Play 4G Unlimited, modem + router + antena 5 km od BTSa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Play 4G Unlimited, modem + router + antena 5 km od BTSa

Post autor: elcidx »

Cześć!
Z racji, że to mój pierwszy post, to chciałem na początku wszystkich serdecznie powitać!
A teraz przystąpmy do omawiania problemu :)

Obecnie mam neostradę i jest tragiczna, maksymalnie 1 mbps. A będzie tylko gorzej.
Z racja tego, że play ogłosił swoją nową ofertę "nielimitowanego" internetu pomyślałem, że może warto by było z niej skorzystać.

Ale przed podpisaniem umowy, porobiłem sobie testy, aby sprawdzić jaka jest jakość połączenia.
Testowałem za pomocą telefonu Sony Xperia Acro S podłączonego za pomocą USB do komputera jak i w samym telefonie i oto co przedstawiają wyniki:

Testy z telefonu, speedtest od okli:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyniki dosyć różne, ale raczej nastawiają pozytywnie. Wszystko było wykonywane w domu, w pokoju od strony BTSa na pierwszym piętrze.
BTS z którym się łączę to: Play (26006) ID: TOM4440 Czerniewice, jesli dobrze czytam szczegóły to w przyszłości może zostać na nim uruchomione LTE?
W gminie obok (Lubochnia) jest uruchomione LTE właśnie na nadajniku Play.

Testy przeprowadzone na komputerze po podłączeniu przez USB telefonu, przeprowadzone dzisiaj w okolicach godziny 19:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skąd ta rozbieżność w uplodzie pomiędzy jednymi a drugimi testami?

i test jakości wykonany na stronie visualware.com:
http://mcssjc.visualware.com/myspeed/db ... ?id=116453

Przy zastosowaniu dobrej antenty jakość połączenia powinna się poprawić, czyż nie?
Głównie internet wykorzystuje do grania, i nawet przy sieciowych fpsach jakość jest dobra, na polskich serwerach pingi oscylują w granicach 40-50 (i to przy wykorzystaniu telefonu)
Więc nie jest źle, chociaż obawiam się skutków zmiany pogody, deszcze a niedługo już zima.
Czy będą w znacznym stopniu wpływały na połączenie?

A teraz główny punkt programy, jaki modem, router i ewenetualnie antenę (jeśli ma sens) warto by kupić?
Co do routera miał bym wymaganie aby posiadał WiFi oraz dobry podział pasma oraz qos. To na wypadek gdyby trzeba udostępnić internet na więcej niż jeden komputer jednocześnie.

Teraz kwestia ceny, chciał bym aby całościowo zmieścić się w okolicach 300 zł +/- 50 zł.
Dlaczego taka kwota, ponieważ przy podobnym nakładzie środków, mogę mieć internet radiowy dostarczany przez miejscowego operatora, ale to też nie jest takie pewne i w związku z tym również będę mieć kilka pytań do was, ale to już jutro i jest to temat na inny post.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Play 4G Unlimited, modem + router + antena 5 km od BTSa

Post autor: matek451 »

W Czerniewicach jest juzLTE1800 Play. Jak daleko masz do BTS-a? Potrzebujesz modem LTE+router z nim zgodny lub router z wbudowanym modemem. Ewentualna antena na 1800MHz ale to po testach.
Awatar użytkownika
elcidx

No to niezłe zaskoczenie, bo jeszcze tydzień temu tego nie było. A teraz patrzę i faktycznie na mapie pojawił się zasięg w mojej okolicy!
Mówię tutaj o zasięgu poza budynkiem, bo do tego w budynku to minimalnie brakuje.

Odległość do BTSa taka sama jak w temacie, a w zasadzie to 4,5 km.

Czyli mógł bym teraz załapać się jeszcze do końca roku na to testowanie LTE w play za 30 zł?
Tylko skąd dorwać sprzęt do testów? Kupić od razu, a może wziąć z play na 7 dni bo chyba tak się da?
Ile należało by wydać na modem i router?

