Jaka antena, jaki BTS?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaka antena, jaki BTS?
Cześć!
Buduję dom na wsi. Stacjonarnego internetu nie ma. Zostaje albo satelita albo komórki.
Mam modem Huawei E3131, korzystam z Plusa. Można do niego podłączyć antenę, tylko jaką?
Zasięg jest słaby, LTE raczej nie ma. Chciałem sprawdzić, z jakiego BTS-u korzystam, żeby kupić odpowiednią antenę.
CID: 36273
LAC: 32002
Niestety, po tych numerach niczego nie znajduję. Wiem, że nie ma kompletnego spisu BTS-ów, ale może ktoś mi poradzi, co zrobić?
Pozdrawiam,
Marcin
Buduję dom na wsi. Stacjonarnego internetu nie ma. Zostaje albo satelita albo komórki.
Mam modem Huawei E3131, korzystam z Plusa. Można do niego podłączyć antenę, tylko jaką?
Zasięg jest słaby, LTE raczej nie ma. Chciałem sprawdzić, z jakiego BTS-u korzystam, żeby kupić odpowiednią antenę.
CID: 36273
LAC: 32002
Niestety, po tych numerach niczego nie znajduję. Wiem, że nie ma kompletnego spisu BTS-ów, ale może ktoś mi poradzi, co zrobić?
Pozdrawiam,
Marcin
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaka antena, jaki BTS?
Jaka to miejscowość?
-
Jary, koło Obornik Śląskich. Nadajniki są w Obornikach i Pęgowie. Jak patrzę na mapę zasięgu na stronie Plusa, to wydaje się, że zasięg jest z Pęgowa, ale mogę się mylić.
Marcin
Marcin
-
- Guru bezprzewodowy
Korzystasz z BTS-a UMTS900 Aero2.Najbliższe w Pęgowie, Obornikach ul.ul.Trzebnicka 103, Siemianicka. Polecane anteny http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html Kabelmax.10m, konektor http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html Można pokusić się o LTE.Potrzebny modem/router z LTE1800 i antena DUAL LTE .
-
Dzięki, w takim razie zamawiam i zobaczymy, jakie będą osiągi. 
Marcin

Marcin
-
Po zastosowaniu poleconej mi anteny siła sygnału wzrosła do 51% (pokazywana przez router). Pokombinuję jeszcze z umieszczeniem jej wyżej, może się poprawi, choć i tak jest w miarę sensownie.
Czy długość kabla od anteny do modemu ma duże znaczenie? Wziąłem 10 metrów, żeby w razie czego co najwyżej ciąć, a nie dorabiać, i zastanawiam się, czy próbować go skracać.
Marcin
Czy długość kabla od anteny do modemu ma duże znaczenie? Wziąłem 10 metrów, żeby w razie czego co najwyżej ciąć, a nie dorabiać, i zastanawiam się, czy próbować go skracać.
Marcin
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Ma znaczenie tym większe, im na wyższej częstotliwości jest połączenie.cho_mik pisze:Czy długość kabla od anteny do modemu ma duże znaczenie?
LINK
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
No dobra, ale realnie - skrócić kabel czy nie? 
Marcin

Marcin