dzielenie iPLUSA
Moderator: Moderatorzy
dzielenie iPLUSA
Witam! Czy może ktoś wie jak podzielić na 3 kompy dostęp do Interentu w Iplus? Chodzi mi o zbudowanie sieci WiFi ale bez budowania na kompie Rutera (200W co godzinę). Może jest jakiś Acces Point który to umożliwia?
A może są inne sposoby?
A może są inne sposoby?
Re: dzielenie iPLUSA
to chyba malo prawdopodobne aby podzielic bez kompa wlaczonego i udostepniajacego internet na iplusie czy na innych modemach gprs/edge
choc nie mam pewnosci czy producent modemu nie sprzedaje tego typu sprzetu (w co osobiscie watpie) wiec powodzenia w poszukiwaniu
choc nie mam pewnosci czy producent modemu nie sprzedaje tego typu sprzetu (w co osobiscie watpie) wiec powodzenia w poszukiwaniu
- Poohatek
- Użytkownik forum
www.google.com
-> gprs routers
pierwszy link:
http://www.sarian.co.uk/products/gprsrouters.htm
a czy to jest dostepne w Polske i ew. za ile, to juz ne mam pojecia
ale juz w Czechach tak:
http://www.mobilmag.cz/palmportal/read_ ... ek_id=3276
-> gprs routers
pierwszy link:
http://www.sarian.co.uk/products/gprsrouters.htm
a czy to jest dostepne w Polske i ew. za ile, to juz ne mam pojecia
ale juz w Czechach tak:
http://www.mobilmag.cz/palmportal/read_ ... ek_id=3276
Siemens ES75 też ma wyjście Ethernet do podłączenia dowolnego routera sieciowego.
sorry, ale wedlug mnie dzielenie iplusa na 3 kompy mija sie z celem.
mam to cudo i wyswietlenie najprostszej strony to ok. 20s!
transfery srednie to ok 2,2 KB /s!
wiec co tu dzielic ????
najwyzej pogadasz sobie przez GG
mam to cudo i wyswietlenie najprostszej strony to ok. 20s!
transfery srednie to ok 2,2 KB /s!
wiec co tu dzielic ????
najwyzej pogadasz sobie przez GG

- Varmack
- Stały użytkownik forum
Chyba że ma EDGE...
A próbowaleś zbudować sieć na podstawie serwera z wlączonym iOlusem ?
Mniej iwecejmi chodzi o to że stawiasz serw na swoim kompie i wszyscy sie do niego podlanczają przez np karty sieciowe
A jeśli masz tylko GPRS to naprawde zapomnij...
A próbowaleś zbudować sieć na podstawie serwera z wlączonym iOlusem ?
Mniej iwecejmi chodzi o to że stawiasz serw na swoim kompie i wszyscy sie do niego podlanczają przez np karty sieciowe

A jeśli masz tylko GPRS to naprawde zapomnij...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Albo lepiej UMTSaVarmack pisze:Chyba że ma EDGE...

No i do tego dobry program pełniący role proxy/cache do internetu.
Wtedy jeśli już ktoś daną stronę oglądał, to będzie ona pobierana
z cache a nie z neta.
Ale generalnie nie zmienia to faktu, że do dzielenia to to się nie nadaje.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Poohatek
- Użytkownik forum
ja dziele EDGE'a na 4 kompy, chociaz lepszym okresleniem byloby "multipleksuje", bo rzadko sie zdarza aby jednoczesnie korzystaly wiecej niz 2 osoby
mam postawiony router na notebooku Toshiby, jakims starym z P1 MMX i nawet ze zbita matryca, bo ta jest do niczego potrzebna
dziala to roznie , zdarzaja sie okresy do kliku dni bez zwisu (rekord 11)m, a czasamiwiesza sie 2 razy dziennie
jest to ewidentna wina modemu, sytuacja sie troche poprawila po wgraniu firmware'u, jesli chcesz sie dowiedziec wiecej nt moich przygod z GC85, Idea, dzieleniem polecam watek GC85 horror
mam postawiony router na notebooku Toshiby, jakims starym z P1 MMX i nawet ze zbita matryca, bo ta jest do niczego potrzebna
dziala to roznie , zdarzaja sie okresy do kliku dni bez zwisu (rekord 11)m, a czasamiwiesza sie 2 razy dziennie
jest to ewidentna wina modemu, sytuacja sie troche poprawila po wgraniu firmware'u, jesli chcesz sie dowiedziec wiecej nt moich przygod z GC85, Idea, dzieleniem polecam watek GC85 horror
-
- Użytkownik forum
Używam Firefoxa ... a co lepszego jest do cachowania stron ?BliSki pisze:Albo lepiej UMTSaVarmack pisze:Chyba że ma EDGE...
No i do tego dobry program pełniący role proxy/cache do internetu.
Wtedy jeśli już ktoś daną stronę oglądał, to będzie ona pobierana
z cache a nie z neta.
Dzieki za pomoc.
Dzielenie ma sens jesli kazdy z użykowników korzysta jedynie ze swojej stacji - dość odległych -dlatego wifi.
Poohatek
wydaje mi sie ze rozumie o co mi chodzi.
Varmack Twoj pomysł tez mi przyszedł do głowy ale czy wyobrażasz sobie 200W żarówkę z huczącym wentylatorem pracującą 24h/dobę - koszty i brak komfortu.
Poohatek byłem na stronach które polecałeś ale do tej pory nawet nie raczyli odpowiedzieć czy dostali jakieś zapytanie
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły albo doświadczenia?
Dzielenie ma sens jesli kazdy z użykowników korzysta jedynie ze swojej stacji - dość odległych -dlatego wifi.
Poohatek

Varmack Twoj pomysł tez mi przyszedł do głowy ale czy wyobrażasz sobie 200W żarówkę z huczącym wentylatorem pracującą 24h/dobę - koszty i brak komfortu.

