Porządny router do LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Patricko
Użytkownik forum

Porządny router do LTE

Post autor: Patricko »

Witam.

Obecnie posiadam router TPLINK MR3420 v2 i modem LTE HUAWEI E3276.
Abo z PLAY i prędkości mam na nim maksymalne, czyli 20mb/s w pobieraniu i około 8mb/s w wysyłaniu, bo PLAY już więcej nie puszcza w tym pakiecie. Oczywiście do modemu mam wpiętą antenę dualną LTE.

Mój problem jest taki, że praktycznie przy każdym większym połączeniu przez WiFi, router się restartuje. Jest to spowodowane zbyt dużym poborem mocy przez modem Huaweia.
Dlatego też dokupiłem już aktywny hub 2A i co prawda problem nie jest już tak częsty, ale nadal często zerwie połączenie, gdy ktoś wchodzi na internet przez telefon, itd.

Pytanie teraz jest takie...
Czy da się coś zrobić w miarę tanim kosztem, żeby nie rozłączało po WiFi?
Najlepsza i najtańsza opcja to wg mnie ograniczenie prędkości przesyłania po WiFi, bo wystarczy, że ograniczyłbym do 2mb/s czy iluś tam i wszystko mogłoby hulać bez problemów, pytanie tylko czy ten mój router daje mi taką możliwość, bo szczerze mówiąc w opcjach tego nie widziałem.

Czy jednak lepiej kupić sensowny router? Rzecz jasna, żeby dało się wpiąć do niego modem. Rozglądałem się trochę i widziałem DLINK'a DWR-116, tylko nie wiem czy tam nie będzie podobnego problemu z WiFi jak mam teraz, najlepiej jakby wypowiedział się ktoś, kto go używał na podobnym zestawie co mój.
Patrzyłem również na te routery Dovado, ale ten Pro kosztuje już ponad 500zł, to wg mnie troszkę za dużo już jak na router do domu, zaś Tiny to też wydatek ponad 300zł, ale jednak do przemyślenia, jeśli rzecz jasna działało by to bez zająknięcia.

Będę wdzięczy za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Porządny router do LTE

Post autor: matek451 »

Spróbuj nowego FW i poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2412819-30.html Jak nie pomoże to pewnie DOVADO. Sam jestem ciekaw DWR-116, nowy w ofercie zupełny brak opinii.
Awatar użytkownika
Patricko
Użytkownik forum

Post autor: Patricko »

Hmm...no rzeczywiście jest poprawa... Miałem troszeczkę starszy firmware.
Zobaczę jak to będzie wychodzić w praniu.

Dziękuje za pomoc, jak coś będzie nie tak to się odezwę znowu.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Ja znalazłem słaby bo słaby, ale zawsze jakiś test na youtube. Według niego ten router jest nic nie wart.
Gadol
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Gadol »

Ten test jest do bani. Działania na modemie 3g/4g nie przetestowali a jest to router przede wszystkim do tego. Używam go od kilku dni wraz z modemem MF823, testowałem na nim również modemy E3272 i E3276. Każdy modem wykrywany był bez problemów i połączenie nawiązywane było błyskawicznie. Modemy się nie grzeją, nie ma zerwań połączeń obojętnie czy modem to hilink czy "tradycyjny'.
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Wg.mnie ten test również nic nie wnosi do tematu obsługi modemów 3G/LTE przez ten router. Po prostu 16 minut ględzenia. Jego zgodność i działanie z modemami wobec braku dobrego, budżetowego routera z ich obsługą jest kluczowa. @Gandol jeśli możesz napisz coś więcej.
Gadol

Post autor: Gadol »

Cóż mogę napisać. Nie jestem ekspertem w tym temacie ;) Konto postanowiłem założyć i napisać post po wpisie kolegi @robertnik powołującego się na słabiuuuutki teścik nie odnoszący się do tematu 3g/4g. Router kupowałem trochę w ciemno jako, że testów i opisów działania w necie jak na lekarstwo.

