który router do zestawienia połączenia z modemem LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
który router do zestawienia połączenia z modemem LTE
Witam
Nie mam doświadczenia w temacie, jestem trochę zielony a tego co się doczytałem mogą być z taką konfiguracją niemałe problemy, ze spadkiem transferu włącznie.
Mam zamiar nabyć e3272 albo e3372 do korzystania przez router.
Moje pytanie, jaka jest różnica w zestawieniu ww modemu z TP-Link TL-MR3420 oraz z TP-Link TL-WDR3600
Z tego co widzę to są zupełnie inne urządzenia. MR3420 rozumiem. Tam jest usb pod modem LTE/3g. Zakładam że jest na Linuxie albo czymś innym i modem tam się jakoś instaluje. WDR3600 natomiast ma usb uniwersalne i w specyfikacji nie ma mowy o funkcji obsługi modemu 3g. Jednak z tego co się doczytałem na WDR3600 też można jakoś to konfigurować a połączenie jest bardziej stabilne.
Zauważyłem też ze ten e3372 sprawia mniej problemów w konfiguracji i ma lepsze osiągi.
Co więc polecacie?
Nie mam doświadczenia w temacie, jestem trochę zielony a tego co się doczytałem mogą być z taką konfiguracją niemałe problemy, ze spadkiem transferu włącznie.
Mam zamiar nabyć e3272 albo e3372 do korzystania przez router.
Moje pytanie, jaka jest różnica w zestawieniu ww modemu z TP-Link TL-MR3420 oraz z TP-Link TL-WDR3600
Z tego co widzę to są zupełnie inne urządzenia. MR3420 rozumiem. Tam jest usb pod modem LTE/3g. Zakładam że jest na Linuxie albo czymś innym i modem tam się jakoś instaluje. WDR3600 natomiast ma usb uniwersalne i w specyfikacji nie ma mowy o funkcji obsługi modemu 3g. Jednak z tego co się doczytałem na WDR3600 też można jakoś to konfigurować a połączenie jest bardziej stabilne.
Zauważyłem też ze ten e3372 sprawia mniej problemów w konfiguracji i ma lepsze osiągi.
Co więc polecacie?
-
Re: który router do zestawienia połączenia z modemem LTE
Skoro jesteś trochę zielony to WDR3600 sobie odpuść chyba że chcesz bardzo szybko dojrzeć. Chodzi o to że ten router wprost z pudełka nie będzie współpracował z żadnym w tych modemów i będziesz musiał mu wgrać nowy soft - OpenWRT - i go skonfigurować. Przyda się ogólna znajomość linuxa (konsoli). Nie wiem jak z MR3420 więc doczytaj.
Jeżeli jednak godzisz się na zgłębienie trochę tego tematu to WDR3600/4300 to fajne routery.
Jeżeli jednak godzisz się na zgłębienie trochę tego tematu to WDR3600/4300 to fajne routery.

Pozdrufka,
Żurek
Huawei E3272 Mod1.4 + TP-Link WDR4300 (OpenWRT BB)
Żurek
-
Oj to będę musiał jednak dojrzeć. Właśnie nabyłem WDR3600 więc pozostaje mi wgrać nakładkę. Nie wiem za bardzo od czego zacząć, więc będę wdzięczny za wskazówki. Jak czytam o instalacji tego softu, to widzę że nie jest to zbyt proste. Czy są gdzieś gotowe tutoriale albo dostępne pliki który wgrywam np z pozycji menu routera?
Nie wiem za bardzo nawet jak o to pytać...
Nie wiem za bardzo nawet jak o to pytać...
- wojteks
- *** Administrator ***
Zapytam więc po co kupowałeś sprzęt z którym trzeba walczyć?chalice pisze:Nie wiem za bardzo nawet jak o to pytać.
Huawei b593 jak to ma być użytek stacjonarny a na to wskazuje zakup routera.Co więc polecacie?
Nie pomagam na PW!
-
Zadałeś już to samo pytanie na forum eko.one i dostałeś trochę materiałów do poczytania. Odrób więc zadanie domowe a kiedy natrafisz na jakiś problem nieopisany tam to wtedy pytaj (oczywiście też tam).
Pozdrufka,
Żurek
Żurek
-
Tak. Właśnie zabieram się za robotę zgodnie z info z eko.one:)
Tak wiem, że są routery typu b593, ale ich cena odstrasza...
mam już e3272 i WDR3600 i podejmuję rękawicę. Jak się nie uda będę myślał co dalej
Pozdrawiam i dzięki za info
Tak wiem, że są routery typu b593, ale ich cena odstrasza...
mam już e3272 i WDR3600 i podejmuję rękawicę. Jak się nie uda będę myślał co dalej
Pozdrawiam i dzięki za info
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyżby e3272 i WDR3600 dawali gdzieś za darmo? Licząc po cenach rynkowych za modem i router do zabawy wyjdzie około 370zł a za b593 jakieś 450zł a 80zł to nie jest jakaś porażająca różnica a masz sprzęt typu włącz i zapomnij, przy okazji ma dobre gniazda antenowe.chalice pisze:ale ich cena odstrasza.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Jak się dobrze rozglądniesz to w sklepie stacjonarnym można kupić wdr-3600 za 169 pln. Modem na serwisach ogłoszeniowych wedle uznania. Do 300 pln można złożyć sensowny sprzęt do LTE. Różnica 150 pln a jak wiadomo mieć a nie mieć to już 300 plnwojteks pisze:Czyżby e3272 i WDR3600 dawali gdzieś za darmo? Licząc po cenach rynkowych za modem i router do zabawy wyjdzie około 370zł a za b593 jakieś 450zł a 80zł to nie jest jakaś porażająca różnica a masz sprzęt typu włącz i zapomnij, przy okazji ma dobre gniazda antenowe.

W każdym razie można kombinować i coś złożyć samemu albo wydać kasę i kupić b593.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-11-09, 18:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-11-09, 18:10 przez adirm, łącznie zmieniany 1 raz.
Play LTE, T-Mobile LTE, Plus LTE, Cybertech 1800-2100 MIMO
-
@adrim -> hub aktywny masz czy obywa sie bez? Szlag mnie trafia i szukam jakis poradnikow jak przerobic zasialanie aby obyc sie bez huba. Na razie modemu LTE nie mam (tylko 3G i link trzyma super). Co prawda mam WDR4300 ale czytalem ze moze sam zasilacz sieciowy jest zbyt slaby? W zestawie do 4300 jest 1.5A, a do 3600 jaki daja?
PS
Modem masz HiLink czy tradycyjny?
PS
-
- Stały użytkownik forum
krionix -> modem jest HiLink. Też na początku miałem obawy że będę musiał kombinować z hubem ale nic z tego. Po podłączeniu modemu do routera od razu go wykrył i zadziałał.krionix pisze:@adrim -> hub aktywny masz czy obywa sie bez? Szlag mnie trafia i szukam jakis poradnikow jak przerobic zasialanie aby obyc sie bez huba. Na razie modemu LTE nie mam (tylko 3G i link trzyma super). Co prawda mam WDR4300 ale czytalem ze moze sam zasilacz sieciowy jest zbyt slaby? W zestawie do 4300 jest 1.5A, a do 3600 jaki daja?
PS
P.S. Zasilacz także jest 1,5V więc pewnie ten sam model co w wdr-4300
-
- Stały użytkownik forum
Witam!
Czy modem Huawei E3272s-153 (M100-4) będzie dobrze współpracował z routerem TP Link TL-MR3220 v2? Na stronie TP Linka jest na liście modemów kompatybilnych, ale musi być podobno podłączony przez aktywnego huba USB. Chciałbym korzystać z LTE Play, bo mam zasięg. Czy modem będzie musiał być podłączony przez huba i będzie dobrze działał?
Pozdr.serd.
Czy modem Huawei E3272s-153 (M100-4) będzie dobrze współpracował z routerem TP Link TL-MR3220 v2? Na stronie TP Linka jest na liście modemów kompatybilnych, ale musi być podobno podłączony przez aktywnego huba USB. Chciałbym korzystać z LTE Play, bo mam zasięg. Czy modem będzie musiał być podłączony przez huba i będzie dobrze działał?
Pozdr.serd.

