Jak podzielic lacze radiowe?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak podzielic lacze radiowe?
Witam jestem pierwszy raz na forum i chcialbym prosic o pomoc, wynajmuje w tej chwili pokoj i wlasciciel domu udostepnia internet bezprzewodowo przez router firmy Belkin54g i tu jest wlasnie problem, lacze posiada przepustowosc 512kbs a transfer na moim laptopie i reszty zamieszkujacych nie przekracza 100 bajtow!!! Mam ogromne problemy z otwieraniem stron nawet tak "lekkich" jak google. Czasami uda sie zlapac transfer na ktorym da sie jako tako uzywac internetu rzedu 7kb czasami 10kb jednak tylko rano gdy nikt inny nie korzysta z sieci, wlasciciel domu powiedzial ze router nie dzieli szybkosci i osoba ktora wlacza pierwsza net zabiera cala przepustowosc(glownie jest to on sam) dodatkowo dodal ze nie moze nic z tym zrobic. Mam pytanie czy rzeczywiscie nie da sie podzielic szybkosci na 4 komputery albo jeszcze lepiej czy istnieje jakis program po wgraniu ktorego moj komputer bylby preferowany w odbieraniu szybkosci tak zebym mogl sobie ustawic przepustowosc na jakies 7kb stalego transferu??
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jak podzielic lacze radiowe?
Nie kto pierwszy tylko kto wiecej korzysta z łącza (głownie zapycha p2p) ! Routery sprzetowe tej klasy nie maja przydzielania predkości. Takie mozliwości ma router z Qos lub router na linuksie. Jest taki program - netlimiter, instalujesz na kazdym! z kompów, ustawiasz dana predkość i po sprawie tylko jedna wada jest to ze nie ma zadnego zabezpieczenia np hałem i kazdy moze sobie ten zakres dowolnie zmieniac. Najepsze wyjscie to router na linuxie ze starego kompa + LMS.