Najpierw testowałem router na HSPA w plusie z modemem E3131. Mogę porównać jego działanie z routerem MR3420v1. Modem 3131 wetknięty do DWR-116 nie nagrzewa się aż tak jak włożony do MR3420v1. Prędkości osiągane na D-Linku były na HSPA średnio o 30% wyższe niż w TP-Linku.

Prędkości jakie osiągam na zestawie DWR-116+MF823 są identyczne jakie osiągałem na mi-fi Alcatela Y800. Alcatela odstawiłem na boczny tor ze względu na przegrzewanie i zawieszanie się. Różnice prędkości przy modemie włożonym do kompa a modemie w routerze są minimalne.

Obawiałem się opisywanego tu przegrzewania modemu czy konfliktów ip (wewnętrzne modemu i routera są identyczne - 192.168.0.1) ale nic takiego nie nastąpiło. Ku mojemu zdziwieniu modem po włożeniu do D-linka szybciej wystartował niż po włożeniu do laptopa. Na razie potwierdza się to co dowiedziałem w helpdesku producenta, że nie ma problemów z zasilaniem i pracą hilinków.

Pomoc techniczna przyjemnie mnie zaskoczyła udostępniając od ręki nieopublikowany jeszcze firmware 1.4 dodający obsługę m.in. Huawei 3272 czy też 3372.

Do DWR-116 mam podpiętego mojego "staruszka" MR3420v1 celem korzystania z dobrodziejstw VPN czyli odblokowania portów na LTE by stawiać serw w grze online i ten kombajn sprawdza się jak na razie rewelacyjnie.

Poniżej lista modemów LTE wspieranych w firmware 1.4:
Obrazek
kaliope

Post autor: kaliope »

Witam serdecznie. Podpisałem umowę z Play LTE wraz z modemem Huaweii E5372.

Modem chodzi bardzo ładnie, nic nie zrywa, bardzo stabilnie. Mam prędkości rzędu 30-45Mbps. Chciałbym jednak zwiększyć zasięg wifi w domu. Proszę o pomoc w dobrze sprzętu, najlepiej bez zmian firmware, gdyż nie wiem czy sobie poradzę.

Czytałem trochę w necie i przewijają się takie modele, choć głównie ludzie piszą o połaczeniu ich z e3372 a nie moim E5372. Który zakupić?
TP-LINK TL-MR3420v2
D-Link DWR-116
Netgear WNDR3700

Czy może dołożyć do nagradzanego i chwalonego ASUS RT-N56U który gość zastosował właśnie z tym modemem tutaj:
http://majzel.blogspot.com/2014/11/huaw ... outer.html

Zależy mi żeby sprzęt:
-działał stabilnie, bez konieczności resetowania go co jakiś czas
-był mocny, tzn pokrył parter domu, plus garaż i taras
-przekazywał prędkości które mam, tzn 30-45Mbps
matek451
Guru bezprzewodowy

To kiedy ty wziąłeś umowę w Play skoro masz MiFi sprzed 4 lat ? No i po co brałeś zabawkę zamiast porządnego routera domowego?. Wiedziałeś, że masz do pokrycia zasięgiem WiFi dom, taras i garaż i wybrałeś routerek, który nie ma portów LAN i się do tego celu nie nadaje. Przy takich wymaganiach dotyczących zasięgu musisz się liczyć z zainstalowaniem dodatkowego AP aby pokrył zasięgiem WiFi garaż czy taras. Taki AP łączy się z routerem głównym po LAN kablem. E53732 takich portów nie posiada. Teraz ten E5372 może ci posłużyć tylko jako modem do routera z USB, który go obsłuży.( nie Link dotyczący Asusa nie działa. Na OFW z tym MiFi działa router MR-3420v2. Ten router ma jednak problemy z wydajnością prądową USB i do zasilania modemu/MiFi LTE wymaga aktywnego HUBA. Droższe wymagają zmiany OFW na alternatywne OpenWRT, np. wspomniany WNDR -3700 czy WR-1043 i odpowiedniej konfiguracji pod ten MiFi.
kaliope

