sprzęt do mobilnego jako domowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
sprzęt do mobilnego jako domowy
Za pół roku kończy mi się umowa z lokalnym operatorem internetu (cały powiat w światłowodach - internet tragedia )
Mam alternatywę - potrzebuje doradzenia jaki sprzęt potrzebuje (najlepiej z saturna)
Rozważałem kupno mobilnego w abonamencie, na chwilę obecną wolę pripeida
Najlepiej chyba wychodzi plus - normalnie 16 GB za 100 zł , do końca września 30GB za 100 zł
Kupiłem 2 razy po 100zł, mam spory zapas na karcie sim, nawet poza promocją 15 giga mi odpowiada
Problem ze sprzętem, mój modem zte mf 823 działa elegancko, ale ok 1 km od mojego miejsca zamieszkania
W domu brak zasięgu
Lumi 925 jako router działa po H+, płynnie działa na lapku i stacjonarce jednocześnie
Przechodzę do meritum : zastanawiałem się nad poświęceniem lumi 925 jako router (tylko router , normalnie mam numer w orange do którego musiałbym dokupić nowy telwfon
Czy jest jakies tańsze rozwiązanie, np router z wbudowanym modemem, niekoniecznie lte bo i tak u mnie jest z tym słabo, ale chociaż hspa hsupa
Mam alternatywę - potrzebuje doradzenia jaki sprzęt potrzebuje (najlepiej z saturna)
Rozważałem kupno mobilnego w abonamencie, na chwilę obecną wolę pripeida
Najlepiej chyba wychodzi plus - normalnie 16 GB za 100 zł , do końca września 30GB za 100 zł
Kupiłem 2 razy po 100zł, mam spory zapas na karcie sim, nawet poza promocją 15 giga mi odpowiada
Problem ze sprzętem, mój modem zte mf 823 działa elegancko, ale ok 1 km od mojego miejsca zamieszkania
W domu brak zasięgu
Lumi 925 jako router działa po H+, płynnie działa na lapku i stacjonarce jednocześnie
Przechodzę do meritum : zastanawiałem się nad poświęceniem lumi 925 jako router (tylko router , normalnie mam numer w orange do którego musiałbym dokupić nowy telwfon
Czy jest jakies tańsze rozwiązanie, np router z wbudowanym modemem, niekoniecznie lte bo i tak u mnie jest z tym słabo, ale chociaż hspa hsupa
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: sprzęt do mobilnego jako domowy
Lumii szkoda na router. Ze wszystkim co ma u nas występować (LTE, 3G), z routerów są Huawei B593s-22 i D-Link DWR-921. Cena pierwszego to jakieś 1/3 ceny Lumii 925.
-
rozumiem że do takiego routera wkładam kartę sim i niczego już nie potrzebuje ?
[ Dodano: 2014-09-25, 11:45 ]
jeszcze jedna kwestia mnie interesuje:
jeżeli zdecyduje się już na taki wypasiony router : u mnie będzie stacjonarny i laptop
gdybym podpiął rodziców piętro niżej - czy jest opcja że będą mieli wgląd w moje kompy ,
najlepiej gdyby to działało niezależnie
[ Dodano: 2014-09-25, 11:45 ]
jeszcze jedna kwestia mnie interesuje:
jeżeli zdecyduje się już na taki wypasiony router : u mnie będzie stacjonarny i laptop
gdybym podpiął rodziców piętro niżej - czy jest opcja że będą mieli wgląd w moje kompy ,
najlepiej gdyby to działało niezależnie
Ostatnio zmieniony 2014-09-25, 09:47 przez mobilnyjan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
To już zależy tylko od indywidualnych ustawień udostępniania danych w systemie(systemach) jaki masz na komputerach. Jednym słowem udostępnisz zasoby wszystkim to będą mieli wgląd, a jak nie udostępnisz im to nie będą go mieli.mobilnyjan pisze:gdybym podpiął rodziców piętro niżej - czy jest opcja że będą mieli wgląd w moje kompy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale one nie są wypasione i nie oferują separacji. Kolekcję filmów z gimnastyką artystyczną musisz udostępniać używając zaawansowanego udostępniania wybranym użytkownikom.mobilnyjan pisze:jeżeli zdecyduje się już na taki wypasiony router
- elcidx
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Gdzie dokładnie mieszkasz? Może w masz w okolicy lte? 30 giga za 100 zł to nie jest super oferta.
Tu jest podpis.
