Posiadam modem Huawei E3131 (z lutego 2013, zatem pierwszej generacji) z internetem Play Online 5GB. Wcześniej używałem go mieszkając w mieście, zatem nie miałem z nim żadnych problemów.
Schodki zaczęły się po przeprowadzce na wieś Rokitno (koło Białej Podlaskiej).
Z tego co widziałem na mapkach, zasięg kończy się praktycznie pod nosem. W sumie to głupieję patrząc na nie. Jednak przed domem za pomocą anteny domowej roboty zrobionej z stalowej miski

Przy łączeniu przez dołączoną aplikację sprawa wygląda nieco lepiej:

Pisząc tego posta modem mam podwieszony 50cm od sufitu i mym oczom ukazuje się:

Jednak tak i tak nie da się z internetu normalnie korzystać, po za tym nie będę ślęczał na dworze pół dnia

W domu przerywa, wystarczy drobny ruch aby urwać połączenie. Prędkości bardzo się wahają.
Pytanie brzmi: Co mogę najprostszego zdziałać? Kupić antenę? Zrobić kierunkówkę sugerując się stroną http://www.usbwifi.orconhosting.net.nz/ ?
Dodam jeszcze że ostatnio dzwoniła do mnie konsultantka z nową ofertą LTE z routerem jednak odmówiłem przez niepewność co do mojego zasięgu. Będę również poszukiwał najlepszego rozwiązania internetu w mojej okolicy, lecz to chyba temat do innego działu.
Teraz wysyłam tego posta z internetu Orange (telefon jako router) bo jednak 32kbps z niego jest stabilniejsze od tego Playa.
System: Win 8.1
Przeglądarka: Firefox