Karta Globetrotter Combo EDGE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
koksik
Początkujący użytkownik forum

Karta Globetrotter Combo EDGE

Post autor: koksik »

witam
jestem tutaj nowy mam na imię Piotrek i mieszkam niedaleko Katowic.
mam gorącą prośbę żebyście napisali mi coś na temat karty Globetrotter Combo EDGE .Chcę ją użytkować w sieci iplus w laptopie toshiba L100.
Przedewszystkim mnie interesuje czy jest to dobra karta czy np działa też w sieci UMTS,jakich prędkosci mogę się spodziewać ? Obecnie mam Sony Ericsona CG79 ale chce ją sprzedać mam teraz na próbę włąśnie Globetrotter Combo wraz z opragramowaniem Mobility MAnager też bym prosił o opis tego opragramowania bo jest po angielsku i nie wiem zabardzo na co zwracać uwagę(chodzi mi o te prędkości które się tam wyświetlaja)
Za wszelką pomoc z gory dziekuje .
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dudu?
Użytkownik forum

Globetrotter Combo EDGE

Post autor: Dudu? »

Na pewno ta karta nie obsługuje UMTS, jeżeli chodzi o prędkość EDGE to zależy od zasięgu.
EDGE
Enhanced Data Rates for Global Evolution - Pakietowy system transmisji danych dla sieci GSM. Jest to ulepszona wersja GPRS. Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia EDGE wynosi 384 kbit/s, faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 115 kbit/s. Technologia ta okazała się "zabójcza" dla rozwoju sieci 3G (Trzeciej Generacji), gdyż pozwala na korzystanie z większości mobilnych usług multimedialnych (np. video-streaming), lecz nie wymaga, tak jak w przypadku UMTS, całkowitej przebudowy infrastruktury operatora jak i zupełnie nowych terminali (telefonów), a jedynie stosunkowo niewielkich modyfikacji infrastruktury już istniejącej. Coraz częstsze oferty promocyjne operatorów na mobilny dostęp do internetu z wykorzystaniem tej technologii również sprzyja jej rozpowszechnianiu.

Pozdrawiam
koksik

Re: Karta Globetrotter Combo EDGE

a czy ta karta sama sobie przełancza z gprs na edge? bo mnie w Mobility MAnager Network Status cały czas pokazuje komunikat Plus GSM GPRS ??
w ustawieniach mam zaznaczoną opcje GPRS / 3G
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Najlepiej to sprawdzisz pobierając jakiś plik.Jeśli chodzi o przełączanie się to jest automatyczne.Radzę stwórz sobie dial-up.Będziesz mile zaskoczony szybkością połączenia.A tego MM w ogóle nie instaluj.
koksik

no właśnie ale jak to jest z tym przełączaniem bo w MM cały czas wyswietla się na zielono GPRS nawet jak mam Top speed powyżej 100 kb/s i jestem w zasięgu EDGE?więc nie wiem czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> wyświetla się w tym programie informacja EDGE?
co do dial-up to za "chiny" nie mogę zrobić konfiguracji cały czas przy próbie polączenia wyświetla mi śie jakiś błąd :(
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco

Z gprs na edge przełącza się automatycznie.Dial-up masz już skonfigurowanego.Otwórz połączenia sieciowe i zamiast otwierać całą aplikację MM kliknij połączenie i połącz.We właściwościach ustaw sobie większą prędkość.Zainstaluj sobie NetMeter będziesz wiedział z jaką prędkością pobierasz pliki.
koksik

no właśnie klikam ma połącz ale wyskakuje błąd :?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco

Czy system widzi modem?Może w tym jest problem.Poprawnie zainstalowałeś modem?Było nie instalować MM tylko jak miałeś płytę do niego to:
Po pierwsze włożyć modem do lapka,pojawi się kreator dodawania sprzętu,klikniesz dodaj i żródło dla sterów podasz z płyty którą masz .Restart kompa i modem powinien się zainstalować.Resztę robisz jak w przyklejonym wątku.Wypróbuj program @pogara jest naprawdę dobry i z moją kartą działał poprawnie.
Powodzenia
ODPOWIEDZ