Plus LTE, czy będzie działać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mscichu
Początkujący użytkownik forum

Plus LTE, czy będzie działać?

Post autor: mscichu »

Witajcie! Wiem, że dużo tego typu próśb jednak proszę o poradę.
Obecnie korzystam z internetu przenośnego w tablecie T-mobile oraz stacjonarny neostrada 10Mb. Chcę zrezygnować z obu i wziąć ofertę plusa 25GB/miesiąc, później limit 10Mb/s z routerem Huawei B593s-22. Niestety mieszkam na wiosce (Łubniki koło Białegostoku) i do tego chciałbym zakupić antenę kierunkową (jaka najlepsza za normalną cenę?) i też pytanie, czy będzie dobrze działało? Na chwilę obecną mam 20m maszt do którego przyczepiona jest antena telewizji naziemnej i z Białegostoku łapie elegancko. Po mapach szukałem i nic mi nie pokazuje w tej okolicy, ale wiem, że jakiś nadajnik LTE musi być:D
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Plus LTE, czy będzie działać?

Post autor: kmy »

W Łubnikach wg mapy zasięgu Plusa masz UMTS900, ale w tej technologi nie będziesz korzystał z internetu bez limitu. Pakiet się skończy i po transferze.
Musisz mieć LTE, aby w pełni korzystać z oferty.
W Białymstoku jest dużo nadajników LTE a najbliższe około 6km.
Czyli masz spore szanse na LTE z anteną np:
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
z jak najkrótszym kablem i jak najwyżej zamontowaną.

Ale czy zadziała to pokaże tylko test, musisz wziąć wszystko na próbę a antenę możesz odesłać do 10 dni.

Nie montuj anteny na 20 m, bo tłumienie kabla będzie większe niż zysk anteny.
Np. 10 m kabla, router na najwyższej kondygnacji i antena jak najwyżej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do działającego BTS-a LTE1800Mobylandu raczej ok. 8-9 km, trochę lasu.Próbować można.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Wg mapy zasięgu powinny działać nadajniki na Dojlidy Fabryczne, na ul. Plażowej - te najbliżej - około 6 km i w Grabówce przy szosie Baranowickiej - 7 km, ale trochę z boku lasu.
Wg mnie szanse są, ale jak napisałem tylko testy. Ja bym próbował.
mscichu

Witam ponownie!

Niestety zakup trochę się opóźnił. Dziękuję wszystkim za pomoc, jednak mam kolejny problem. Zakupiłem taki zestaw (wzorowałem się na wzmocnieniu) http://allegro.pl/antena-dual-24db-lte- ... 00467.html

Niestety LTE nie łapie. Staram się ustawić na bts dojlidy fabryczne. Teraz pytanie, czy jest może ktoś z okolicy białegostoku i ma możliwość i sprzęt aby sprawdzić czy da radę uruchomić LTE? Może jest jakaś apka na androida pomagająca w ustawieniach?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mscichu pisze:Zakupiłem taki zestaw
Czyli wyrób antenopodobny.
Nie pomagam na PW!
mscichu

Właśnie nad tym się zastanawiałem, że coś może być nie tak :/ Oki. Czy jak zakupię tamtą antenę co proponował kolega kmy, to coś będzie lepiej?
ODPOWIEDZ