Potrzebuje pomocy przy kupnie modemu do LTE. Właśnie podpisałem umowę z play, nielimitowane LTE bez sprzetu i teraz potrzebuje kupić jakiś modem. jaki sprzęt jest najtańszy ale jednoczesnie niezawodny, żeby nie zrywało połączenia itp. Przekaźnik playa mam jakieś 200m od domu więc duzy zasięg nie jest wymagany ;p wiem że można kupic jakis starter playa z modemem lte za 199 zl zdaje sie, ale sa moze jakies tansze opcje?
Tu też przyjeżdża kurier i płacisz Gwarancja ? Hmm. Na co ? Na wyłamane gniazdo od anteny czy ubite FW nieumiejętnym wgrywaniem ? A może na to, że po piwku go zgniotłeś ? Innych usterek nie znam.
Poza tym to model 3372. I trochę się różni od młodszego brata.
Ostatnio zmieniony 2014-09-19, 11:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie. Dostawa rzeczywiście jest kurierem, ale wliczona w cenę modemu, tudzież do nabycia w salonach.
Poza tym E3372 jest tylko w wersji hilink, co samo w sobie nie jest złe, ale już nie masz możliwości zrobienia z niego zwykłego modemu. Na tym z Play, to na dzień dzisiejszy E3272 zmieniając firmware możesz zmieniać z zwykłego na hilink i odwrotnie.
To jest całkiem dobry atut.
elcidx, chodzi o to, że mając modem zainstalowany w systemie jako modem (czyli nie-HiLink), możesz używać komend AT, a co za tym idzie masz nad nim większą kontrolę.
HiLink to prawie jakbyś miał router, masz podłączyć i działa.
Rozumiem, że chodzi o te komendy: http://www.kustosz.net/opracowania/AT/
Tylko po co ich używać? Skoro takiego HiLink podłączymy i on sobie wszystko sam ustawi i będzie działał bez problemów?
elcidx pisze:Tylko po co ich używać? Skoro takiego HiLink podłączymy i on sobie wszystko sam ustawi i będzie działał bez problemów?
Trochę jak z samochodem. Jedni leją paliwo i jeżdżą, inni tuningują i grzebią dla przyjemności.
Tu też albo używasz i tyle, albo bawisz się, żeby np. monitorować dokładniej połączenie albo uzyskać lepsze prędkości np. wymuszając technologię połączenia.
Przykład może naciągany, ale mniej więcej o to chodzi.
W sumie tak.
Ale na HiLink tez można wymusić rodzaj połączenia a do monitorowania jednak lepiej sprawdza się router z gargoylem A przynajmniej w moim wypadku tak jest.
elcidx pisze: a do monitorowania jednak lepiej sprawdza się router z gargoylem
Z tego co pamiętam (nie używałem HiLink) to w gargoylu HiLink działa jak połączenie kablem, więc nie da rady monitorować np. siły sygnału na modemie. Oczywiście mówię o czymś sensowniejszym niż "kreski".
Andrzejz78 pisze:...A co chcesz przez to uzyskać?...
Kilka przykładów:
1. W okolicy mam kilka NodeB. Część z nich w pewnych godzinach jest zapchana, więć żongluję po pasmach i oceniam gdzie jest najmiejsze obciążenie. Na HiLinku na słabszy sygnał się nie wbijesz, gdyż z automatu wybiera tą gdzie jest najmniej -dBm.
2. Uaktualniam bazę BTSearch. Muszę, więc wiedzieć za co odpowiada dany CID.
3. Wolę same sterowniki i własną aplikację do zarządzania modemem.
A to Ty próbujesz wybrać BTSa przy pomocy nośnych?
Coś Ci się pomyliły pojęcia Skakać po BTSach to możesz tylko gdybyś wymusił go w modemie po właściwym PSC Inne zabiegi to półśrodki
Sam kiedyś bawiłem się w "wymuszanie" za pomocą nośnej ale to nie zawsze skutkowało Teraz gdy weszło wszędzie DC zabawy z nośnymi przynoszą najczęściej obniżenie prędkości
Mi skakanie nie sprawia problemu. Na sztywno wybieram U2100 i za pomocą rotora kręcę anteną. Jak dany NodeB się przytka to obracam dalej. Omijam bliższe, silniejsze stacje z U900 (tu gdzie automat zgania wszystkich). I całkiem mi to dobrze działa. Jak odpalą u mnie w okolicy LTE to nadal będę działał tak samo czy komuś się to podoba czy nie.
Nośnymi też się bawię, ale z poziomu Nokii E52, gdzie mam zainstalowany Fieldtest. I nie odczuwam żeby to gorzej pracowało niż automat.
mantoch pisze:Nokii E52, gdzie mam zainstalowany Fieldtest
Miałem właśnie napisać że do takich celów najlepsza jest stara nokia z netmonitorem
Skoro masz taki zestaw to pobaw się w wymuszanie konkretnych stacji przy pomocy blokowania PSC