B593+ antena zewnętrzna - czy sygnał nie będzie za mocny ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
denon2000
Początkujący użytkownik forum

B593+ antena zewnętrzna - czy sygnał nie będzie za mocny ?

Post autor: denon2000 »

W tej chwili korzystam z B593 na antenach wbudowanych (stoi na parapecie w mieszkaniu). Sygnał jest na poziomie -73db. Jeśli go wystawię przez okno sygnał rośnie do -55 - 53db. Problem w tym, że aktualne umiejscowienie routera mi nie pasuje i chciałbym przenieść go do pomieszczenia, gdzie sygnał spada do -85 (około, sprawdzałem dawno). Ale mam za to możliwość wyprowadzenia kabla przez wentylację i zamocowania anteny na dachu. I teraz mam wątpliwość, czy jeśli użyje kabla 10m + anteny Cybertecha 15dbi to nie przesadzę z siłą sygnału. Do nadajnika Play mam około 1300 metrów (z tego aktualnie korzystam). Oprócz tego mam 3km do nadajnika mobylandu (lekko przez drzewa), 5km do orange. Do końca roku używać będę playa. Co będziepo nowym roku to nie wiem, ale nie chciałbym później kupować nowego sprzętu żeby działać z innymi operatorami.

Przy jakim poziomie możma powiedzieć, że sygnał jest za mocny ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: B593+ antena zewnętrzna - czy sygnał nie będzie za mocny ?

Post autor: matek451 »

Jak nie chcesz przesterować to kup http://www.cybertech.com.pl/p111,antena ... 1-lte.html z kablem 10 m będziesz miał zysk około 5-6dBm. Wiele się może jeszcze zmienić jeśli chodzi o oferty czy rozbudowę sieci LTE tych operatorów
ODPOWIEDZ