Dzięki wielkie, że zwróciłeś na to uwagę!
Tu jest podpis.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten zasięg to wg.mapy Play, trzeba by go zweryfikować w realu.Możesz wziąć na próbę E-5372 w Play. Na stałe lepiej kupić modem/router samemu, Play liczy za drogo.Chyba, ze weźmiesz http://www.play.pl/oferta/kampanie/router_tablet/ Sprzedasz na Allegro za ok. 800-900 zł i kupisz router z modemem.Do twoich wymagań pasował by D-Link DWR-921 ale jest droższy.Pojawiają się te pochodzące z Plusa za ok. 400 zł http://olx.pl/oferta/nowy-router-bezprz ... 886244d28c , ewentualnie B-593s-22 ale ten ma ubogie możliwości konfiguracyjne. Chyba,ze wybierzesz zestaw modem+router. Wtedy np. E-3276 i do niego np. WR-1043v2 ze zmienionym FW na Gargoyle. Koszt ok. 350-400 zł. Przy tej odległości jeszcze antena DUAL LTE za ok. 200 zł.Ale zacznij od 7 dniowych testów.
Awatar użytkownika
elcidx

Bardziej chyba skłaniał bym się do modem + router bo to tańsza opcja jak i można doczepić dodatkowe anteny.
A co z TL-MR3420 też często pojawia się tutaj na forum? Tylko coś tam przebija się, że jest to 3.75 G? A nie pełen lte?
A może jakiś podobny router tylko, że z dwoma USB? Jeden pod modem drugi pod dysk sieciowy?

Cena E-3276 dosyć zaporowa :|
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

elcidx pisze:do modem + router bo to tańsza opcja
W którym miejscu tańsza?
elcidx pisze:co z TL-MR3420
50-70 zł za aktywny HUB USB trzeba doliczyć.
elcidx pisze:drugi pod dysk sieciowy?
Jeżeli satysfakcjonują Cię transfery po 2MB/s, jeżeli potrzebujesz szybciej to tylko NAS po ethernecie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli zdecydujesz się na router 2XUSB to koszty rosną np.WDR-3600 to ok.200 zł.No i oczywiście zmiana OFW na Gargoyle. MR-3420v2 niestety słabo działa z modemami LTE( problemy z ich zasilaniem, reset przy korzystaniu z WiFi). Dysk po USB tylko do plików z niskim bitrate. Do plików MKV lepszy NAS i wszystko po kablu.Modem LTE można kupić już od 150 zł. Jeśli chodzi o anteny zew. do LTE to routery z wbudowanym modemem mają solidne złącza SMA, modemy zaś bardzo delikatne CRC9/TS9. Dobra sieć domowa oparta o router z LTE, anteną zewnętrzną i ewentualnie dyskiem/NAS to spore koszty.
Awatar użytkownika
elcidx

Akurat prędkości po 2 MB/s by wystarczyły ale nie jest to mus. Bo równie dobrze można podpiąć pendrive i przenieść pliki po domu :)

No dobrze, to wstępne podsumowanie:

Modem E-3276 - 250 zł A co z E3272s-153? Trochę tańszy, też na dwie anteny?

Router: TP-Link TL-WR1043ND - 160 zł rozumiem, że na niego też da się wgrać Gargoyla i będzie działa bez problemu z modemami?

Antena: Do pierwszego modemu http://www.cybertech.com.pl/p113,antena ... e5170.html a do drugiego?

Oczywiście, najpierw i tak będę musiał wziąć na próbę z playa aby przetestować zasięg.
Waszym zdaniem, jakich prędkości mogę się spodziewać przy takim dystansie? Teren wiejski.
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

elcidx pisze:to wstępne podsumowanie:
To już 410zł, za tyle wolałbym B593.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
elcidx

Tylko czy będzie miał takie same możliwości jak w.w. sprzęt?
Możliwe, że router był by na poddasz, aby kabel od anteny był jak najkrótszy i antena jak najwyżej to możliwe. Co wtedy z zasięgiem WiFi, czy pokryje dwa piętra?
Nie bez znaczenia pozostaje możliwość podziału pasma, przy większej ilości użytkowników jest to konieczność.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie B-593s-22 ma ubogie możliwości konfiguracyjne dlatego poleciłem DWR-921, który jest pod tym względem bardzo zaawansowany. Jak kupisz za 350-400 to warto brać.Inaczej coś z Gargoyle i modem.Może być E-3272, antena ta sama. Co do zasięgu to żaden router ustawiony na poddaszu nie pokryje dobrym zasięgiem dużego, dwukondygnacyjnego domu.Potrzebny dodatkowy AP po kablu lub transmiterach PLC.
Awatar użytkownika
elcidx

Co do ustawiania na poddaszu to i tak nie miało by to sensu, bo z dachu również nie widać anteny, więc raczej zysk znikomy.

Rozumiem że E-3272 to to samo co: E3272s-153?E3272s-153 ?

W sieci wyczytałem, że TL-WR1043ND jest bardziej wydajny od WDR3600 prawda to?
1043 obsłuży modem bez wgrywania gargoyla?

