Jaką antenę wybrać w tej lokalizacji

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jzielony
Początkujący użytkownik forum

Jaką antenę wybrać w tej lokalizacji

Post autor: jzielony »

Sytuacja wypadkowa jest taka, że mieszkam w terenie pagórkowatym w dolince, dokładnie w trójkącie BTSów Play, do każdego z nich mam jakąś przeszkodę domy zasłaniają mi widok na dwa BTSy a trzeci mam trochę za górką. Mapka

Do tego który wydaje się najlepszym wyborem (za górką) mam dokładnie 690 metrów, próbowałem sprawdzić do którego się loguje ale informacja z modemu (CID) zupełnie mi nie pasuje do żadnego z tych które znajdują się w pobliżu.

Obrazek

Zasięg nie jest najgorszy, modem (e3272) leży na parapecie ma 2 kreski w LTE up/down 15/5.

I tutaj pytanie, jaką antenę wybrać?
czy kombinować z dłuższym kablem żeby ją zawiesić jak najwyżej np na dachu? (ok 12m kabla)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaką antenę wybrać w tej lokalizacji

Post autor: matek451 »

Po pierwsze to nie wiadomo, który z tych BTs-ów już działa. Podejrzewam, że raczej ten bliżej centrum czyli Goliana 22 lub Kilińskiego 3. Może ten na Narutowicza 1. Pewne jest , że nie działają wszystkie. Antena kierunkowa pozwoli to stwierdzić. Ustawisz na najlepszy. Z anten polecane to Dual LTE Cybertecha http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html lub Sorensen. Kabel max. 10m. Realny zysk anteny z takim kablem to ok. 10dBi.
jzielony
Początkujący użytkownik forum

Re: Jaką antenę wybrać w tej lokalizacji

Post autor: jzielony »

Dzięki za pomoc, zamówiłem tego cybertecha, kontakt z człowiekiem od sorensena (ten z olx) nie należy do najszybszych. Przetestuje i sprawdzę gdzie najlepiej zbiera.
ODPOWIEDZ