BubbleUPNP na Play Online - Zablokowane Porty Przychodzące
Moderator: Moderatorzy
- Chamelleon
- Użytkownik forum
BubbleUPNP na Play Online - Zablokowane Porty Przychodzące
Witam.
Od prawie roku jestem szczęśliwym użytkownikiem Play Online na Kartę, nie boli mnie brak stałego, publicznego IP, poblokowane porty itd.
Niestety jestem psycho-melomanem i nawet karta 64GB mi w telefonie nie wystarcza na muzykę więc kombinuję.
Korzystam w telefonie ze wspaniałej aplikacji jaką jest BubbleUPNP i chciałbym sobie postawić jego serwer na PC żeby móc streamować muzykę bezpośrednio do aplikacji BubbleUPNP jak z chmury.
Wszystko fajnie bo konfiguracja jest bajecznie prosta ale blokują mnie poblokowane porty przychodzące w Play Online.
Słabo znam się na tunelowaniu, VPN itd, problem pulpitu zdalngo rozwiązałem appką, która instaluje własny serwer na PC i łączy się na zasadzie tunelu, synchronizację załatwiłem BitTorrent Synch, który robi wszystko po P2P ale na żywca VPN nie ogarniam.
Oczywiście w sieci lokalnej wszystko śmiga jak powinno no ale pilota do odtwarzacza muzycznego mogę sobie zrobić łatwiejszym sposobem.
Tak więc może ktoś poradzi jak chłop krowie jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji, o ile jest jakieś sensowne??
Myślałem nawet o jakimś a'la serwerze/obudowie na dysk z obsługą P2P ale wtedy tylko przez dedykowaną aplikację będę mógł się łączyć a nie podpiąć bibliotekę na PC pod bibliotekę na Androidzie.
Od prawie roku jestem szczęśliwym użytkownikiem Play Online na Kartę, nie boli mnie brak stałego, publicznego IP, poblokowane porty itd.
Niestety jestem psycho-melomanem i nawet karta 64GB mi w telefonie nie wystarcza na muzykę więc kombinuję.
Korzystam w telefonie ze wspaniałej aplikacji jaką jest BubbleUPNP i chciałbym sobie postawić jego serwer na PC żeby móc streamować muzykę bezpośrednio do aplikacji BubbleUPNP jak z chmury.
Wszystko fajnie bo konfiguracja jest bajecznie prosta ale blokują mnie poblokowane porty przychodzące w Play Online.
Słabo znam się na tunelowaniu, VPN itd, problem pulpitu zdalngo rozwiązałem appką, która instaluje własny serwer na PC i łączy się na zasadzie tunelu, synchronizację załatwiłem BitTorrent Synch, który robi wszystko po P2P ale na żywca VPN nie ogarniam.
Oczywiście w sieci lokalnej wszystko śmiga jak powinno no ale pilota do odtwarzacza muzycznego mogę sobie zrobić łatwiejszym sposobem.
Tak więc może ktoś poradzi jak chłop krowie jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji, o ile jest jakieś sensowne??
Myślałem nawet o jakimś a'la serwerze/obudowie na dysk z obsługą P2P ale wtedy tylko przez dedykowaną aplikację będę mógł się łączyć a nie podpiąć bibliotekę na PC pod bibliotekę na Androidzie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: BubbleUPNP na Play Online - Zablokowane Porty Przychodzące
Każdy operator na standardowym APN blokuje ruch przychodzący. W opcji na kartę nic nie zrobisz, chyba że wlaśnie jakoś z użyciem VPN.
- Chamelleon
- Użytkownik forum
To już wiem, dlatego właśnie szukam jakiejś opcji z tunelowaniem albo p2p.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Chamelleon, nie wiem co rozumiesz przez p2p, ale żeby doszło do połączenia to albo po co najmniej jednej stronie musi być publiczny adres i co najmniej jeden odblokowany port lub musisz skorzystać z zewnętrznej usługi.
- Chamelleon
- Użytkownik forum
No właśnie tego nie ogarniam. Wszelkie programy typu TeamViewer działają poprawnie ale to przechodzi przez serwer, za to BitTorrent Synch też działa ale na P2P. Tak więc zastanawia mnie czy nie da się zrobic czegoś w rodzaju tunelu P2P pomiędzy PC a Smartphonem żeby nie było konieczności przepuszczania wszystkiego przez zewnętrzny serwer.
Nie mam najmniejszego pojęcia czy da się coś takiego zrobić więc proszę się nie śmiać jeśli to głupota.
To tylko takie moje fantazje żeby łączyło się jak BitTorrent Synch a działało jak chmura. W sumie to BTSynch trochę działa jak chmura ale nie zsynchronizuję sobie kilkuset GB muzyki z telefonem.
Nie mam najmniejszego pojęcia czy da się coś takiego zrobić więc proszę się nie śmiać jeśli to głupota.
To tylko takie moje fantazje żeby łączyło się jak BitTorrent Synch a działało jak chmura. W sumie to BTSynch trochę działa jak chmura ale nie zsynchronizuję sobie kilkuset GB muzyki z telefonem.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
BT Sync też używa poniekąd "osoby trzeciej" do nawiązania połączenia (tracker/DHT).Chamelleon pisze:a to BitTorrent Synch też działa ale na P2P
http://www.bittorrent.com/sync/tech-specs
Nie widzę takiej możliwości. Coś musi wystawać na zewnątrz.Chamelleon pisze:Tak więc zastanawia mnie czy nie da się zrobic czegoś w rodzaju tunelu P2P pomiędzy PC a Smartphonem żeby nie było konieczności przepuszczania wszystkiego przez zewnętrzny serwer
- Chamelleon
- Użytkownik forum
Czyli muszę wykupić gdzieś serwer VPN albo postawić na łączu bez poblokowanych portów??
Kurde muszę poczytać czy da się w ogóle postawić serwer BubbleUPNP przy tunelowaniu bo wiem, że są z tym spore problemy.
Kurde muszę poczytać czy da się w ogóle postawić serwer BubbleUPNP przy tunelowaniu bo wiem, że są z tym spore problemy.