Co sądzicie o antenach pokojowych? Zamocowana była by i tak na tej samej wysokości co zewnętrzna i stała by w oknie. Jest to dobre rozwiązanie? Moc tych anten to niby 14 dB
matek451
Guru bezprzewodowy

Anteny pokojowe od razu sobie daruj. zbędny wydatek a ich naczelny sprzedawca spod Tarnowa to bajkopisarz.E-3272 występuje w dwóch wersjach, normalnej i HiLink. WR-1043v2 to dobry router za ta cenę. Modemy obsługuje tylko na alternatywnym FW dlatego musisz wgrać Gargoyle, które daje większe możliwości konfiguracyjne.
Awatar użytkownika
elcidx

Dobrze, że są fora i dobrze zorientowani ludzie na nich :)

Co do modemu to która wersja lepsza? Gdzieś czytałem, że lepiej w wypadku podpięcia pod router mieć HiLink ponieważ wtedy modem działa jak karta sieciowa i pozwala uzyskiwać większe prędkości.
Ten 153 to właśnie chyba normalna wersja?

tutaj jest w wersji HiLink LINK ale w pasmach jest napisane 2600/2100/1900MHz, brak 1800? (Tutaj według kodu producenta to też 153, hmm...)

Wgranie gargoyla na router jest w miarę proste?
matek451
Guru bezprzewodowy

Pobranie i zmiana softu na Gargoyle to 5 min. Dobre wsparcie na stronie http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl Modem najlepiej kupić z dystrybucji polskich operatorów np.w Play na kartę za 199 zł.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

elcidx pisze:Co do modemu to która wersja lepsza?
Rzecz gustu, ale na HiLink uzyskasz większe szybkości transferu.
elcidx pisze:Ten 153 to właśnie chyba normalna wersja?
E3272s-153 występują w dwóch wersjach, na obudowie jest napis HiLink, to je wyróżnia, choć są przypadki, że napisu nie ma a jest Hilink.
elcidx pisze: brak 1800?
Takiego nie bierz, nawet nie patrz w ich stronę :)
elcidx pisze:Wgranie gargoyla na router jest w miarę proste?
Banalnie proste, postępujesz zgodnie z instrukcja aktualizacji routera, tyle, że wskazujesz plik z gargoylem a nie z OFW.
Tylko wybierz odpowiedni soft, byli tu już ludzie co instalowali czyste openWRT, a później szukali interfejsu graficznego :)
Ostatnio zmieniony 2014-08-27, 12:31 przez kmy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
elcidx

Hmm, to może lepiej od razu kupić ten zestaw zamiast bawić się w testowanie 7 dni?
Na 99% LTE powinno u mnie działać, a jak nie to i tak jest 4G. A przy tym nie tracimy 30 zł za aktywację.
No i od razu mamy modem który i tak byśmy później kupili. A jak by nie wypaliło, to najwyżej sprzeda się i wyjdzie na zero.

Ten modem z Play to HiLink?

[ Dodano: 2014-08-28, 10:55 ]
Wziąłem na testy z routerem Huawei Mobile E5372.
Podłączenie do stacjonarnego, przez usb router stoi normalnie na biurku:

Obrazek

Wygląda na to, że jeszcze mam ten sztuczny limit prędkości od Playa. A na JDTech pisali że go znoszą ale nieoficjalnie, ciekawe czy na normalnej karcie ze startera też by był limit.

Musze teraz znaleźć program aby sprawdzić jaka siła sygnału.
Jakim programem to zrobić? Ściągnałem top netinfo i coś połączyć się nie chce.
Jest jakiś inny program?

W salonie chciałem od razu wziąć ten modem za 200 zł ale mieli go po starej cenie czyli 280 zł co mnie bardzo zdziwiło
Awatar użytkownika
elcidx

I kolejny mój wpis, udało się podłączyć top netinfo, sygnał -85 dBm więc jest jeszcze co poprawić.

Obrazek

Dzisiaj zamówiłem modem E3272 i router 1043ND, zobaczymy jak będzie przy nich sprawowało się połączenie.
Gdzieniegdzie natrafiałem na testy, gdzie przy połączeniu router i modem prędkości spadały i to sporo, mam nadzieję, że w moim wypadku tak nie będzie.
Tu jest podpis.
varico
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: varico »

matek451 pisze: B-593s-22 ma ubogie możliwości konfiguracyjne
Rozwin mysl. Mialem kupic ten router, ale teraz juz sam nie wiem.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

elcidx pisze: Dzisiaj zamówiłem modem E3272 i router 1043ND, zobaczymy jak będzie przy nich sprawowało się połączenie.
Gdzieniegdzie natrafiałem na testy, gdzie przy połączeniu router i modem prędkości spadały i to sporo, mam nadzieję, że w moim wypadku tak nie będzie.
To nie wina samego routera a sposobu podłączenia jako modem, z Hilinkiem nic takiego sie nie dzieje

