmienić, wyświetlają mi po najechaniu kursorem znak zakazu zamiast kształtu kursora i są przez to nieklikalne - tak, jakbym dostęp do nich miał zablokowany.certa pisze:Jeśli korzystasz z rutera mf28d to w nim można wymusić LTE. Jeśli nie to napisz z jakiego modemu korzystasz.
Może to ci goście z Play'a tak to skonfigurowali, żebym nie miał za dobrze...

-
- Użytkownik forum
Logujesz się do rutera ,strona główna,musisz rozłączyć,potem ustawienia,wybór sieci,klikasz tylko LTE i zatwierdzasz i strona główna i połącz.
-
Ano właśnie, musisz rozłączyć, tego mi brakowało, dzięki kolego!certa pisze:Logujesz się do rutera ,strona główna,musisz rozłączyć,potem ustawienia,wybór sieci,klikasz tylko LTE i zatwierdzasz i strona główna i połącz.
Rozłączyłem, przestawiłem na "4G" zamiast "Automatic" i nagle LTE się pojawiło. Transfer na speedtest.pl jest 16,5MB/s download i 0,69MB/s upload, ping 49ms. Myślicie, że dużo poprawi antena?
BTW, a to dziadki! Wybrane było Automatic i żadnego LTE nie łapało. Leo, why???
-
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40976
Poprawnie zamontowana antena znacznie poprawi zasieg i jakosc połączenia.
jesli chcesz uzyskac naprawde znaczna poprawe proponuje antene zewnetrzna.
Dodalem link do mojego tematu w skrócie powiem że bez anteny nie mam zasiegu lte ponieważ blok jest pokryty blacha z pojedyncza antena bylo 10/4 po zmianie anteny mam 20/10 D/U
Poprawnie zamontowana antena znacznie poprawi zasieg i jakosc połączenia.
jesli chcesz uzyskac naprawde znaczna poprawe proponuje antene zewnetrzna.
Dodalem link do mojego tematu w skrócie powiem że bez anteny nie mam zasiegu lte ponieważ blok jest pokryty blacha z pojedyncza antena bylo 10/4 po zmianie anteny mam 20/10 D/U