-
wiem o tym że to jest fatalna oferta, właśnie wywaliłem w perspektywie ostatniego miesiąca 278 zł za mf823 w plusie i 2 X po 100zł doładowania, antene do zte 823
wywaliłem sporo kasy i zastanawiam się nad abonamentem w orange aby zakończyć temat
pytanie czy niższy z szczęśliwymi godzinami do 12 czy po prostu wyższy, potrzeba mi ok 30G miesięcznie
nie chcę już kombinować z własnymi modemami , bo wtopiłem już sporo kasy
mieszkam niedaleko tych, zasięg lte w orange full
wywaliłem sporo kasy i zastanawiam się nad abonamentem w orange aby zakończyć temat
pytanie czy niższy z szczęśliwymi godzinami do 12 czy po prostu wyższy, potrzeba mi ok 30G miesięcznie
nie chcę już kombinować z własnymi modemami , bo wtopiłem już sporo kasy
mieszkam niedaleko tych, zasięg lte w orange full
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I w T-Mobile. Zasięg LTE mają identyczny.mobilnyjan pisze:zasięg lte w orange full
-
jakie urządzenie w T mobile polecacie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
mobilnyjan2, jedyna sensowna opcja to Huawei B593, ale to i tak model starszy czyli z LTE do 100 Mb/s (B593s-22 jest już do 150 Mb/s). Generalnie w T-Mobile bida z nędzą jeśli chodzi o sprzęt.
-
czegoś tu nie rozumie, pytam o orange- dno totalne jesli chodzi o sprzęt i transfer (za drogo)
ktoś polecił tmobile , sprawdziłem na prepaidzie - działa - a tu się okazuje to samo
tak się zastanawiam w tmobile jest 6Giga za 30zł, = 100 (3Xpakiet po 30zł)-20Giga, od biedy mi starczy, bez umowy bez problemu
zostawię mojego ztf mf823 i kupie jakiś router do rozdziałki , w saturnie są od 1500 do 700, w sumie wszystkie bez wbudowanego modemu, zatem jaka jest różnica, czy tańszy też będzie śmigał?
http://www.saturn.pl/urzadzenia-sieciow ... 8401%5D=4G
ktoś polecił tmobile , sprawdziłem na prepaidzie - działa - a tu się okazuje to samo
tak się zastanawiam w tmobile jest 6Giga za 30zł, = 100 (3Xpakiet po 30zł)-20Giga, od biedy mi starczy, bez umowy bez problemu
zostawię mojego ztf mf823 i kupie jakiś router do rozdziałki , w saturnie są od 1500 do 700, w sumie wszystkie bez wbudowanego modemu, zatem jaka jest różnica, czy tańszy też będzie śmigał?
http://www.saturn.pl/urzadzenia-sieciow ... 8401%5D=4G
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
mobilnyjan2, z twoim ZTE powinien działać TP-LINK TL-MR3420 v2. Router dość popularny, jest alternatywne oprogramowanie, w razie potrzeby wystarczy, że zmienisz modem na inny (obsługuje ich sporo).
Ewentualnie bierz coś droższego, z wbudowanym modemem 3G/4G.
T-Mobile i Orange mają wspólną infrastrukturę. Pojemność wspólna jest w przypadku UMTS900 i LTE1800. UMTS2100 każdy ma swoje (swoją pojemność), ale na tej samej infrastrukturze.
Oferta T-Mobile na kartę jest ok. Trzeba tylko pamiętać o ręcznym aktywowaniu pakietu po zużyciu. Plus taki, że można sobie i codziennie aktywować pakiet jeżeli się poprzedni skończy, jeżeli wystarczy na miesiąc to odnowi się sam.
Ewentualnie bierz coś droższego, z wbudowanym modemem 3G/4G.
T-Mobile i Orange mają wspólną infrastrukturę. Pojemność wspólna jest w przypadku UMTS900 i LTE1800. UMTS2100 każdy ma swoje (swoją pojemność), ale na tej samej infrastrukturze.
Oferta T-Mobile na kartę jest ok. Trzeba tylko pamiętać o ręcznym aktywowaniu pakietu po zużyciu. Plus taki, że można sobie i codziennie aktywować pakiet jeżeli się poprzedni skończy, jeżeli wystarczy na miesiąc to odnowi się sam.
-
od razu zastrzegam że nie jestem biegły w temacie internetu mobilnego, wszystko się robiło zawsze metodą prób i błędów od cds (prawdopodobnie) na samsungu c45 - rok 2003 masakryczny koszt od 70groszył za minutę
Ciekawi mnie to LTE niby technologia obecnie najlepsza, w moim przypadku w orange ok, ale w tmobile na wcdma działa nieco lepiej (lte w tmobile nie mam)
router z wbudowanym modemem jest najlepszy, tylko w saturnie modeli sporo od 150zł do 699zł i żaden tego nie ma, (mi jest wygodniej w sklepie, w internecie nie chce)
Ciekawi mnie to LTE niby technologia obecnie najlepsza, w moim przypadku w orange ok, ale w tmobile na wcdma działa nieco lepiej (lte w tmobile nie mam)
router z wbudowanym modemem jest najlepszy, tylko w saturnie modeli sporo od 150zł do 699zł i żaden tego nie ma, (mi jest wygodniej w sklepie, w internecie nie chce)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
mobilnyjan2, to widzę, że na liście jest D-Link DWR-921. Ten model ma modem wbudowany. Obsługuje wszystko co jest i co ma być u nas w kraju (3G 900/2100 i LTE 800/900/1800/2600).
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Polecam tego D-Linka DWR-921. Jest to bardzo dobry sprzęt i nawet bardzo wymagających nie zawiedzie...
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy