Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam, po uporaniu się z routerem ZTE MF 28D , zastanawiam się nad zakupem odpowiednią anteną .
Ale po kolei - poziom sygnału - 67dBm , router - jw .
Predkości wg speedtesta to ok 20 Mb/s i 18 Mb upload - srednio mnie zawowajają
Interesuje mnie genaralnie antena pokojowa lub taka z magnesem .
Wybór padł na trzy niżej wymienione modele :
Masz bardzo dobry sygnał. Zakup anteny nic nie da. Niestety z LTE Orange tak to wygląda. W czasie testów podobne, a nawet gorsze prędkości miałem. Częściej już pojawiają się lepsze, ale gdzieniegdzie. Generalnie czasem szybciej na HSPA+ DC.
ja.michal pisze:Masz bardzo dobry sygnał. Zakup anteny nic nie da. Niestety z LTE Orange tak to wygląda. W czasie testów podobne, a nawet gorsze prędkości miałem. Częściej już pojawiają się lepsze, ale gdzieniegdzie. Generalnie czasem szybciej na HSPA+ DC.
No ja DC wyciągałem upload tylko 3 , co ciekawe na zawnątrz prędkość- wzrasta do ok 40 Mb .
Dlatego zastanawiam się nad anteną >
Mieszkam ok 1.3 km od nadajnika
Skoro takie masz różnice wewnątrz i na zewnątrz to w takim razie warto. Warunek, musisz zainstalować antenę na zewnątrz. Wewnątrz nic nie da. Do LTE musi być dualna (dwa wejścia antenowe dla dwóch polaryzacji).