T-Mobile czy Play

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
robi007
Użytkownik forum

T-Mobile czy Play

Post autor: robi007 »

Witam wszystkich,
Mieszkam w miejscowosci Janówka ul. Ukryta, 95-020 Andrespol, woj. łódzkie.
Z mapy zasięgu T-Mobile wynika, że jestem w zasięgu LTE. Wypożyczyłem wczoraj Huwei B593 i z parapatu w oknie, mam sygnał na 1 kreskę (diody na niebiesko, więc chyba LTE), a prędkości DL 10Mb / UL 8Mb. Myślałem że będzie lepszy sygnał, bo na BSearch (po zanzaczeniu UKE), wyświetla mi do stacji T-Mobile ID: 29135 - około 400m. Czy moze być tak, że ten BTS jest nieczynny (były jakieś odwołania od decyzji na budowę).

I jeszcze jedno pytanie czy Play u mnie by działał (około 4 km do BTS na kościele w Bedoniu). Ewntualnie Orange.
Ostatnio zmieniony 2014-10-20, 13:01 przez robi007, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: T-Mobile czy Play

Post autor: matek451 »

Wg. mapy zasięgu Play masz u siebie LTE, BTS-y LTE1800 Play w Bedoniu i Andrespolu działają. Masz router , kup starter Play i przetestuj. Internet LTE z Play to dużo lepsza opcja niż w T-Mobile.
robi007
Użytkownik forum

Właśnie wracam z salonu Play. Miła Pani oznajmiła mi, że nie jestem w zasiegu LTE, pomimo, że z mapy Playa na ich stronie wynika coś innego. Może u siebie mają bardziej szczegółowe mapy i dane. Na wszelki wypadek wziąłem starter do sprawdzenia. Zobaczymy.
Bari
Stały użytkownik forum

Post autor: Bari »

Mapą zasięgu w Play radziłbym się nie sugerować, według niej w lipcu byłem w zasięgu LTE, a jak się upomniałem że nie ma to powiedzieli mi że błąd w aktualizacji i poprawili mapę... po ok. 5 tygodniach. Ale skoro to się powtarza to nie wierzę żeby to był błąd. Moim zdaniem to raczej "agresywna strategia marketingowa" czyli dorzucamy jeszcze coś co nie jest w zasięgu, może ktoś się nie połapie.

Rzecznik Play twierdził że u mnie zasięg LTE zostanie uruchomiony w październiku. Mamy już 20 danego miesiąca, nic się nie dzieje... No ale dobra, jest jeszcze 11 dni, pożyjemy, zobaczymy. W każdym razie, już nawet Orange uruchomił u mnie LTE i kto wie czy pod koniec umowy (początek lutego 2015) nie trzeba będzie pomyśleć o przejściu do pomarańczowych. Dawno nie odświeżali swojej oferty, więc kto wie, może załapię się na coś nowego? :D Na chwilę obecną jedyne co mnie przekonuje do pozostania w Play to ten no-limit, o ile w 2013 byłem zadowolony z fioletowych to w tym roku mnie rozczarowują.
robi007
Użytkownik forum

No i lipa z Play. Wczoraj wrzuciłem kartę do routera i nie ma zasięgu LTE. Szkoda wielka, bo oferta bardzo by mi odpowiadała. Dzisiaj sprawdziłem jeszcze Plusa i tutaj wielkie zdziwienie, bo jestem w zasięgu ich LTE (strona Plusa pokazuje że nie powinienem mieć zasięgu). LTE plusa łapie na telefonie, wiec na routerze powinno byc jeszcze lepiej. Juz mialem jechać do salonu Plusa, aby na 7-dniowe testy, wypożyczyć od nich sprzęt, ale po przeczytaniu opinii co Plus z ludźmi wyprawia, to chyba nie jest to zbyt dobra oferta. Dodam tylko, ze z racji tego ze mam satelitę cyfrowego Polsatu, to miałbym 50% zniżki na LTE w plusie. Reasumując na placu boju pozostał TMobile i Plus. Abo TM za 69,99zl a w Plusie 49,90 (po zniżce). Co byście doradzili w tej sytuacji.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

