Test Plus POWER LTE i "brak" uploadu ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
notsure
Użytkownik forum

Test Plus POWER LTE i "brak" uploadu ?

Post autor: notsure »

Witam !

Aktualnie testuje internet z plusa na routerze stacjonarnym Huawei B593s-22 w miejscowosci Głubczyce woj. opolskie.

Większość wyników mam w tych granicach:

http://www.speedtest.net/my-result/3793627380

Zasięg na routerze 2 kreski, podpięte te zewnętrzne antenki co dodają do routera i zmienione w ustawieniach na antena zewnętrzna. Resetowałem do ustawień fabrycznych. Testowałem też na moim Huawei e5372 na dworze z pełnym zasięgiem wg. wyświetlacza routera i tak samo. O dziwo w HSPA potrafi być upload i 2 Mb/s.

Chodzi o to, że download do 20 Mb/s akceptowalny ale nie mam praktycznie uploadu w granicach od 0,2 Mb/s do 0,5 Mb/s. Ich dział techniczny nie za bardzo pomógł niby trzeba jakieś zewnętrzne anteny bo w lte upload bez tego nie chodzi ?

Byłem też w Kędzierzynie Koźlu na routerze stacjonarnym 4 kreski zasięgu lte wyniki i przeszło 30 Mb/s download a upload w większości testów j. w. czasami tylko poleciało w 4-6 Mb/s.

Czy to jest normalne, gdzie jeszcze może tkwić problem? Sprawdzałem na 3 urzadzeniach połaczonych do routera, na różnych pasmach wifi b/g, b/g/n i nic.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Test Plus POWER LTE i "brak" uploadu ?

Post autor: ja.michal »

notsure, wygląda raczej na obciążenie stacji. Anten zewnętrznych żadnych nie podłączałeś?
notsure
Użytkownik forum

Nie, bo nie mam tylko to co daje plus takie dwie małe antenki 15 cm białe.

No właśnie tego w tym nie rozumiem, że jak jestem w Głubczycach i zasięg mam na 2 kreski upload słaby, wyjdę na dwór z routerem mobilnym zasięg niby b. dobry a upload nadal słaby, a później jadę ze stacjonarnym do Kędzierzyna zasięg 4 kreski (to chyba juz sporo) download 30-40 Mb/s a uplaud dalej słaby 0,3-0,4 Mb/s.

Może z 2 pomiary na ok. 40 upload był szybszy nawet 9 Mb/s wyskoczyło, gdzie po chwili w kolejnych znowu 0,36 Mb/s, 0,45 Mb/s itd.

Dziwne to dla mnie jest, zresztę po przełączeniu w 3G mam upload 1-2 Mb/s. Nie wiem czy to później idzie inaczej. Tu w Głubczycach chyba jest jeden bts na całe miasto, chyba że Plus ma swoją sieć, a ten Mobyland swoją.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ciesz się z tego co masz, może być tylko gorzej. W Głubczycach i okolicy Plus i CP korzystają tylko z jednego BTS-a LTE1800Mobylandu. Na zapchanych BTS-ach jest często gorzej niż na 3G. U mnie teraz http://www.speedtest.net/my-result/3795163154 ale wieczorem 'osiągam" około połowy tych prędkości :dobani:
notsure
Użytkownik forum

No właśnie testowałem w innym miejscu w Głubczycach bliżej btsa o 0,5/0,6 km to jest upload w granicach 4-6 Mb/s całkiem fajnie jak dla mnie.

Ale fakt faktem za "duże" miasto jak na jeden bts. Ciekawe jakie maja połączenie z światem zewnętrznym ?

EDIT: Ciekawe czy orange/tmobile pokażą podobną ofertę "no limit", jakby były jeszcze dodatkowe karty sim w ramach umowy jak w play toby było super bo po modernizacji to ich HSPA całkiem fajnie działa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

notsure, sprzęt z Plusa nie ma simlocka. Kup kartę Playa i np. Orange i zobacz jak pozostałe sieci działają.
notsure
Użytkownik forum

Mam swój Huawei e5372 testowałem już Play i jest róznie nawet 10 Mb/s w ciągu dnia ale wieczorami to 3-6 Mb/s, a czasami 1-1,5 Mb/s.

Orange działa bardzo fajnie po tej modernizacji sieci 15-22 Mb/s, upload 3-4 Mb/s, w zasadzie lte plusa w niczym nie jest lepsze ani ping ani download, a upload jak pisałem wyżej u mnie nawet gorszy (średnio 8 razy).

Obie sieci w HSPA bo LTE ma tylko Plus.

Play świetna oferta (multi sim w cenie jednego abonamentu) ale przeciętna jakość, a jak teraz wprowadzili nową ofertę to będzie pewnie jeszcze gorzej bo niby się sprzedaje i zapchaja tego btsa na amen. Niestety nie mają jak w networks, że wiadomo co i kiedy zmodernizują więc równie dobrze i za rok moga cos tu zrobić a net bedzie za 3-6 miesięcy chodził jak aero2.

Orange natomiast nie mają żadnej oferty net nolimit, ale jakość b. dobra jak na HSPA. Kiedy zmienią ofertę nie wiadomo.

Plusa zwróciłem dzisiaj.
ODPOWIEDZ