który router do zestawienia połączenia z modemem LTE

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chalice
Początkujący użytkownik forum

który router do zestawienia połączenia z modemem LTE

Post autor: chalice »

Witam
Nie mam doświadczenia w temacie, jestem trochę zielony a tego co się doczytałem mogą być z taką konfiguracją niemałe problemy, ze spadkiem transferu włącznie.
Mam zamiar nabyć e3272 albo e3372 do korzystania przez router.
Moje pytanie, jaka jest różnica w zestawieniu ww modemu z TP-Link TL-MR3420 oraz z TP-Link TL-WDR3600
Z tego co widzę to są zupełnie inne urządzenia. MR3420 rozumiem. Tam jest usb pod modem LTE/3g. Zakładam że jest na Linuxie albo czymś innym i modem tam się jakoś instaluje. WDR3600 natomiast ma usb uniwersalne i w specyfikacji nie ma mowy o funkcji obsługi modemu 3g. Jednak z tego co się doczytałem na WDR3600 też można jakoś to konfigurować a połączenie jest bardziej stabilne.
Zauważyłem też ze ten e3372 sprawia mniej problemów w konfiguracji i ma lepsze osiągi.
Co więc polecacie?
zurdar

Re: który router do zestawienia połączenia z modemem LTE

Post autor: zurdar »

Skoro jesteś trochę zielony to WDR3600 sobie odpuść chyba że chcesz bardzo szybko dojrzeć. Chodzi o to że ten router wprost z pudełka nie będzie współpracował z żadnym w tych modemów i będziesz musiał mu wgrać nowy soft - OpenWRT - i go skonfigurować. Przyda się ogólna znajomość linuxa (konsoli). Nie wiem jak z MR3420 więc doczytaj.

Jeżeli jednak godzisz się na zgłębienie trochę tego tematu to WDR3600/4300 to fajne routery. :)
Pozdrufka,
Żurek
Huawei E3272 Mod1.4 + TP-Link WDR4300 (OpenWRT BB)
chalice

Oj to będę musiał jednak dojrzeć. Właśnie nabyłem WDR3600 więc pozostaje mi wgrać nakładkę. Nie wiem za bardzo od czego zacząć, więc będę wdzięczny za wskazówki. Jak czytam o instalacji tego softu, to widzę że nie jest to zbyt proste. Czy są gdzieś gotowe tutoriale albo dostępne pliki który wgrywam np z pozycji menu routera?
Nie wiem za bardzo nawet jak o to pytać...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

chalice pisze:Nie wiem za bardzo nawet jak o to pytać.
Zapytam więc po co kupowałeś sprzęt z którym trzeba walczyć?
Co więc polecacie?
Huawei b593 jak to ma być użytek stacjonarny a na to wskazuje zakup routera.
Nie pomagam na PW!
zurdar

Zadałeś już to samo pytanie na forum eko.one i dostałeś trochę materiałów do poczytania. Odrób więc zadanie domowe a kiedy natrafisz na jakiś problem nieopisany tam to wtedy pytaj (oczywiście też tam).
Pozdrufka,
Żurek
chalice

Tak. Właśnie zabieram się za robotę zgodnie z info z eko.one:)
Tak wiem, że są routery typu b593, ale ich cena odstrasza...
mam już e3272 i WDR3600 i podejmuję rękawicę. Jak się nie uda będę myślał co dalej
Pozdrawiam i dzięki za info
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

chalice pisze:ale ich cena odstrasza.
Czyżby e3272 i WDR3600 dawali gdzieś za darmo? Licząc po cenach rynkowych za modem i router do zabawy wyjdzie około 370zł a za b593 jakieś 450zł a 80zł to nie jest jakaś porażająca różnica a masz sprzęt typu włącz i zapomnij, przy okazji ma dobre gniazda antenowe.
Nie pomagam na PW!
adirm
Stały użytkownik forum