Podpisałem umowę na LTE bez modemu, modem E5372 dostałem od kolegi. Chce go wciąż używać, żebym go mógł sobie brać na wyjazdy. Stąd chce go podłączyć kablem usb do jakiegoś routera. W sieci znalazłem tylko kombinacje tego routera z tym Asusem. Z innymi, tańszymi modelami nie wiem czy będzie współgrał, stąd pytam was.
robekpw

Post autor: robekpw »

Podłączam się do powyższego pytania:
Potrzebuję zakupić modem LTE + router wifi + antenę do modemu.
Sprzęt ma działać u operatora Orange na częstotliwości 1800.
Wybór może nie byłby tak trudny ale potrzebuję routera z dobrym radiem do obsługi monitoringu (kilka kamer wifi).
Z tego co udało mi się ustalić to sprzęt, który wiem, że do standardowych zastosować dałby radę w tym przypadku może nie być wystarczający.
Mam tu na myśli TP-linka, który został sklasyfikowowany jako ogólnie sprzęt nieskobudżetowy i na którym czasami występują problemy w transmisji obrazu z kamer. Te informacje mam ze sklepu, w którym przymierzam się do zakupu rejestratora i kamer.
Routery jakie sa rekomendowane to np. Cisco, Edimax.
Pytanie, czy ktoś z Was ma może doświadczenia w tym temacie. Czyli modem LTE + router obsługujący dany typ modelu z dobrą obsługą wifi pod kątem monitoringu.
Rozważam też opcję podłączenia anteny zewnętrznej pod router lub ewentualnie konkretny AP na zewnątrz budynku już przy jakimś standardowym routerze.
Wspomniany router może być opcjonalnie z bramką VOIP.
I oczywiście do tego wszystkiego antena do modemu. Najbliższe stacje LTE 5-6 km.

Prośba o pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Wyboru wielkiego nie masz, Huawei E5186 lub D-Link DWR966 i do tego podłączony kablem jeżeli będzie potrzeba dodatkowy AP (może nawet zewnętrzny) żeby poprawić zasięg z/do kamer.
Oczywiście musisz pamiętać o problemie PIN na kartach Orange chociaż podobno można w ofertach na firmę wymienić płatnie SIM na taki bez PIN.
Nie pomagam na PW!
kaliope

Tu nagralem moje perypetie z podłączeniem Asus AC51U z E5372. Może ktoś ma pomysł czemu się nie łączy?

https://www.youtube.com/watch?v=fKCOL1k_wOY
matek451
Guru bezprzewodowy

I się nie połączy bo e5372 to nie modem tylko router MiFi i jego nie instaluje się jako USB modem. Asus po wyborze USB jako WAN go nie wykrywa.
kaliope

matek451 pisze:I się nie połączy bo e5372 to nie modem tylko router MiFi i jego nie instaluje się jako USB modem. Asus po wyborze USB jako WAN go nie wykrywa.

a dlaczego ASUS RT-N56U łączy się z tym e5372?
matek451
Guru bezprzewodowy

Tego to ja nie wiem, nie znam ustawień Asusa N56. Ogólnie to z Asusami oraz ich pracą z modemami LTE/MiFi nie jest różowo. To nie są routery działające w tych konfiguracjach od sztycha. Sam korzystałem z TP-Linka MR-3420v2 z E5372 i na OFW działa od razu, rozpoznaje E5372. Tak samo jest po zamianie na Gargoyle 1.6.2.2 tylko wymagana jest odpowiednia konfiguracja WAN niejako modem USB. Na AC51 ustawienie WAN jako USB pod ten MiFi jest niewłaściwe bo ci nie działa. Zmień typ połączenia WAN.
kaliope

