Czy antena zewnętrzna pomoże?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy antena zewnętrzna pomoże?
Witam
Zastanawiam się nad zmianą dostawcy internetu na lte z Plus-a, do nadajnika mam ok 9 km na telefonie komórkowym nie znajduje zasięgu, czy jest jakiś modem z antena zewnętrzna który poradziłby sobie z takim dystansem?
Zastanawiam się nad zmianą dostawcy internetu na lte z Plus-a, do nadajnika mam ok 9 km na telefonie komórkowym nie znajduje zasięgu, czy jest jakiś modem z antena zewnętrzna który poradziłby sobie z takim dystansem?
-
- Użytkownik forum
Re: Czy antena zewnętrzna pomoże?
Podstawowe pytanie - czy przez lornetkę jesteś w stanie zobaczyć nadajnik? Jeżeli nie to bez sensu.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Czy twoja lokalizacja to Dąbrowa Łazy k/ Wysokie Mazowieckie?
Bo jeśli tak, to próbowałbym ściągać LTE albo z Szepietowa (ok 7km). Z Czyżewa czy Wysokiego moim zdaniem jest troszkę za daleko.
Jaki masz telefon? Na jakiej wysokości dokonywałeś pomiaru zasięgu?
Bo jeśli tak, to próbowałbym ściągać LTE albo z Szepietowa (ok 7km). Z Czyżewa czy Wysokiego moim zdaniem jest troszkę za daleko.
Jaki masz telefon? Na jakiej wysokości dokonywałeś pomiaru zasięgu?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Tak moja lokalizacja to Dąbrowa Łazy.
Pomiarów dokonywałem LG G Flex, pierwszy pomiar wykonałem za wioską z ziemi ok. 700 od domu, a drugi z poddasza w obu przypadkach złapało zasięg lte z plus-a.
Pomiarów dokonywałem LG G Flex, pierwszy pomiar wykonałem za wioską z ziemi ok. 700 od domu, a drugi z poddasza w obu przypadkach złapało zasięg lte z plus-a.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Więc dualna antena panelowa na 1800MHz wycelowana na Szepietowo da Ci możliwość korzystania z LTE w domu.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Kup antenę Sorensena lub Cybertecha i po sprawie.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Stały użytkownik forum
Antene Sorensen 15 dbi polecam.Sam z niej korzystam i jestem bardzo zadowolony.Teraz na Allegro pojawiła się mocniejsza jej wersja 17 dbi i niewiele droższa.Ale 15-tka i tak spokojnie wystarczy.
-
Jaka antenę mam wybrać do modemu Huawei B593s-22 aby gniazda antenowe pasowały? Mam zamiar wziąć go na próbę, więc chce wszystko skompletować przed.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Z kablami zakończonymi wtykami SMA. Huawei b593 sam wykrywa antenę Sorensen więc nie musisz nic przestawiać.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
Mam router Huawei B593s-22, jestem w lesie więc dokupilam antenę zewnętrzną. Wykrywa tylko 3G i to jest w mojej sytuacji zrozumiałe. Jak sprawdzić siłe sygnału przy ustawianiu anteny?
USzatar
-
- Guru bezprzewodowy
Jaka to antena?Zakładka System-Diagnostyka-Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej.
-
Dziękuję, już zanalzłam. Moja antena to : SEB-DATA 3G/4G/UMTS/HSPa+/LTE
USzatar
-
- Guru bezprzewodowy
To wielozakresowy szajs, który działa jedynie i to słabo na 900MHz.Szkoda kasy na takie wynalazki.Skąd dokładnie jesteś?
-
Jestem z Jeleniej Góry ale teraz jestem w okolicach Gorzowa Wlkp. z naszym routerem i tu właśnie potrzebna mi antena.
W takim razie jaką antenę polecasz?
W takim razie jaką antenę polecasz?
USzatar
-
- Guru bezprzewodowy
Okolice Gorzowa to kilkaset km2.Nie ma jak precyzyjne podanie lokalizacji. Nie mam szklanej kuli, nie pomogę. Plus korzysta z LTE1800 Mobylandu, w 3G z UMTS2100 własnej sieci UMTS900Aero2.Do każdej inna antena na wybrane pasmo.Ta z linka jest do wszystkiego czyli do niczego.
-
- Stały użytkownik forum
Witam
Odrze wam temat.Mieszkam w okolicach nowego Sącza i u mnie łapie w domu też lte(zaznaczone mam na tablecie tylko lte jakby ktoś pytal), sile zasięgu pokazuje mi jedna kreskę albo w ogóle ale łapie i prędkość która osiąga mam 1-2 Mbps. No ale to w budynku! Gdy wyjdę z tabletem na dach a mieszkam na górce i widzę wszystko trzy nadajniki, ktorych nie przesłania ja drzewa ani budynki to zasięg lte mi wzrasta do 3 kresek na 4 możliwe a prędkość do 4 Mbps.
Teraz pytanie czy w moim przypadku jest sens w ogóle bawić się w antenę zewnętrzna? Jakbym dzięki temu miał prędkość powyżej 10 mbps to byłbym zadowolony bo u mojego obecnego radiowego max to ok 8 mbps. Najbliższy nadajnik mam w odległości ok 2,5km a pozostałe 4,75 km i z dachu je nawet widzę i nie mam na ich drodze żadnych przeszkód. (Sprawdzałem na btserach) . Chciałbym do tego kupić taki zestaw: allegro.pl/zestaw-router-lte-huawei-b593-antena-z-kablami-i4709591671.html Co o tym myślicie? A pytanie ważniejsze o ile taka antena może mi poprawić prędkosć ?
Odrze wam temat.Mieszkam w okolicach nowego Sącza i u mnie łapie w domu też lte(zaznaczone mam na tablecie tylko lte jakby ktoś pytal), sile zasięgu pokazuje mi jedna kreskę albo w ogóle ale łapie i prędkość która osiąga mam 1-2 Mbps. No ale to w budynku! Gdy wyjdę z tabletem na dach a mieszkam na górce i widzę wszystko trzy nadajniki, ktorych nie przesłania ja drzewa ani budynki to zasięg lte mi wzrasta do 3 kresek na 4 możliwe a prędkość do 4 Mbps.
Teraz pytanie czy w moim przypadku jest sens w ogóle bawić się w antenę zewnętrzna? Jakbym dzięki temu miał prędkość powyżej 10 mbps to byłbym zadowolony bo u mojego obecnego radiowego max to ok 8 mbps. Najbliższy nadajnik mam w odległości ok 2,5km a pozostałe 4,75 km i z dachu je nawet widzę i nie mam na ich drodze żadnych przeszkód. (Sprawdzałem na btserach) . Chciałbym do tego kupić taki zestaw: allegro.pl/zestaw-router-lte-huawei-b593-antena-z-kablami-i4709591671.html Co o tym myślicie? A pytanie ważniejsze o ile taka antena może mi poprawić prędkosć ?
-
- Guru bezprzewodowy
W jakiej sieci chcesz korzystać z LTE i jaka to miejscowość? na jakim tablecie testowałeś? prędkości niskie jak na LTE.
-
- Stały użytkownik forum
W play, miejscowość to mystków k nowego Sącza, testował em na tablecie asus ale nie pamiętam modelu bo to był pozyczony.
za dalekie te odległości od nadajnika?
za dalekie te odległości od nadajnika?