Post autor: adirm »

wojteks pisze:Czyżby e3272 i WDR3600 dawali gdzieś za darmo? Licząc po cenach rynkowych za modem i router do zabawy wyjdzie około 370zł a za b593 jakieś 450zł a 80zł to nie jest jakaś porażająca różnica a masz sprzęt typu włącz i zapomnij, przy okazji ma dobre gniazda antenowe.
Jak się dobrze rozglądniesz to w sklepie stacjonarnym można kupić wdr-3600 za 169 pln. Modem na serwisach ogłoszeniowych wedle uznania. Do 300 pln można złożyć sensowny sprzęt do LTE. Różnica 150 pln a jak wiadomo mieć a nie mieć to już 300 pln :cwaniak:
W każdym razie można kombinować i coś złożyć samemu albo wydać kasę i kupić b593.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-11-09, 18:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-11-09, 18:10 przez adirm, łącznie zmieniany 1 raz.
Play LTE, T-Mobile LTE, Plus LTE, Cybertech 1800-2100 MIMO
krionix

Post autor: krionix »

@adrim -> hub aktywny masz czy obywa sie bez? Szlag mnie trafia i szukam jakis poradnikow jak przerobic zasialanie aby obyc sie bez huba. Na razie modemu LTE nie mam (tylko 3G i link trzyma super). Co prawda mam WDR4300 ale czytalem ze moze sam zasilacz sieciowy jest zbyt slaby? W zestawie do 4300 jest 1.5A, a do 3600 jaki daja?

PS
Modem masz HiLink czy tradycyjny?
adirm
Stały użytkownik forum

krionix pisze:@adrim -> hub aktywny masz czy obywa sie bez? Szlag mnie trafia i szukam jakis poradnikow jak przerobic zasialanie aby obyc sie bez huba. Na razie modemu LTE nie mam (tylko 3G i link trzyma super). Co prawda mam WDR4300 ale czytalem ze moze sam zasilacz sieciowy jest zbyt slaby? W zestawie do 4300 jest 1.5A, a do 3600 jaki daja?

PS
Modem masz HiLink czy tradycyjny?
krionix -> modem jest HiLink. Też na początku miałem obawy że będę musiał kombinować z hubem ale nic z tego. Po podłączeniu modemu do routera od razu go wykrył i zadziałał.

P.S. Zasilacz także jest 1,5V więc pewnie ten sam model co w wdr-4300
Maximus Magnus
Stały użytkownik forum

Post autor: Maximus Magnus »

Witam!

Czy modem Huawei E3272s-153 (M100-4) będzie dobrze współpracował z routerem TP Link TL-MR3220 v2? Na stronie TP Linka jest na liście modemów kompatybilnych, ale musi być podobno podłączony przez aktywnego huba USB. Chciałbym korzystać z LTE Play, bo mam zasięg. Czy modem będzie musiał być podłączony przez huba i będzie dobrze działał?

Pozdr.serd. :cfaniak:
chalice

wojteks pisze:Czyżby e3272 i WDR3600 dawali gdzieś za darmo? Licząc po cenach rynkowych za modem i router do zabawy wyjdzie około 370zł a za b593 jakieś 450zł a 80zł to nie jest jakaś porażająca różnica a masz sprzęt typu włącz i zapomnij, przy okazji ma dobre gniazda antenowe.
No właśnie liczę na to że za ok 350zł jestem w stanie nabyć oba urządzenia. dzięki temu mam alternatywny całkiem niezły router i modem jako urządzenie mobilne, które zawsze mogę zabrać w kieszeń
Jeśli chodzi o instalację, tego seta, to WRT do 3600 już wgrałem i obecnie poszukuję E3272 albo 3372 w wersji hilink, bo modem rozumiem że na WRT nie zadziała. Wiem że można modem przerobić do hilink ale gdy próbowałem to update przeszło a webiu nie przeszło i pojawił się komunikat: kod błędu 10 nie znaleziono portu. Więc uznałem, że coś skopałem i chyba nie potrafię poprawnie przerobić modemu w hilink... :(

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-11-15, 12:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-11-15, 12:08 przez chalice, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

chalice pisze:bo modem rozumiem że na WRT nie zadziała.
Zadziała. IMO nawet lepiej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

chalice pisze:mam alternatywny całkiem niezły router
I co masz z tej alternatywności?
chalice pisze:kod błędu 10 nie znaleziono portu
No cóż, jak lubisz kombinowanie i zabawę oraz deczko ryzyka to się baw.
Nie pomagam na PW!
zurdar

chalice pisze: Wiem że można modem przerobić do hilink ale gdy próbowałem to update przeszło a webiu nie przeszło i pojawił się komunikat: kod błędu 10 nie znaleziono portu. Więc uznałem, że coś skopałem i chyba nie potrafię poprawnie przerobić modemu w hilink... :(
A czy po instalacji firmware a jeszcze przed instalacją WebUI wyciągnąłeś modem z USB i włożyłeś go ponownie żeby windows mógł go od nowa wykryć? Bo ja miałem te same błędy co ty, ale wyciągnięcie i włożenie modemu pomogło.

