Problemy z prędkościami czy z operatorem?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Madern
Początkujący użytkownik forum

Problemy z prędkościami czy z operatorem?

Post autor: Madern »

Witam, mam pewien problem. Jestem obecnie abonentem Vectry i posiadam internet 40Mb/s.
Dostałem modem z wifi, jakiś Arris, oczywiście nie konfigurowalny zupełnie przez politykę dostawcy.
Od routera dzielą mnie szafa z ubraniami,ściana od łazienki, sama łazienka, druga ściana od łazienki a na końcu tej drogi antena usb D-link DWA 127. Prędkość jaką osiągam jest w granicach 15Mb/s. Dokupiłem nawet specjalnie coś takiego jak D-Link DIR 505 i próbowałem różnych jego umiejscowień, max wyciągnąłem 20Mb/s. (trochę mało, mając na uwadze, że wydałem na niego prawie 200zł)
Niby fajnie ale jeszcze jest kwestia spadków, mianowicie internet potrafi zwolnić do np. 3,4 Mb/s i to już jest kłopot.

I teraz - czy to wina Vectry, routera czy moja ?
Zastanawiałem się nad zakupem własnego routera, jakiegoś żeby nie było problemów z zasięgiem i prędkością.

Proszę o rady i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problemy z prędkościami czy z operatorem?

Post autor: krystianb »

Madern pisze:Dokupiłem nawet specjalnie coś takiego jak D-Link DIR 505 i próbowałem różnych jego umiejscowień, max wyciągnąłem 20Mb/s.
Czyli w jaki sposób to wykorzystałeś?
Madern pisze:Zastanawiałem się nad zakupem własnego routera, jakiegoś żeby nie było problemów z zasięgiem i prędkością.
Zasadniczo już jeden kupiłeś. Podłączałeś go kablem do routera? Jak nie to ustaw w tryb AP i podłącz zmieniając kanały.
Madern pisze:I teraz - czy to wina Vectry, routera czy moja ?
Być może, że to wina sąsiadów. Jakaś niania albo video sender. Aha podaj dokładną nazwę routeromodemu od vectry.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Madern

Czyli w jaki sposób to wykorzystałeś?
W trybie reapeter, chociaż do końca nie wiem czy tak to ma działać bo tworzy mi tak jakby nową sieć wifi, jest też możliwość ustawienia nazwy takiej samej jak z Ascirra co też uczyniłem
Zasadniczo już jeden kupiłeś. Podłączałeś go kablem do routera? Jak nie to ustaw w tryb AP i podłącz zmieniając kanały.
Nie podłączałem kablem, gdyż stwierdziłem, że mija się to z celem, bo skoro z pokoju z routerem dochodzi mi internet o takich niskich prędkościach i kiepskim zasięgu to jakby miało pomóc podpięcie kolejnego routera? Poza tym, żeby zmienić kanał musiałbym dzwonić na infolinię za każdym razem co jest dosyć kłopotliwe...
Być może, że to wina sąsiadów. Jakaś niania albo video sender. Aha podaj dokładną nazwę routeromodemu od vectry.
Moja sieć działa obecnie na najmniej zatłoczonym kanale 5, są tam jeszcze z 2,3 urządzenia.
Nazwę podam jutro, gdyż moja mama śpi i nie chcę się krzątać :P
Madern

update
Router to Arris TG862

+ jak podłączyłem D-Linka po kablu i włączyłem tryb Router/AP to prędkość skoczyła do 26Mb/s, jednak by taki transfer osiągnąć musiałem wyciągnąć przedłużacz na szafkę co jest wielce nieestetyczne, gdy przedłużacz wraz z D-Linkiem jest za szafką to zasięg spada o połowę.

I teraz - czy kupując jakiś fajny router dałoby radę wyciągnąć większą prędkość ?
Dodam jeszcze, że możliwe, że będę przechodził do UPC i wezmę szybszy internet.
Pozdrawiam :zdrowko:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Madern pisze:gdy przedłużacz wraz z D-Linkiem jest za szafką to zasięg spada o połowę.
Pogarsza się zasięg lub pojawia się więcej zakłóceń stąd spadek osiągów.
Nie pomagam na PW!
Madern

No tak tak, to wiem, tylko, że tego D-Linka nie da się inaczej zamontować jak bezpośrednio do kontaktu, więc potrzebowałbym jakiegoś routera bądź routera z modemem (tego nie wiem), który po prostu będzie miał kabel, pytanie czy się opłaca, jaki to ma być itp. :)
ODPOWIEDZ