LTE od T-Mobile to jakaś pomyłka...

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

LTE od T-Mobile to jakaś pomyłka...

Post autor: ygreko »

Do tej pory byłem dobrej opinii o jakości sieci T-Mobile. Mam telefon w tej sieci i jestem zadowolony. Z okna u mnie na wsi widzę stację bazową, a że właśnie wymieniam operatora netu z radiówki na LTE to pomyślałem, że potestuję.

Wziąłem kartę prepaid, po upewnieniu się że zadziała z LTE, w obsłudze klienta T-Mobile ma burdel nie z tej ziemi, ci ludzie mają małe pojęcie o wyobrażeniu, w systemie miboa jest burdel nie z tej ziemi, ponadto każda zmiana oznacza kilkanaście godzin czekania aż zadziała w karcie. W systemie miboa pojawiają się jakieś zduplikowane wpisy, mylne zapisy co do taryfy, brak niektórych pozycji, które są dostępne (np. pakiet 500 MB, który po fakcie okazało się że jest po prostu dobrze ukryty, bo po co go dać pomiędzy innymi pakietami, skoro można go dać jakieś 5 kliknięć w innym miejscu...). Dodatkowo technologicznie karta w modemie zachowuje się jakoś dziwnie - to zapewne z uwagi na fakt, że T-Mobile totalnie ogranicza dostęp do LTE, bo czasami musiałem czekać kilka minut aż moja karta dostała autoryzację do korzystania z LTE, a wcześniej tylko komunikat: "brak usługi". Dodając do tego zamieszanie związane z uruchamianiem pakietów naprawdę te ostatnie dni z testowaniem LTE w T-Mobile to jakiś koszmar. Totalny zawód - to nie jest światowy operator, tylko jakiś żałosny operatorzyna.
Szybkości nie były do tego jakoś rewelacyjne - spodziewałem się, że skoro widzę stację z 800 metrów, do której jest podpięta radiolinia 500mbps, to będę zamykał szafę na liczniku, a tu nędzne 12-15 mbps o 20:00.

Porównuję tą usługę do Playa, gdzie jest po prostu inny świat, i to dosłownie pod każdym względem, poczynając od tego, że zasięg u mnie jest tragiczny, bo stabilne LTE łapię wystawiając modem za okno na piętrze. Nie przeszkadza mi to jednak mieć większe osiągi niż w T-Mobile. Dodawszy do tego miodnie działający internetowy system obsługi, gdzie wszystkie pakiety są logicznie ułożone a ich aktywacja to max kilkadziesiąt minut, gdzie billing jest praktycznie w czasie rzeczywistym (bez bieżącej sesji, bo jeszcze nie zakończona - proste), gdzie konsultanci na zapytania odpowiadają tak jak powinni, tzn. czytając o co chodzi (T-Mobile poprosiło o numer kontaktowy po czym i tak każdy następny mądry próbował dodzwonić się do modemu...) i zdecydowanie szybciej niż w T-Mobile... Wybór jest całkowicie prosty i absolutnie i całkowicie rozumiem i popieram ruch społeczeństwa do Playa - to po prostu wydaje się być rozsądna sieć z sensowną obsługą.

Kartę T-Mobile za chwilę zniszczę i wywalę, po tym, jak właśnie - jeszcze mam pakiet, ale po prostu ni stąd ni zowąd wyłączył mi się zasięg LTE, przełączyłem się na 3G i net działa dalej, ale czemu zrywa mi to LTE? Nieważne, po prostu nie będę nawet się nad tym zastanawiał, rozdział "LTE od T-Mobile" jest u mnie zamknięty na bardzo długo, a trauma z korzystania z ich systemu online i rozmów z konsultantami pozostanie jeszcze chwilę...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: LTE od T-Mobile to jakaś pomyłka...