P.S. Właśnie przypomniała mi się najważniejsza sprawa a tego co napisałem powyżej nie jestem już do końca pewny. U mnie firewall blokował komunikację instalatora na 127.0.0.1 i dlatego nie widział portu. Tymczasowe wyłączenie firewalla usunęło problem. :)
Pozdrufka,
Żurek
chalice

Jo_gurt pisze:Zadziała. IMO nawet lepiej.
Jeśli tak to spróbuję go w tej wersji zainstalować na gargoile, tylko pytanie czy muszę jeszcze coś zmieniać/aktualizować w modemie (a wolałbym tego nie robić bo już miałem problemy ze zmianą do hilinka) Czy to już teraz kwestia komend jakie podam do routera?
Jeśli teraz to już tylko kwestia instalacji na routerze to poproszę o info jakie to komendy, czy też jak to wykonać. Bo wszędzie znajduję tylko schematy instalacji sterowników cdc dla wersji hilink.
Obecny stan mojego sprzętu to:
WR3600 z gargoile
E3272 wersja modem

[ Dodano: 2014-11-12, 21:56 ]
zurdar pisze:U mnie firewall blokował komunikację instalatora na 127.0.0.1 i dlatego nie widział portu. Tymczasowe wyłączenie firewalla usunęło problem. :)
Odłączałem modem przed instalacją webui jak i wyłączyłem zabezpieczenie firewall comodo
problem podejrzewam tkwi gdzie indziej. Obecnie mam 3272 w wersji modem i tak bym chciał go zainstalować na routerze.
Bez ingerencji w soft, ryzyka utraty gwarancji czy zawieszenia go w stanie nieodwracalnego niedziałania

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-11-15, 12:09 ]
Ostatnio zmieniony 2014-11-15, 12:08 przez chalice, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

chalice pisze: Jeśli tak to spróbuję go w tej wersji zainstalować na gargoile, tylko pytanie czy muszę jeszcze coś zmieniać/aktualizować w modemie (a wolałbym tego nie robić bo już miałem problemy ze zmianą do hilinka) Czy to już teraz kwestia komend jakie podam do routera?
Nic nie instaluj. Gargoyle powinien sam obsłużyć modem po podstawowej konfiguracji (port modemu + profil internetowy).
chalice

Jo_gurt pisze: Nic nie instaluj. Gargoyle powinien sam obsłużyć modem po podstawowej konfiguracji (port modemu + profil internetowy).
Właśnie skonfigurowałem. Jako punkt dostępu wan wybrałem modem 4g i śmiga:)
Jedyne co zauważam, to że ping mam o 20ms dłuższy niż przy dostępie z usb PC
Przez komputer mam ok 24ms a przez router 44ms i ok 10% mniejszy transfer
Już czytałem o tym wcześniej u innych użytkowników, że tak się dzieje w dostępie przez router...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

chalice pisze: Jedyne co zauważam, to że ping mam o 20ms dłuższy niż przy dostępie z usb PC
A jak podłączysz się do routera kablem? :)
chalice

ja.michal pisze: A jak podłączysz się do routera kablem? :)
Po LANie to samo, nie to nie kwestia siły sygnału wifi. Mam stacjonarny PC z wbudowaną opcjonalnie kartą PCI WLAN a router stoi metr od kompa. Przez LAN mam takie same osiągi. ping ok 50ms...
zmieniłem jeszcze opcje w routerze jako open DNS i "wymuszaj na urządzeniach używanie routera jako serwera DNS, niestety, jakkolwiek ustawię, ping przez router na poziomie 45, 50ms... :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

DNS nie ma nic do pingu.
arturx

Post autor: arturx »

A jak sprawdzi sie zestawienie WR4300 + e3272 ?
Zadziała modem bez HUB-a USB ?
adirm
Stały użytkownik forum

arturx pisze:A jak sprawdzi sie zestawienie WR4300 + e3272 ?
Zadziała modem bez HUB-a USB ?
na 99,99% zadziała
ODPOWIEDZ