Wieczny problem z siecią 3G , BTS przerywa nadawanie.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PaBLoMix
Początkujący użytkownik forum

Wieczny problem z siecią 3G , BTS przerywa nadawanie.

Post autor: PaBLoMix »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Chciałbym przedstawić Wam swój problem odnośnie internetu Cyfrowego Polsatu. Kilka słów o lokalizacji. Mazury, dokładna miejscowość to Boże. BTS w mojej wsi max 200 m w linii prostej, sieć 2G i 3G, kolejny Mrągowo ok. 10 km w linii prostej sieć 2G, 3G i LTE. Problemów nie było do momentu uruchomienia BTS we wsi :facepalm: Cały czas są problemy z nadawaniem. Przykład :
od 25-28 września nie było internetu, zasięg był, ale po połączeniu się z siecią komunikat Brak dostępu do Internetu. Okej, dzwonimy do Polsatu, tam opisuje problem, technik dzwoni do mnie 29 września (internet już działa) i mówi, że nadajniki są sprawne. W porządku ... Piątek wieczór 3 października, wracam z pracy - brak internetu :/ Kolejne 45 minut na telefonie do Polsatu, aż w końcu decyzja o reklamacji. Czekam ...

Sprzęt jaki posiadam do modem ZTE MF823 + router Edimax ( wszystko od polsatu ) Antena to raczej tłumik a nie antena :/ Pseudo kominowa :dobani:

Moje pytanie do Was internauci : Mam szansę złapać sygnał LTE z Mrągowa ? Rozumiem, że instalacja antenowa do wymiany - okej. Jeżeli możecie, bardzo proszę o dobrą antenę, kabel tak, aby to w miarę stabilnie działało. Jeśli jednak, nie mam możliwość odbioru LTE, co zrobić aby przełączyć się tylko na BTS z Mrągowa ?

Dziękuje serdecznie za pomoc i wyrozumiałość.
Pozdrawiam, Paweł
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Wieczny problem z siecią 3G , BTS przerywa nadawanie.

Post autor: XanPL »

Nie wiem czy LTE ruszy na 10km ...
Antena i max 5m kabla

Kod: Zaznacz cały

http://www.cybertech.com.pl/p115,antena-dualna-lte-4g-15dbi-mimo.html
tu masz antene do 3G

Kod: Zaznacz cały

http://www.cybertech.com.pl/p86,antena-hspa-3g-umts-hsdpa-17dbi-5m-kabel-fme-z.html
Też max 5m kabla

Któryś z forumowiczów ma linka na 10km ale nie wiem kto...
Ale na pewno sprzęcik będzie musiał trafić na strych.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
PaBLoMix

Dziękuje za odpowiedź. Dla przykładu, sąsiad posiada antenę od CP do LTE ( dwa zwykłe pręty jeden na V, drugi na H ) LTE pracuje. O dziwo stabilnie, nie ma zrywania sygnału. Poziom -117dbm, antena przymocowana do okna plastikowego. Ode mnie różnica 20 metrów. Pobieranie max 8-9 Mb/s , wysyłanie 2-3 Mb/s. Jak na tą antenę - chyba bez tragedii. Oprócz tych anten, które podałeś, może zdać egzamin np. ta ? : http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... k-sma.html
Awatar użytkownika
XanPL

No co ty ta wielozakresowa to sie nie nadaje ...
Chyba że masz straszne tłumienie ścian , to wtedy można wybrać ją zamiast tego maszciku na chorągiewkę ...

Jeśli modem faktycznie łączy się z LTE to ten 1 panel co podałem pomoże ...
PaBLoMix

Tak, wyszukuje i da się bez nerwów korzystać z Internetu. Mam też antenę magnesową, typowo domowa, po wystawieniu na parapet - LTE wyszukało i połączyło, lecz strony chodziło gorzej niż na 2G :D

W takim razie nie będę oszczędzał, kupie 2 panelową, kabla potrzebuje tylko 1-2m bo wszystko leci do routera. Na strych jej nie wyniosę, mieszkam w bloku, a na dach to trzeba ponad 10m kabla co zaś przeniesie się na jakość odbioru.
Awatar użytkownika
XanPL

Wiesz jesli z takiego szmelcu łapie LTE na -117dBm...
To na tym panelu z 5 metrowym kablem powinno być z -80dBm, tak mniej więcej na oko :P
Na pewno nie będziesz na skraju zasięgu .
PaBLoMix

Skoro tak - nie pozostało mi nic innego jak kupno, montaż i sprawdzenie. Przy -80dbm raczej nie powinno być problemu, a nawet jeśli, zrobią porządek z 3G, będę pewny że mam stabilną antenę, bo rozumiem, że i te pasmo antena jest wstanie pociągnąć. Jeszcze raz dziękuje za fachową poradę, odpowiedzi i życzę wszystkiego dobrego. Oczywiście zdam relacje po montażu i podam dla innych jak wygląda sprawa na Mazurach :)
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W twoim przypadku istotne jest czy BTS UMTS 900 Aero2 Wyszembork-Boże 42 działa. Na UMTS2100 Plusa z Mrągowa nie licz, przy odległości 10 km zasięg na 2100MH jest mniejszy niż na LTE1800. Stąd zakup anteny na 2100MHz jest bezsensowny. Pozostaje zaryzykować z LTE na 1800MHz i BTS-a Mrągowo, Spacerowa 2 lub zakup anteny na 900MHz i korzystanie z 3G na UMTS900 Aero2. Jeśli nie działa Boże 42 to najbliższe czynne BTS-y Aero2 to Mrągowo , Spacerowa 2 i Nakomiady 10. Jeśli zdecydujesz się korzystać z 3G na UMTS900 to potrzebna antena to ATK-20.
PaBLoMix

Areo 2 działa z nadajnika Wyszembork-Boże 42. Kumpel posiada, nie narzeka, ale w przypadku awarii, nie mam internetu z CP a on z Areo 2. Rozumiem, w takim razie pewniejszy będzie 3G ze Spacerowej. Sam już nie wiem, co zrobić, aby to działało. LTE 1800MHz łapie z tych śmieciowych anten, skoro mówisz że o 2100 można zapomnieć. Skoro tak, czy tą antenę polecisz ?
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
Awatar użytkownika
XanPL

Kup panela na LTE i 5m kabla i powinno śmignąć LTE...
Jak pisałem , -117dBm na szmelcowych antenkach , to na panelu będzie z -80dBm.

Jak kolega wyżej pisał trzeba zaryzykować :ok:
PaBLoMix

Dobrze, kupuje to : http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
Montuje, testuje, opisuje sytuacje.

Jeszcze raz dziękuje.
ODPOWIEDZ