Poohatek byłem na stronach które polecałeś ale do tej pory nawet nie raczyli odpowiedzieć czy dostali jakieś zapytanie

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły albo doświadczenia?
- Poohatek
- Użytkownik forum
Ja tez do nich pisalem i rowniez nei otrzyumalem odpowiedzi.
Jesli chcesz tanio dzielic lacze wydaje mi sie, ze najrozsadniejszym rozwiazaniem jest router programowy na jakims starym notebooku (jak juz pisalem ja mi do tego wystarcza P1), mam w nim modem GC85 w jednym zlaczu PCMCIA a w drugim sieciowke Ethernetowa, na notebooku postawiony jest programowy ruter, a sieciówke podlaczam do bezprzewodowego switcha. Ostatnio, po kokejnej uz wizycie w serwisie z moim modemem dostalem nowy modem, a wiec mam nadzieje ze problemy o ktorych tyle pisalem na tym forum sie skoncza.
Jesli chcesz tanio dzielic lacze wydaje mi sie, ze najrozsadniejszym rozwiazaniem jest router programowy na jakims starym notebooku (jak juz pisalem ja mi do tego wystarcza P1), mam w nim modem GC85 w jednym zlaczu PCMCIA a w drugim sieciowke Ethernetowa, na notebooku postawiony jest programowy ruter, a sieciówke podlaczam do bezprzewodowego switcha. Ostatnio, po kokejnej uz wizycie w serwisie z moim modemem dostalem nowy modem, a wiec mam nadzieje ze problemy o ktorych tyle pisalem na tym forum sie skoncza.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Miałem tu na myśli program dla grupy. która dzieli neta.NOTO pisze:Używam Firefoxa ... a co lepszego jest do cachowania stron ?
A w tym przypadku jedni uzywają FF (ja też polecam)
a co zrobić z tymi co mają IE?
Dlatego polecałem osobny soft na maszynie do dzielenia netu,
Niestety WinProxy Version: 1.5.3 nie jest Free
ale o coś takiego mi chodzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
dzielenie iplusa najtaniej
IPLUS to usługa która w zależniości od miejsca ma transfer od 43 do 384. 384 jest tylko w bardzo dużych miastach i bazuje na technologii UMTS którą obsługuje na dzień dzisiejszy znikoma ilość urządzeń i są to zazwyczaj modemy w telefonie lub karty PCMCIA (bardzo drogie)
Większy dostęp jest do urządzeń obsługujących EDGE ale tu z zasięgiem też nie jest rewelacyjnie. Modemy zewnętrzne sprzedawane w plusie które obsługuują EDGE to np commander bazujący na Nokii 21 (o ile dobrze pamietam) I jest on bosko drogi. Starczy o <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>. Problem jest tego typu jeżeli chodzi o współdzielenie że najtaniej bedzie to zrobić na starym komputerze z przejścówką na PCIMCA lub commander na usb. Taki komputer mozna kupić za 50 zł. N iestety musi to bazować na systemie a oprócz windowsa nie ma wsparcia od producentów jak i Plusa. Szczerze powiedziawszy wsparcia od Plussa nie ma żadnego. Nie sprawdzałem ale chyba nie ma modemu GPRS z routerem i wyjściem LAN. A jeżeli jest to pewnie kosztuje krocie. Ja osobiście polecam telefon z modemem obsl. Edge, tani komp i WLAN lub przełącznik. No i musi być osoba która bedzie tego pilnowała bo nie jest to stabilne
Większy dostęp jest do urządzeń obsługujących EDGE ale tu z zasięgiem też nie jest rewelacyjnie. Modemy zewnętrzne sprzedawane w plusie które obsługuują EDGE to np commander bazujący na Nokii 21 (o ile dobrze pamietam) I jest on bosko drogi. Starczy o <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>. Problem jest tego typu jeżeli chodzi o współdzielenie że najtaniej bedzie to zrobić na starym komputerze z przejścówką na PCIMCA lub commander na usb. Taki komputer mozna kupić za 50 zł. N iestety musi to bazować na systemie a oprócz windowsa nie ma wsparcia od producentów jak i Plusa. Szczerze powiedziawszy wsparcia od Plussa nie ma żadnego. Nie sprawdzałem ale chyba nie ma modemu GPRS z routerem i wyjściem LAN. A jeżeli jest to pewnie kosztuje krocie. Ja osobiście polecam telefon z modemem obsl. Edge, tani komp i WLAN lub przełącznik. No i musi być osoba która bedzie tego pilnowała bo nie jest to stabilne
-
- Użytkownik forum
Re: dzielenie iplusa najtaniej
Ostatnio jak zostawiam net na noc włączony to już rano mam zerwane połaczenie. A kiedyś było lepiej - Wrocław
-
- Użytkownik forum
Dzielenie iPlusa to chyba samobójstwo... ;-)
Oj, wcale nie takie samobojstwo jesli nie ma innej mozliwosci dostepu do netu a korzystac z niego trzeba.
A swoją droga czy ktos moglby udzielic konkretnych wskazówek jak udostepnic iPlus-a z XP na 95 połączonych w sieć ???
A swoją droga czy ktos moglby udzielic konkretnych wskazówek jak udostepnic iPlus-a z XP na 95 połączonych w sieć ???
-
- Początkujący użytkownik forum
wie ktoś jak podzielić Iplusa na kilka komputerów(3) mam modem option 225(wejście usb).....za pomocą czego zrobić najlepiej sieć proszę o pomoc:D
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220