B593 jak wyprowadzić antenę na zewnątrz

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
markross
Użytkownik forum

B593 jak wyprowadzić antenę na zewnątrz

Post autor: markross »

Witam
Od niedawna korzystam z internetu power lte, w domu przy ustawieniu 3G wyciągam od 5-10Mb dl, lte ledwo łapie i ciągnie 1Mb. Prędkość w 3G jak na moje potrzeby w sam raz ale wolę korzystać z lte żeby nie załapać lejka po wykorzystaniu limitu... Dzisiaj pobiegałem trochę z routerem i przedłużaczem, w mieszkaniu nie mam co liczyć na lepsze osiągi, za to po wystawieniu routera za okno LTE leci 20-30Mb, jak dla mnie to aż nadto, teraz moje pytanie:
Jest możliwość wystawienia tych małych antenek z zestawu za okno przy użyciu jakiegoś kabelka? Ewentualnie jestem gotów kupić jakąś małą antenkę, na allegro jest tego sporo, polecacie którąś (poza tymi na dach za 100-150zł :))
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: B593 jak wyprowadzić antenę na zewnątrz

Post autor: onken »

Sorensen za149 zl :-)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie wyrzucaj kasy w błoto.Te patyczki to lipa, one działają tylko w bzdurnych opisach ich sprzedawców. Przenoszą jedynie punkt poboru sygnału na zewnątrz i to jedynie na 900MHz.Do LTE1800 całkowicie nieprzydatne.
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

matek451 pisze:Nie wyrzucaj kasy w błoto.Te patyczki to lipa,
Ty czytasz co założyciel wątku napisał?
Tak te antenki z zestawu nadają się do przedłużenia, trzeba tylko zakupić odpowiedni przewód z zarobionymi końcówkami.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

joker77 pisze:k te antenki z zestawu nadają się do przedłużenia,
Fizycznie tak, ale po dołożeniu 2 złaczek i np. 5 m przewodu to tłumienie tego przedłużenia będzie równe zyskowi antenek i korzyści nie będzie.

markross, potrzebujesz anteny to kup panel dual np. Cybertech.
markross
Użytkownik forum

joker77, dzięki za odpowiedź, coś takiego będzie ok?

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/pigtail-konektor-3g-lte-gsm-b260-b970-b593-sma-fme-i4508128151.html
kmy, nawet jeżeli zysk wyjdzie na 0 to po przeniesieniu poboru sygnału na zewnątrz to internet powinien działać sporo lepiej niewielkim kosztem. Chyba że czegoś nie wiem :hyhy:
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

markross pisze:nawet jeżeli zysk wyjdzie na 0
Tylko, że Ci nie wyjdzie, podobno oryginalne antenki od B-593 mają zysk 4dBi, jak wystawiłeś router z antenkami na zewnątrz to korzystałeś z tych 4 dBi. Teraz jak zostawisz anteny na zewnątrz a dołożysz kabel i złączki to wprowadzisz tłumik około tych 4 dBi, zatem stracisz to, co antenki zyskują. W stosunku do tego co masz z wystawienia roteura na zewnątrz będziesz miał -4dbi a nie zero.

Ale jeśli zadowalają Cię półśrodki ....

[ Dodano: 2014-09-08, 06:44 ]
markross pisze:coś takiego będzie ok?
Te konektory mają 30 cm długości, starczy Ci? A po drugie, poszukujesz przedłużacza, co ma z dwóch stron SMA, z jednej taki jak masz na routerze, a z drugiej jak przy antence, wskazany konektor ma złącze FME z jednej strony.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tak jak kolega napisał to półśrodek. Przedłużacz SMA(m)-SMA(ż) kupisz np. http://antenki.eu/przedluzacz-antenowy- ... -p-51.html Długość kabla do wyboru co 1metr.Oczywiście dwie sztuki.
markross
Użytkownik forum

Dzięki za wytłumaczenie, w sumie za 2 kable zapłacę niemal 50zł i nie wiadomo co z tego wyjdzie, dołożę 100 i mam antenę z prawdziwego zdarzenia.
Wygląda na to że, wkrótce krajobraz upiększy Sorensen :)
ODPOWIEDZ