-
No właśnie liczę na to że za ok 350zł jestem w stanie nabyć oba urządzenia. dzięki temu mam alternatywny całkiem niezły router i modem jako urządzenie mobilne, które zawsze mogę zabrać w kieszeńwojteks pisze:Czyżby e3272 i WDR3600 dawali gdzieś za darmo? Licząc po cenach rynkowych za modem i router do zabawy wyjdzie około 370zł a za b593 jakieś 450zł a 80zł to nie jest jakaś porażająca różnica a masz sprzęt typu włącz i zapomnij, przy okazji ma dobre gniazda antenowe.
Jeśli chodzi o instalację, tego seta, to WRT do 3600 już wgrałem i obecnie poszukuję E3272 albo 3372 w wersji hilink, bo modem rozumiem że na WRT nie zadziała. Wiem że można modem przerobić do hilink ale gdy próbowałem to update przeszło a webiu nie przeszło i pojawił się komunikat: kod błędu 10 nie znaleziono portu. Więc uznałem, że coś skopałem i chyba nie potrafię poprawnie przerobić modemu w hilink...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-11-15, 12:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-11-15, 12:08 przez chalice, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zadziała. IMO nawet lepiej.chalice pisze:bo modem rozumiem że na WRT nie zadziała.
- wojteks
- *** Administrator ***
I co masz z tej alternatywności?chalice pisze:mam alternatywny całkiem niezły router
No cóż, jak lubisz kombinowanie i zabawę oraz deczko ryzyka to się baw.chalice pisze:kod błędu 10 nie znaleziono portu
Nie pomagam na PW!
-
A czy po instalacji firmware a jeszcze przed instalacją WebUI wyciągnąłeś modem z USB i włożyłeś go ponownie żeby windows mógł go od nowa wykryć? Bo ja miałem te same błędy co ty, ale wyciągnięcie i włożenie modemu pomogło.chalice pisze: Wiem że można modem przerobić do hilink ale gdy próbowałem to update przeszło a webiu nie przeszło i pojawił się komunikat: kod błędu 10 nie znaleziono portu. Więc uznałem, że coś skopałem i chyba nie potrafię poprawnie przerobić modemu w hilink...
P.S. Właśnie przypomniała mi się najważniejsza sprawa a tego co napisałem powyżej nie jestem już do końca pewny. U mnie firewall blokował komunikację instalatora na 127.0.0.1 i dlatego nie widział portu. Tymczasowe wyłączenie firewalla usunęło problem.

Pozdrufka,
Żurek
Żurek
-
Jeśli tak to spróbuję go w tej wersji zainstalować na gargoile, tylko pytanie czy muszę jeszcze coś zmieniać/aktualizować w modemie (a wolałbym tego nie robić bo już miałem problemy ze zmianą do hilinka) Czy to już teraz kwestia komend jakie podam do routera?Jo_gurt pisze:Zadziała. IMO nawet lepiej.
Jeśli teraz to już tylko kwestia instalacji na routerze to poproszę o info jakie to komendy, czy też jak to wykonać. Bo wszędzie znajduję tylko schematy instalacji sterowników cdc dla wersji hilink.
Obecny stan mojego sprzętu to:
WR3600 z gargoile
E3272 wersja modem
[ Dodano: 2014-11-12, 21:56 ]
Odłączałem modem przed instalacją webui jak i wyłączyłem zabezpieczenie firewall comodozurdar pisze:U mnie firewall blokował komunikację instalatora na 127.0.0.1 i dlatego nie widział portu. Tymczasowe wyłączenie firewalla usunęło problem.
problem podejrzewam tkwi gdzie indziej. Obecnie mam 3272 w wersji modem i tak bym chciał go zainstalować na routerze.
Bez ingerencji w soft, ryzyka utraty gwarancji czy zawieszenia go w stanie nieodwracalnego niedziałania
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-11-15, 12:09 ]
Ostatnio zmieniony 2014-11-15, 12:08 przez chalice, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nic nie instaluj. Gargoyle powinien sam obsłużyć modem po podstawowej konfiguracji (port modemu + profil internetowy).chalice pisze: Jeśli tak to spróbuję go w tej wersji zainstalować na gargoile, tylko pytanie czy muszę jeszcze coś zmieniać/aktualizować w modemie (a wolałbym tego nie robić bo już miałem problemy ze zmianą do hilinka) Czy to już teraz kwestia komend jakie podam do routera?
-
Właśnie skonfigurowałem. Jako punkt dostępu wan wybrałem modem 4g i śmiga:)Jo_gurt pisze: Nic nie instaluj. Gargoyle powinien sam obsłużyć modem po podstawowej konfiguracji (port modemu + profil internetowy).
Jedyne co zauważam, to że ping mam o 20ms dłuższy niż przy dostępie z usb PC
Przez komputer mam ok 24ms a przez router 44ms i ok 10% mniejszy transfer
Już czytałem o tym wcześniej u innych użytkowników, że tak się dzieje w dostępie przez router...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A jak podłączysz się do routera kablem?chalice pisze: Jedyne co zauważam, to że ping mam o 20ms dłuższy niż przy dostępie z usb PC

-
Po LANie to samo, nie to nie kwestia siły sygnału wifi. Mam stacjonarny PC z wbudowaną opcjonalnie kartą PCI WLAN a router stoi metr od kompa. Przez LAN mam takie same osiągi. ping ok 50ms...ja.michal pisze: A jak podłączysz się do routera kablem?
zmieniłem jeszcze opcje w routerze jako open DNS i "wymuszaj na urządzeniach używanie routera jako serwera DNS, niestety, jakkolwiek ustawię, ping przez router na poziomie 45, 50ms...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
DNS nie ma nic do pingu.
-
A jak sprawdzi sie zestawienie WR4300 + e3272 ?
Zadziała modem bez HUB-a USB ?
-
- Stały użytkownik forum
na 99,99% zadziałaarturx pisze:A jak sprawdzi sie zestawienie WR4300 + e3272 ?