antena do wystawienia na balkon (bat na magnes)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andix84
Początkujący użytkownik forum

antena do wystawienia na balkon (bat na magnes)

Post autor: andix84 »

Mam pytanko odnośnie anten tego typu:
http://allegro.pl/antena-do-modemu-huaw ... 99383.html

W domku na pietrze, mam postawiony router z wpiętym modemem usb. Kiedy stoi przy drzwiach balkonowych (przeszkodą jest szyba) internet 3g z orange działa bardzo dobrze (zapala się seledynowa lampka na modemie czyli przechodzi na hspa+), strony szybko się ładują (głównie do tego internet jest wykorzystywany). Jednak kiedy przestawię obok i stoi za ścianą jakość się pogarsza, czasami rwie co chwilę połączenie.

Czy taka antena (jak w linku wyżej), wystawiona na balkon i podłączona do modemu wystarczy aby to połączenie ustabilizować? Jak jest z jakością tego typu wynalazków? Nie chcę na to wydawać majątku, bo to jest internet u mojej dziewczyny, ona tylko tyle co przegląda strony. 50 zł (z wysyłką) to taki akceptowalny koszt. Warto się w to bawić? Jak zmiana warunków atmosferycznych wpływa na działanie takiej anteny?

Chcę jeszcze za jakiś czas uruchomić na tym, routerze vpn do przesyłu niewielkiej ilości danych i zależy mi aby to połączenie było stabilne.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: antena do wystawienia na balkon (bat na magnes)

Post autor: kordirko »

Osiągi tych anten są kiepskie.
Kiedyś takową miałem, sprawowała się tak samo jak najtańszy kabel USB o długości 3 metrów
kupiony w markecie za kilkanaście zł,
który był podłączony do modemu zawieszonego na oknie na kawałku sznurka.
Na szczęście znalazł się kupiec który wziął tę antenę za 50% ceny :)
Jeśli zależy ci na cięciu kosztów, to lepiej kupić kabel USB.
Awatar użytkownika
andix84
Początkujący użytkownik forum

Re: antena do wystawienia na balkon (bat na magnes)

Post autor: andix84 »

O to chodziło, czyli olać takie tematy.

Dzięki :D
ODPOWIEDZ