Post autor: ja.michal »

ygreko pisze:a tu nędzne 12-15 mbps o 20:00.
Prędkość raczej normalna w LTE w T-Mobile, zwłaszcza w godzinach szczytu i dzielone pomiędzy klientów T-Mobile i Orange. Wspólne pasmo i tak pozwala rozpędzić ich LTE jedynie do 75 Mb/s. Realnie jak widać.
szymek2000
Stały użytkownik forum

Post autor: szymek2000 »

z ta prędkością to zależy od lokalizacji, u mnie wyjątkowo poszło szybko bo 42/28; zaden czy to plus, play czy orange takich prędkości nie osiąga mimo rssi =>-51 do -57,

ale sam sposób dania klientowi przetestowania ich LTE to totalna porażka, sam zakupiłem starter za 5zł z 1gb, na start mino logo LTE brak aktywnego LTE :(
w i-boa aktywowałem co się dało, 250MB oraz dodatkowo jump - przyszedł sms, od teraz mogę cieszyć się LTE, na starcie przy testach 4 razy rozłączało, później odpuściło - podejście tej sieci do usług pre-paid LTE porażka; także korzystam z ich sług głosowych które sobie bardzo chwalę, a przerabiałem każdą jedną, najgorszy był play, później plus, orange (usługi głosowe) do oceny zwłaszcza na trasach.

pozdrawiam
szymek
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

T-Mobile to "elitarny" operator :D . Tutaj LTE tylko dla wybranych a nie dla każdego. Ale ja z niego już zrezygnowałem na jednej karcie , teraz pora na drugą. Cóż wolę być w Play, sieci dla pospólstwa. Miałem kilkakrotnie do czynienia z BOA tego operatora i reprezentuje ono poziom Plusa, czyli dno i metr mułu. Jeśli chodzi o zarządzanie kontem to Play24 nie ma konkurencji. Długo, długo nic a potem Orange i CP. A na końcu T-mobile no i "lider" technologii LTE :) .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Akurat BOK z T-Mobile bardzo dobrze wspominam i ostatnio nawet się z nimi kontaktowałem i też było ok. Jeśli chodzi o internet to pięknie chodził, ale oferta cena/ilość GB była bardzo kiepska więc wybór padł na Orange.
System online faktycznie najlepszy w Play.
Co do BOK i systemu online to fakt, Plus zmyka tabelę. :]
szymek2000
Stały użytkownik forum

Post autor: szymek2000 »

być może mało inteligentnie podszedłem do boa w orange, ale nic prócz sprawdzenia taryfy nie udało mi się odczytać :( wg mnie ten operator posiada boa na kartę najgorszą na rynku. takie usługi powinny być intuicyjne a niestety czasami nie są.
ygreko

szymek2000 pisze:być może mało inteligentnie podszedłem do boa w orange, ale nic prócz sprawdzenia taryfy nie udało mi się odczytać wg mnie ten operator posiada boa na kartę najgorszą na rynku. takie usługi powinny być intuicyjne a niestety czasami nie są.
A próbowałeś miboa w T-Mobile? Albo itaktak.pl? Tam czasami jedyna rzecz, jaką da się odczytać to nazwa taryfy... Zero informacji o zużytych minutach, pakietach itd. Najlepsze jest w jakich jednostkach podają pakiet internetu - ja mam 1GB, czyli u nich "1000 B". Dobrze, że im te bajty powoli schodzą.
ja.michal pisze:Co do BOK i systemu online to fakt, Plus zmyka tabelę.
Ja mam dostęp do ICOK w Cyfrowym - tam jest całkiem nieźle, Plus tego nie ma, naprawdę?

[ Dodano: 2014-11-25, 05:45 ]
matek451 pisze:A na końcu T-mobile no i "lider" technologii LTE .
Coś nam lider osłabł, teraz wybieram usługę i dzięki informacjom z tego forum nawet nie zastanawiam się nad Plusem, a do tej pory był to faworyt...
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

ygreko pisze:Coś nam lider osłabł, teraz wybieram usługę i dzięki informacjom z tego forum nawet nie zastanawiam się nad Plusem
Był liderem, teraz z dawnego Plusa jest tylko logo :cwaniak: Niestety wizja "Polskiego Biznesmena" zryła charakter tej firmy :facepalm:
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

Nie polecam t-mobile. Dzisiaj byłem w Warszawie tak więc chciałem przetestowac jak te LTE się spisuje , włączam dane automatycznie mnie z hspa+ loguje no to telefon w garść ręcznie wyszukuje znalazło mi LTE. Próbuje się połaczyć ale nie mogę (chyba się z 5min ładowało)... Przypominam że mam taryfe JUMP i telefon lg f70... Dzwoniłem do nich na infolinie i 25min czekałem na konsultanta ;d. Ehhh...
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
ygreko

Słabo, słabo. Jesteś trzecim użytkownikiem na tym forum, który pisze, że LTE w T-Mobile mu zrywa. To chyba jakaś rzeczywistość jest. Po co im ta technologia?
ODPOWIEDZ