Połaczenie zrealizowane. Asus RT-AC51u + modem mobilny E5372. Jednak się da:

https://www.youtube.com/watch?v=jsp8z9qYSnw
matek451
Guru bezprzewodowy

To router na MediaTeku więc OpenWRT na niego istnieje i znalazłeś oraz skonfigurowałeś odpowiednio WAN.
kaliope

a co to właściwie jest openwrt?
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeden z alternatywnych softów do routerów zamiast oryginalnego.
kaliope

Wymieniłem E5372 na bardzo polecany e3372 w wersji h-153 HiLink i jestem pod ogromnyn wrażeniem. Na tamtym wyciągałem max 44mbps teraz prawie 60. Do tego router RT-AC51u na padavanie i mamy wzrocowy komplecik w dobrych pieniądzach. Ja dałem 120 za modem i 130 za router.

https://www.youtube.com/watch?v=I0tzUdXXnY4
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Akurat bardziej polecany jest modem w wersji "s" ale to dobrze ze zmieniles na wydajniejszy modem :-)
Masz Hilink czy zwykly ? Hilink w 90% jest wydajniejszy.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Outlander
Użytkownik forum

Post autor: Outlander »

Niestety po kilku latach działania padł mi Dovado Tiny i muszę kupić coś porządnego do obsługi nie najświeższego ale nadal sprawnego modemu e398. Przez te kilka lat coś mogło się zmienić więc spytam: Co dziś warto kupić?
cris1988
Użytkownik forum

Post autor: cris1988 »

Witam serdecznie,

Ja natomiast mam pytanko takie... dzisiaj zakupiłem Netgear WNDR3700v5 i mam do tego e3372h w wersji bez hilinka. Niestety po podpięciu modemu do routera, modem cały czas się rejestruje do sieci i nic... Czytałem, że potrzebne będzie wgranie alternatywnego softu i chciałbym postawić na Tomato, ale widziałem, że wersje, do tego nie testowane zatrzymały się na v3. Czy mogę na v5 zainstalować np. sprawdzoną wersję v2? Czy to nie będzie działać? Proszę o jakąś wskazówkę...
Z góry dziękuję...
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

NIE !!!

Szkoda, że nie poczytałeś wcześniej na:

https://wikidevi.com/wiki/Netgear_WNDR3700v5

https://wiki.openwrt.org/toh/netgear/wndr3700

# Gargoyle ENG - brak

# DD-WRT - brak

# Tomato - brak

Tu jest coś na temat OpenWRT:

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=56737
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
cris1988
Użytkownik forum

Tzn, że na v5 nie ma żadnego alternatywnego softu? I pozostaje mi tylko Genie?
Tylko co mam zrobić jak modem podpięty do tego routera nie działa?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Sprzedaj Netgear'a i kup sprawdzony 1043ND v2 ;)

Wszystkie znaki na niebie mówią, że na 3700v5 nie ma softu alternatywnego.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
cris1988
Użytkownik forum

No to sobie zrobiłem prezent ; /
Tak to jest jak się człowiek na czymś nie zna ; /
W sklepie internetowym w którym go kupowałem, nie było informacji jaka to jest wersja niestety ; /
Skoczę jutro osobiście do tego sklepu i coś pomyślimy.
Dzięki radius za pomoc...

Poszukam w takim razie tego TP-Linka...
Outlander
Użytkownik forum

Post autor: Outlander »

A wracając do mojego pytania "co kupić". Może jest coś konkurencyjnego dla Dovado Pro AC? Tańsze lub jeszcze lepsze w podobnej cenie (niecałe 700zł)?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Do 14 dni mozesz oddac. A osobiscie Polecam TP-Linka Archer C7. Ale koniecznie w wersji v2, nie nowszy !!

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ODPOWIEDZ