[LTE] Router z modemem zewnętrznym i obsługa HUB USB
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[LTE] Router z modemem zewnętrznym i obsługa HUB USB
Szukam sprzętu połączenia takiego jak w temacie. W innym temacie padło tutaj że warto użyć
TP-Linka WDR-4300, WDR-3600 i zainstalować na nim Gargoyle. Słyszałem jednak że TP-Link są dziurawe jak ser szwajcarski.
No i jeszcze jedno pytanie jaki modem do tego, chcę w pełni wykorzystywać pasmo LTE. Czy Huawei E3272 będzie dobry, czy też jest coś lepszego. Najlepiej jakiejś już znanej firmy, żeby nie było problemów ze sterownikami.
Edit:
PS Co to jest Huawei E 3372 s-153 HiLink mocno promowane na Allegro, patrząc na wygląd aukcji ciężko mi mieć zaufanie do tego sprzętu.
TP-Linka WDR-4300, WDR-3600 i zainstalować na nim Gargoyle. Słyszałem jednak że TP-Link są dziurawe jak ser szwajcarski.
No i jeszcze jedno pytanie jaki modem do tego, chcę w pełni wykorzystywać pasmo LTE. Czy Huawei E3272 będzie dobry, czy też jest coś lepszego. Najlepiej jakiejś już znanej firmy, żeby nie było problemów ze sterownikami.
Edit:
PS Co to jest Huawei E 3372 s-153 HiLink mocno promowane na Allegro, patrząc na wygląd aukcji ciężko mi mieć zaufanie do tego sprzętu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: [LTE] Router z modemem zewnętrznym i obsługa HUB USB
Zgadza się. Mają dziurę na zasilacz, 5 dziur RJ45. Poza tym jeszcze czasem mają dziury, przez które ucieka ciepło.23kulpamens pisze:Słyszałem jednak że TP-Link są dziurawe jak ser szwajcarski.
A konkretniej to "dziurawy" może być soft, a OpenWRT nie należy do specjalnie dziurawych.
-
Dokładnie o soft mi chodziło. Podobno producent nie przykłada zbyt wielkiej wagi do łatania wykrytych dziur.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale w czym Ci to przeszkadza, jeśli i tak chcesz instalować Gargoyla?
-
Najbardziej przeszkadza mi to że nie za bardzo się na tym znam. Czyli jeżeli zainstaluję Gargoyle to mogę się nie przejmować dziurami? Gargoyle nie korzysta z modułów oprogramowania TP-Link? No i czy bez problemów ten router przeroutuje cały ruch z LTE 150Mbps ? I czy modem Huawei 3272 jest w tej chwili optymalnym rozwiązaniem?
Edit:
Przejrzałem jeszcze kilka ofert i dość ciekawe wydają mi się routery FRITZ!Box LTE. Co o nich sądzisz?
Edit:
Przejrzałem jeszcze kilka ofert i dość ciekawe wydają mi się routery FRITZ!Box LTE. Co o nich sądzisz?
Ostatnio zmieniony 2014-10-08, 14:36 przez 23kulpamens, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jest. Oczywiście tymi, które są w sofcie TP-Linka23kulpamens pisze:Czyli jeżeli zainstaluję Gargoyle to mogę się nie przejmować dziurami?

Gargoyle zastępuje soft TP-Linka. Na miejscu zostaje tylko bootloader.23kulpamens pisze:Gargoyle nie korzysta z modułów oprogramowania TP-Link?
- wojteks
- *** Administrator ***
150Mbps to teoretyczna prędkość w Plusie/CP, ostatnio mało kto widzi takie prędkości.23kulpamens pisze: czy bez problemów ten router przeroutuje cały ruch z LTE 150Mbps
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
a w ogóle ktoś widział kiedyś taką prędkość ??
Jak było 90-100 Mb/s to sukces
Jak było 90-100 Mb/s to sukces
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Jakby kogoś interesowała odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie odnośnie Huawei E 3372 s-153 HiLink i TP-Link wdr3600
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9441
w tym wątku wypowiada się właściciel takiej konfiguracji, że wszystko w porządku.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9441
w tym wątku wypowiada się właściciel takiej konfiguracji, że wszystko w porządku.
- onken
- ** Moderator **
sam obecnie używam e3372 i WDR 3600 z Gargoyle i działa ok ( na WDR 1043 także )
Ale to się tyczy modemu z Hilinkiem, myślę że w przypadku modemu "solo" tak łatwo by już nie było
Ale to się tyczy modemu z Hilinkiem, myślę że w przypadku modemu "solo" tak łatwo by już nie było
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zestawienie WDR3600 (WDR4300 to samo) z modemem E3272 i E3372 w obu wersjach czyli HiLink i jako zwykły modem na Gargoylu_pl współpracuje bez problemu. Nie ma też problemu z modemem E398.
Jedna uwaga, ja używam aktywnego HAB'a.
Ja osiągałem na LTE Plusa ponad 6MB/s praktycznej prędkości w pobieraniu plików.
W testach miałem ponad 60Mb/s i to zarówno poprzez router jak i poprzez laptop, także na pewno do 60Mb/s router nie przycina, a większych szybkości w mojej lokalizacji to ja nie widziałem.
Jedna uwaga, ja używam aktywnego HAB'a.
Ja osiągałem na LTE Plusa ponad 6MB/s praktycznej prędkości w pobieraniu plików.
W testach miałem ponad 60Mb/s i to zarówno poprzez router jak i poprzez laptop, także na pewno do 60Mb/s router nie przycina, a większych szybkości w mojej lokalizacji to ja nie widziałem.