żeby dostać 50% zniżki na internet w CP / Plusie musisz mieć u nich tv albo telefon za min. 49zł.
robi007
Użytkownik forum

dzejk pisze:żeby dostać 50% zniżki na internet w CP / Plusie musisz mieć u nich tv albo telefon za min. 49zł.
Łapie się. Mam abo w CP powyzej 49 zł. Ale pytanie czy jest sens pchać sie w Plusa, jeżeli po małym przekroczeniu robią lejek praktycznie nie do użytku. Z drugiej strony wychodzi sporo taniej niz TMobile.
matek451
Guru bezprzewodowy

Sprawdź jeszcze nową ofertę Orange, masz wg. ich mapy zasięg LTE, BTS LTE1800 Orange w Andrespolu. Poza tym w Play internet bez limitu masz jeszcze na 3G. Jeśli te BTS-Y LTE1800 Play nie działają a warto by je sprawdzić w pobliżu nich, masz wszak telefon z LTE, to wkrótce pewnie uruchomią. Jaką kartę z Play testowałeś? Z T-Mobile daj sobie spokój, Orange ma dużo lepszą ofertę.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Jak masz T-Mobile to i Orange. Różnica w prędkości do Plusa jest znaczna, ale dają wysokie pakiety podstawowe. Przetestuj na prepaidach, a Plus cóż... wiesz co tam się dzieje. Musisz sam się zapytać czy warto. Ja w obecnej formie tego bym nie brał. Sam lecę na prepaidzie, akurat plusa, ale to w ramach testu. Liczę na lepsze oferty na święta ;P
robi007
Użytkownik forum

W zasadzie cenowo TMobile i Orange wychodzi to samo - pakiet 40Gb za 69,90 zł. Na korzyść Orange - no limit do kwietnia 2015 i zerowe transfery nocne. Za to TMobile daje lepszy router Huwei B593s-12, ale za nocnej transfer dodatkowa opłata.
Jutro pokrece sie z telefonem Lte po okolicy aby wybadać jak to jest z tym Play. Z Play testowałem kartę która dali mi w salonie (za darmo) i powiedzieli że działa na niej Lte, wiec chyba karta powinna byc ok.

Ps. Co kolega robertnik miał na myśli ze różnica prędkosci do Plusa jest znaczna. Czy to oznacza ze TMobile i Orange mają gorsze osiągi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy to oznacza ze TMobile i Orange mają gorsze osiągi.
Mają mniej pasma więc teoretyczne prędkości maksymalne są niższe niż w CP/Plusie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

@robi007 w abonamencie za 69,90 nielimitowany LTE jest na dwa lata, tylko ograniczony do 10Mb/s. Co do sprzętu to niestety jest słaby. Jak brać to z AirBoxem, którego sprzedasz i kupisz w zamian B-593s-22.
robi007
Użytkownik forum

Jestem po testach wszystkich sieci. Działa OrangE, Plus i TMobile. Niestety ale Play nie chce działać w LTE. Z prędkościami to rzeczywiscie najszybszy jest Plus (20/20), a Orange i TMobile około 13/15. Oferta Orange jest chyba bardziej bezpieczna, niz Plusa, chociaż nie wiadomo jak będzie później. Jak coś to brałbym najwyższy abonament bez routera (b593s22 jest juz w drodze do mnie :D ). Umowę raczej na 12 miesięcy, bo sytuacja na rynku Lte ostatnio szybko zmienia się.
Chyba że <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> coś na kartę brać i poczekać do świąt na jakieś promocje.

Ps. Pożyczyłem B 593 i chciałem ustalić z którymi BTS się łącze. Ale mam problem, bo podłączeniu modemu przez usb do kompa, nie działa to połączenie. Chyba że jest inny sposób na ustalenie cid i lac.
matek451
Guru bezprzewodowy

Spójrz jeszcze na http://www.orange.pl/klienci_ind/nowy_o ... ssType=NEW Mają na stronie , ciekawe czy w salonach i nic nie wiadomo o tym routerze. Nowy w ofercie ZTE.
robi007
Użytkownik forum

Dzięki matek451 za podpowiedź, ale już zakupiłem B593 i jutro kurier mi dostarczy. Odnośnie twojego wcześniejszego posta, to BTS Playa na kościele w Bedoniu, jest chyba kiepski, bo lte złapało mi dopiero w odległości 2km od niego.
matek451
Guru bezprzewodowy

No to nie będziesz testerem tego ZTE :) Zresztą lepiej mieć własny router, krótsze umowy na tylko SIM, no i swoboda wyboru operatora.
ODPOWIEDZ