Aktywny HUB USB + Huawei E3276

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bari
Stały użytkownik forum

Aktywny HUB USB + Huawei E3276

Post autor: Bari »

Witam. Posiadam modem Huawei E3276 z Cyfrowego Polsatu (korzystam z niego w sieci Play, ostatnio uruchomili u mnie LTE). Z prędkości wysyłania jestem bardzo zadowolony, ale zastanawia mnie prędkość pobierania. Jeszcze nigdy nie udało mi się przekroczyć 20 Mbps, a przecież już jakiś czas temu Play zniósł limity prędkości dla poszczególnych taryf. Pomyślałem że być może modem ma, że tak powiem, za mało mocy, więc wyposażyłem się w aktywny hub usb. To co zobaczyłem kompletnie mnie zadziwiło. Prędkości zamiast wzrosnąć... spadły.

Obrazek

Inny hub bez zasilacza:

Obrazek

Modem podłączony bezpośrednio do komputera:

Obrazek

Z istotnych informacji: mieszkam 0,6 km od nadajnika, na pierwszym piętrze, po drodze jest kilka budynków, ale siła sygnału waha się od -65 dBm do -73 dBm. Pod oknem schodzę nawet do -51 dBm, czyli max. ale to niewiele poprawia prędkości.

Obrazek

To jest rekord, jaki mi się udało osiągnąć przy oknie i o wczesnej godzinie. Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi dlaczego z aktywnym hubem prędkości są słabsze? Byłbym też wdzięczny za wskazówki co zrobić by poprawić jeszcze prędkość pobierania.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Aktywny HUB USB + Huawei E3276

Post autor: darekka »

Pewnie straty sygnału na łączeniach USB I pojawienie się dodatkowych zakłuceń z tym związanych.
Co do osiągów to chyba lepiej nie będzie, bo sygnału(siły) już nie poprawisz ale może w innym miejscu byłoby lepiej(wyższa jakość sygnału-nie siła).
darekka
ODPOWIEDZ