Zasięg LTE czy jest sens brać - wyniki
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zasięg LTE czy jest sens brać - wyniki
Cześć, mam takie pytanie obecnie posiadam neo 20 mbit- działa na jakiś 13 mbit więc tak "średnio".
Wziąłem dzisiaj na test LTE od plusa, z tym że nie było modemów huawei więc zdecydowałem się na samą kartę SIM. Zapewniali mnie że na Xperii Z będzie taki sam transfer jak na owym routerze. Ile w tym prawdy?
Teoretycznie BTS jest 1,8 km odemnie... w praktyce na zewnątrz mam jedną kreskę i według apki androida -120 dBm siłę sygnału. Czasem jedna kreska wysiada i jest zero.
Transfer ? rekord 13 mbit, stabilny na pewno nie jest przy pobieraniu od 200 do 1,3Mb/s.
Teraz pytanie, czy jest sens z tym coś robić ? antena panelowa, na komin ? Czy faktycznie na Xperii osiągne taki wynik jak na routerze (w środe będą je mieli i wtedy mogę wziąć na test )
Chciałbym osiągnąć minimum 25 mbit.. 40 by mnie zadowoliło.
inne pytanie, jest możliwość przełączenia na telefonie nadajnika BTS ? zapewne nie ? bo nie wiem czy nie łączę się np z dalszym.
Wziąłem dzisiaj na test LTE od plusa, z tym że nie było modemów huawei więc zdecydowałem się na samą kartę SIM. Zapewniali mnie że na Xperii Z będzie taki sam transfer jak na owym routerze. Ile w tym prawdy?
Teoretycznie BTS jest 1,8 km odemnie... w praktyce na zewnątrz mam jedną kreskę i według apki androida -120 dBm siłę sygnału. Czasem jedna kreska wysiada i jest zero.
Transfer ? rekord 13 mbit, stabilny na pewno nie jest przy pobieraniu od 200 do 1,3Mb/s.
Teraz pytanie, czy jest sens z tym coś robić ? antena panelowa, na komin ? Czy faktycznie na Xperii osiągne taki wynik jak na routerze (w środe będą je mieli i wtedy mogę wziąć na test )
Chciałbym osiągnąć minimum 25 mbit.. 40 by mnie zadowoliło.
inne pytanie, jest możliwość przełączenia na telefonie nadajnika BTS ? zapewne nie ? bo nie wiem czy nie łączę się np z dalszym.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Zasięg LTE czy jest sens brać - wyniki
Cóż, jeśli zależy Ci na stabilnym LTE to przy takim poziomie sygnału (-120 dBm), antena wydaje się być koniecznością - panel dualny.
Transfery na routerze i smartfonie powinny być zbliżone, choć zwykle telefony lepiej sobie radzą ze zbieraniem sygnału.
Przełączanie w tel.nie jest możliwe. Nie łączysz się z dalszym, ale jeśli nawet są sytuacje, że modem/tel. łączy się z nadajnikiem dalszym, to dlatego, że oferuje w danym momencie lepsze parametry połączenia , niż ten bliższy i jest to zwykle z korzyścią dla użytkownika.
Wybór nadajnika jest teoretycznie możliwy przy zastosowaniu anteny kierunkowej, ale pod warunkiem korzystnego rozmieszczenia nadajników w terenie, aby ten drugi nie był w zasięgu anteny.
Transfery na routerze i smartfonie powinny być zbliżone, choć zwykle telefony lepiej sobie radzą ze zbieraniem sygnału.
Przełączanie w tel.nie jest możliwe. Nie łączysz się z dalszym, ale jeśli nawet są sytuacje, że modem/tel. łączy się z nadajnikiem dalszym, to dlatego, że oferuje w danym momencie lepsze parametry połączenia , niż ten bliższy i jest to zwykle z korzyścią dla użytkownika.
Wybór nadajnika jest teoretycznie możliwy przy zastosowaniu anteny kierunkowej, ale pod warunkiem korzystnego rozmieszczenia nadajników w terenie, aby ten drugi nie był w zasięgu anteny.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Użytkownik forum
Dziwna sytuacja, 1.5 km do nadajnika a takie parametry. Wiesz może jakiego transferu można się spodziewać przy antena kierunkkowych w moim przypadku? Kurcze z chęcią bym wypożyczyl ok kogoś taka antenę z wawy żeby zobaczyć czy to ma sens.. Będę miał problem z przyciągnięciem kabla do domu 
Na forum ktoś miał jedną kreskę ale router Huawei i na 50 mbit się spial
Byłem 400m obok, zasięg -113 dBm i już 50 mbit / na xperii 2 lub 3 kreski zasięgu. Czyli potencjał jest... w domu LTE mi nie łapie za to HSPA ale już zasięg jest -80 dBm - inna baza i ciągnie na tym 4-5mbit...
Czyll wystarczy że polepsze zasięg do -113 dBm i te 50 mbit powinno śmigać.

Na forum ktoś miał jedną kreskę ale router Huawei i na 50 mbit się spial
Byłem 400m obok, zasięg -113 dBm i już 50 mbit / na xperii 2 lub 3 kreski zasięgu. Czyli potencjał jest... w domu LTE mi nie łapie za to HSPA ale już zasięg jest -80 dBm - inna baza i ciągnie na tym 4-5mbit...
