Problem - podczas pracy wyłącza się internet mobilny
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Problem - podczas pracy wyłącza się internet mobilny
Już kilka miesięcy temu o to pytałem, a teraz ponawiam. Mam internet mobilny z Orange i modem Huawei E372. Zimą korzystałem z internetu w dość dużym mieście i miałem takie problemy, że internet mi się rozłączał podczas pracy. Były dwa przypadki albo internet przestał pracować, ale modem był włączony i musiałem rozłączyć połączenie i je ponowić. A drugu przypadek, że rozłączało mi połączenie i laptop nie widział modemu i ponownie go szukał i nawiązywał połączenie z modemem. Pisaliście, ze to może być wina laptopa, a ekspert Orange sugerował uszkodzenie karty sim. Wiosną wyjechałem na wieś i używałem internetu cdma z Orange i modemu ADU890w i nie było takich problemów. Od początku lipca tu na wsi ponownie zacząłem używać modem Huawei E372 (Orange zmodernizowało tu swój sygnał) i przez prawie półtora miesiąca wszystko było dobrze. Dopiero kilka dni temu modem mi ponownie zaczął wariować i ponownie się rozłącza i laptop go szuka i muszę ponawiać połączenie. Tak jest ze 2 lub 3 razy dziennie. Czy to wina mojego laptopa? Czy może technicy Orange coś grzebią w sieci?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem - podczas pracy wyłącza się internet mobilny
Nie miałeś w komplecie takiego kabla?

-
- Stały użytkownik forum
Ten kabel coś da? Mam modem podpięty bezpośrednio pod gniazdo usb bez kabla.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Modem dostanie 2x tyle prądu, a czy tyle wystarczy... Powinno pomóc z znikaniem modemu w systemie. nie zaszkodzi również wyłączyć oszczędzanie energii na tych portach(USB).
Jak by nie pomogło to aktywny hub z zasilaczem 2-2.5A...
Jak by nie pomogło to aktywny hub z zasilaczem 2-2.5A...
-
- Stały użytkownik forum
A czy mógłbyś napisać w miarę dokładnie (łopatologicznie) jak wyłączyć oszczędzanie prądu na portach usb, mam vistę jakby to miało znacznie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Start kursorem na Mój Komputer prawoklik(drugi przycisk myszki) Zarządzaj/ po lewej Menedżer urządzeń. Po prawej odszukujesz Kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej i w zależności co tam producent za urządzenia dał(kontrolery) klikasz dwukrotnie, przechodzisz na zakładkę Zarządzanie energią i odhaczasz Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii.
Dobrze zerknąć również do planów zasilania. Nie za bardzo pamiętam jak tam się dostawało w Viście zdaje się Start/ Panel sterowania/ Opcje zasilania i należało by zobaczyć co tam jest ustawione przy portach USB.
Dobrze zerknąć również do planów zasilania. Nie za bardzo pamiętam jak tam się dostawało w Viście zdaje się Start/ Panel sterowania/ Opcje zasilania i należało by zobaczyć co tam jest ustawione przy portach USB.