Kombinacja słaby ruter LTE + mocny na sieć LAN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Aquator
Użytkownik forum

Kombinacja słaby ruter LTE + mocny na sieć LAN

Post autor: Aquator »

Witam,
Podczas przeglądania forum znalazłem chyba rozwiązanie na swój problem, bo informacji jest na prawdę dużo, jednak do końca tak na prawdę nie wiem czy mój pomysł na sieć wypali. I tu bardzo bym prosił o potwierdzenie / zaprzeczenie, że można w ten sposób lub nie można.

Mam internet komórkowy i jestem w zasięgu LTE chociaż jedynie na skraju (ale trzyma). Niektórzy twierdzą, że więcej bym ugrał dostosowując zestaw do HSDPA ale zrobiłem inaczej - a to i tak nie jest przedmiotem pytania. Antena jest panelowa ściąga przyzwoicie i tutaj już więcej nie ugram. Z anteny schodzą dwa kable do modemu LTE, który siedzi na słabym ruterze edimaxa LT-6408n jaki dawali w plusie (choć teraz mam PLAY).

To co chcę osiągnąć to wymienna transmisja danych pomiędzy urządzeniami w sieci LAN w szczególności streaming video HD (pewnie też 4k bo za chwilę będę miał w domu 4K - już w planach zakup) lub video 3D z zasobu sieciowego na tv.

TV jest podłączony przez LAN kablem - i tu nie będzie inaczej. Ale urządzenia wysyłające strumień video HD na pewno (4k możliwe) + zasoby wideo 3D mogą być lub będą na WIFI.

Rozwiązanie to:
1. Ruter TL-WDR4300 z oprogramowaniem Gorgoyle, które pozwoli mi na podłączenie do rutera modemu LTE (mam nadzieję że mojego ZTE MF823 pociągnie na tym sofcie?)

2. TP-LINK Archer AC1750, którego nawet wolałbym bardziej, ale z tym jest problem, bo nie ma do niego softu Gorgoyle. Więc tu zastanawiam się nad wpięciem internetu z mojego edimaxa, przez LAN/WAN do TP-LINK-a a następnie dystrybucja przez TP-LINK-a.

Prośba o opinię czy punkt 2 w ogóle ma sens. Dodam, że z internetu w mojej lokalizacji wyciągnę do 25MB przy dobrych warunkach i tutaj na więcej nie liczę.

Będę wdzięczny za opinie, lub wskazanie innego rozwiązania.

Pozdrawiam,
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Kombinacja słaby ruter LTE + mocny na sieć LAN

Post autor: matek451 »

Po co sobie komplikować życie. Pierwsza opcja dużo lepsza, no i mniej prądu :) . Ewentualnie poczekaj, ponoć trwają prace nad Gargoyle dla Archera. Wybór routerów z Gigabit i szybkim WiFi dla sieci multimedialnej OK. Jeśli nie masz kart ac to WDR-4300 na razie wystarczy. Ewentualnie Archer i Edimax do czasu wyjścia na Archera Gargoyle a potem Edimaxa na Allegro :)
Aquator
Użytkownik forum

Re: Kombinacja słaby ruter LTE + mocny na sieć LAN

Post autor: Aquator »

Super, bardzo dziękuję za opinię.

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