Czyll wystarczy że polepsze zasięg do -113 dBm i te 50 mbit powinno śmigać.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Nie o kreski chodzi a nawet nie o sam zasięg, tylko o wydajność stacji bazowej w danej lokalizacji. Wiadomo, że im lepszy sygnał, tym większe prawdopodobieństwo, że Internet będzie stabilny i szybki, ale nie jest to jedyny wykładnik i trzeba o tym pamiętać.nvu pisze:Na forum ktoś miał jedną kreskę ale router Huawei i na 50 mbit się spial
Na tą chwilę może wystarczy, ale nie sądzę, żeby w przyszłości tak było. -113dBm to dalej jest słabo.nvu pisze:Czyli wystarczy że polepsze zasięg do -113 dBm i te 50 mbit powinno śmigać.
Dobra antena powinna pozwolić na uzyskanie wyniku poniżej 100dBm. A i to nawet nie będzie gwarancją, że zawsze będziesz miał te 50 mega, bo tak jak już wyżej napisałem, optymalny poziom sygnału, to tylko jeden ze składników.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Użytkownik forum
Pytanie co zrobić ? antena 200 zł, test 29 zł paliwo z 50... A jak się okaże że po zamontowaniu anteny będzie 15 mbit dalej to co ? antene zwrócić będzie ciężko...
Czy na pewno telefon będzie miał słabszy sygnał ? bo znalazłem w punkcie huawei modem ale mam 20km w jedną stronę tam...
Poniżej 100 dBm może i by było ok, chciałbym zrezygnować może potem z neostrady o ile to będzie fajnie działać. Fajnie bo mam już cyfrowy polsat więc oferta jest przystępna cenowo.
Czy na pewno telefon będzie miał słabszy sygnał ? bo znalazłem w punkcie huawei modem ale mam 20km w jedną stronę tam...
Poniżej 100 dBm może i by było ok, chciałbym zrezygnować może potem z neostrady o ile to będzie fajnie działać. Fajnie bo mam już cyfrowy polsat więc oferta jest przystępna cenowo.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Sorry, ale kompletnie nie rozumiesz jak to działa. Może jakiś FAQ by się przydał.
Maksymalna, teoretyczna prędkość połączenia w sieciach radiowych jest dzielona między użytkowników podłączonych do tej samej anteny (BTS). To oznacza, że rywalizujecie z sąsiadem o pasmo, zabieracie sobie nawzajem prędkość, dzielicie ją. W dodatku jest to bardzo niekorzystna arytmetyka, we dwójkę na raz ściągniecie sumarycznie mniej niż ty sam będziesz ściągał, po tym jak sąsiad przestanie.
Twoje testy mają tylko charakter chwilowy, nie jesteś w stanie przewidzieć jaki będzie wzrost liczby użytkowników w Twojej okolicy a co za tym idzie realne prędkości za jakiś czas.
Prędkości bardzo zależą od pory dnia z powyższych powodów, najgorsze są w godzinach 17-21.
Maksymalna, teoretyczna prędkość połączenia w sieciach radiowych jest dzielona między użytkowników podłączonych do tej samej anteny (BTS). To oznacza, że rywalizujecie z sąsiadem o pasmo, zabieracie sobie nawzajem prędkość, dzielicie ją. W dodatku jest to bardzo niekorzystna arytmetyka, we dwójkę na raz ściągniecie sumarycznie mniej niż ty sam będziesz ściągał, po tym jak sąsiad przestanie.
Twoje testy mają tylko charakter chwilowy, nie jesteś w stanie przewidzieć jaki będzie wzrost liczby użytkowników w Twojej okolicy a co za tym idzie realne prędkości za jakiś czas.
Prędkości bardzo zależą od pory dnia z powyższych powodów, najgorsze są w godzinach 17-21.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Apka Cię oszukujenvu pisze:według apki androida -120 dBm siłę sygnału
-113dBm to praktycznie brak sygnałunvu pisze:-113 dBm i już 50 mbit
Zrób sobie pomiar sygnału na jakimś rzetelnym urządzeniu bo tak to do niczego nie dojdziesz
-
- Użytkownik forum
Był znajomy, z samym modemem zasięg -71 dBm - niestety tylko 4/1 mbit. Z anteną tą co daje plus i routerem jakimś ODU 8/4 mbit... ma przyjechać za tydzień z 15 dB anteną.
Najlepsze że do ten anteny miał 30 metrowy kabel, mówił że to 75 ohmowy i nic nie zaszkodzi.. ale ta antena z plusa ma 2,5 dB to ona wszystko na kablu straciła.
Swoją drogą 3 kreski, -58 dBm na dachu i tylko 8/4 ... nadajnik zdaje się być mało obciążony odległość 1,5 km... drugi 3 km i 2/0,5 mbit... masakra te LTE
Najlepsze że do ten anteny miał 30 metrowy kabel, mówił że to 75 ohmowy i nic nie zaszkodzi.. ale ta antena z plusa ma 2,5 dB to ona wszystko na kablu straciła.
Swoją drogą 3 kreski, -58 dBm na dachu i tylko 8/4 ... nadajnik zdaje się być mało obciążony odległość 1,5 km... drugi 3 km i 2/0,5 mbit... masakra te LTE
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A to na pewno LTE?nvu pisze: -58 dBm na dachu i tylko 8/4
-
- Użytkownik forum
No tak byłem świadkiem. Na zwykłym modemie USB było -72 DBm i było 4-5/0.5 z antena razy dwa.. A mam tylko 1.5 km do nadajnika który podobno nie jest obciążony mocno, drugi trzy km i gorszy wynik. Ma przyjechać z antena bo za to zapłaciłem a jej zapomniał. Mówi ze w mojej okolicy maks to 20 mbit choć ja na telefonie czasem 25-30 łapie w okolicy na telefonie. 40-60 to mówil ze rok temu było...