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Dla zwykłego użytkownika jest wystarczający.Ma podstawowe ustawienia konfiguracyjne do 3G/LTE , WiFi ,WPS,WDS, LAN , zabezpieczenia, filtrowanie, DMZ,UPnP, przekierowanie portów.VOIP, SMS.Serwery Samba, FTP, DLNA . Możliwość obsługi pamięci przez USB w formacie FAT32. Jak to ci wystarcza to bierz.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

matek, przekierowanie portów w przypadku LTE nic nie daje :)

( Poza krótkim okresem zewnętrznego IP w Plusie )

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

To wiadomo.Plus i jego wieczne kombinacje, zmiany z tym zewnętrznym IP w LTE są kolejnym dowodem jak traktuje użytkowników i ile są warte zapisy w ich regulaminach.
Awatar użytkownika
elcidx

Jak na godziny szczytu (bo chyba za takie można uznać sobotę 17-21) to nie jest źle.
Ale ciekawa jest ta zależność pobieranie - wysyłanie, spada prędkość pobierania to wysyłanie rośnie, dlaczego tak się dzieje?
Obrazek

onken czyli jednak z modemem od play mogą być problemy?

Mam nadzieję, że nie będę potrzebował przekierowania portów, bo jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło abym musiał.

Prawdą jest, że przy tych 200GB darmowych prędkość ściągania jest ograniczona do 15 mbps?
Po przekroczeniu limitu zwalania chyba tak samo jak w abonamencie do 2 mbps?

Jeśli takie ograniczenie jest, to nawet na razie nie będę kupował anteny, bo i tak nie pociągnie więcej niż 15 mbps.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

W tych Playowych ofertach unlimited przecież jest do 70Mb, a ile uploadu nie wiem...
200GB masz na myśli RBM? Jeśli tak to tam jest ta blokada, ale ściągają ją niektórym. Są informowani o tym fakcie stosownym smsem(ja taki dostałem, niestety u mnie nie ma LTE...).
Awatar użytkownika
elcidx

Panowie, doszedł do mnie router 1043ND ver 2.1

Do niego będzie dokładnie ten pli: gargoyle-1.6.2.1-ar71xx-tl-wr1043nd-v2-squashfs-factory.bin zgadza się?
Tu jest podpis.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

dokładnie ten:
http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu ... actory.bin

z tym, że przy kolejnej aktualizacji używasz już z sysupgrade w nazwie., factory tylko z oryginalnego softu.
misieksss
Początkujący użytkownik forum

Post autor: misieksss »

Jako iż chcę kupić modem pod 1043ND ver1.8 pozwolę sobie tu zadać pytanie.
Konkretnie interesuje mnie jaka jest różnica dla routera po podłączeniu modemu z HiLinkiem i bez. Jakie są wspominane spadki transferu dla modemu bez HiLinka? Czy HiLink oznacza że router będzie za NATem? Bo to tak jakbym się podłączył do drugiego routera tak? Czy można do modem bez HiLinka wgrać firmware z HiLinkiem?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Na hilinku nie jest możliwe wszystko co wykonuje się z interfejsy graficznego i jest tego sporo np smsy, odczytywanie i zmiana parametrów łącza.
Podwójny nat w przypadku Playa będzie dotkliwy(monitoring, konsole itp).
Nie wiem czy każdy modem ma 2 wersje firmware. Posiadam E3272 i na nim firmware można stosować zamiennie.
misieksss
Początkujący użytkownik forum

Post autor: misieksss »

robertnik pisze:Na hilinku nie jest możliwe wszystko co wykonuje się z interfejsy graficznego i jest tego sporo np smsy, odczytywanie i zmiana parametrów łącza.
Podwójny nat w przypadku Playa będzie dotkliwy(monitoring, konsole itp).
Nie wiem czy każdy modem ma 2 wersje firmware. Posiadam E3272 i na nim firmware można stosować zamiennie.
Chciałem właśnie kupićtakisam modem tylko już nie ma i jest E3372s ale nie wiem czym się różni. Według tej strony wszystko powinno ładnie chodzić. Jak jest z prędkościami czy HiLink rzeczywiście ma wyższe? Jeśli tak to o ile?

Sam NAT mogę obejść TeamViewer itp ale wolałbym bez takich programów łącząc się bezpośrednio. Opcje interfejsu graficznego też są kuszące. To jeśli tyle się traci dla HiLinka to jakie on ma plusy?
ODPOWIEDZ