Zbyt wysoki ping i za wolny internet radiowy.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zbyt wysoki ping i za wolny internet radiowy.
Witam, mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić dlatego proszę o pomoc bo nie wiem co mam zrobić. Otóż, posiadam internet radiowy, t.j. jeszcze ta technologia 2.4 Ghz (tzn. chyba internet ten mam od 6 lat). Mam taką śliczną tubę na dachu skierowaną, w stronę nadajnika i maksymalny transfer, który mogę posiadać to 1 Mbit/s iii nie posiadam w domu routera, ponieważ takiego nie potrzebuję. Muszę powiedzieć, że byłem całkiem zadowolony z tego internetu, ale w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy jest tragicznie.
Problem się pojawia gdy zaczynam korzystać z przeglądarki (najrzadziej jak przeglądam strony, najczęściej gdy puszczam sobie stream albo oglądam film na youtube)albo gram online - wtedy jest to prostu irytujące, ponieważ co chwile ping mi podskakuje do 500ms, tysiąca, a czasem wyrzuca mnie z gry. Robiłem przez dłuższy czas testy, w postaci pingowania google.pl poprzez wiersz poleceń i o dziwo podczas gdy w grze miałem ping 500 to podczas pingowania w cmd - 70ms, 80ms, czasem podskoczyło do 100ms (49 ms to chyba najmniejszy jaki kiedykolwiek miałem). Często mnie rozłącza, nie ma internetu przez dłuższy czas, najgorsze jest to że to mi się dzieje reguralnie co jakieś nie wiem, 30-60 minut. Przyjechał dwa tygodnie temu technik od mojego isp powiedział że to przez nadajnik i muszą coś tam w nim zamontować żeby mnie karta sieciowa nie rozłączała i do tygodnia od wizyty miało się poprawić, no i się nie poprawiło. A problem jest taki że ten typ przyjedzie a tu wszystko będzie akurat działać ... Nie wiem co mam robić, jeżeli ktoś się spotkał z podobnym problemem albo wie jak mi pomóc to PROSZĘ PROSZĘ PROSZĘ o radę.
P.S Teraz ładuje mi się film na yt w jakości 360p, trwa 23 minuty pasek z ładowaniem nie doszedł nawet do 1/4 od pół godziny, a na speedteście wyskakuje mi ładnie że mam 1 mbit/s i 60 ms...
Problem się pojawia gdy zaczynam korzystać z przeglądarki (najrzadziej jak przeglądam strony, najczęściej gdy puszczam sobie stream albo oglądam film na youtube)albo gram online - wtedy jest to prostu irytujące, ponieważ co chwile ping mi podskakuje do 500ms, tysiąca, a czasem wyrzuca mnie z gry. Robiłem przez dłuższy czas testy, w postaci pingowania google.pl poprzez wiersz poleceń i o dziwo podczas gdy w grze miałem ping 500 to podczas pingowania w cmd - 70ms, 80ms, czasem podskoczyło do 100ms (49 ms to chyba najmniejszy jaki kiedykolwiek miałem). Często mnie rozłącza, nie ma internetu przez dłuższy czas, najgorsze jest to że to mi się dzieje reguralnie co jakieś nie wiem, 30-60 minut. Przyjechał dwa tygodnie temu technik od mojego isp powiedział że to przez nadajnik i muszą coś tam w nim zamontować żeby mnie karta sieciowa nie rozłączała i do tygodnia od wizyty miało się poprawić, no i się nie poprawiło. A problem jest taki że ten typ przyjedzie a tu wszystko będzie akurat działać ... Nie wiem co mam robić, jeżeli ktoś się spotkał z podobnym problemem albo wie jak mi pomóc to PROSZĘ PROSZĘ PROSZĘ o radę.
P.S Teraz ładuje mi się film na yt w jakości 360p, trwa 23 minuty pasek z ładowaniem nie doszedł nawet do 1/4 od pół godziny, a na speedteście wyskakuje mi ładnie że mam 1 mbit/s i 60 ms...
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zbyt wysoki ping i za wolny internet radiowy.
Zmień dostawcę na takiego który daje dostęp w 5GHz albo kup abonament w sieci komórkowej.lightban pisze:PROSZĘ o radę.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Daj sobie spokój z tym uryniarzem. Gościu nic nie zrobi. Działa na przestarzałym sprzęcie, kolejkuje klientów bo ma słabe łącze. Ile za to płacisz? Za darmo można mieć w Polsce internet 0,5Mb/s i o lepszych pingach. Rozejrzyj się za innym dostawcą, jeśli radiowych nie ma to pozostaje internet mobilny. Skąd jesteś?
-
- Stały użytkownik forum
Faktycznie, jeżeli jesteś z Jarosławia to masz sporo nadajników. W ostateczności zostaje Aero lub inny operator, który da pewnie lepsze parametry łącza niż ten druciarz. Czasy się zmieniły na lepsze i tacy spryciarze nie maja racji bytu.
Play LTE, T-Mobile LTE, Plus LTE, Cybertech 1800-2100 MIMO
-
- Początkujący użytkownik forum
Płacę za to 45 zł miesięcznie ;] firma oxynet.pl, nie chcę na siłę zmieniać technologii bo martwię się że to i tak nic nie da, a wywalę tylko 150 zł na zmiane. Przecież do cholery wszystko działo elegancko, nawet za bardzo mi to nie przeszkadzało że jadę na 1 mbit/s, miałem stały ping mogłem grać bez frustracji bo lag, bo coś tam. Zastanawiam się już czasem czy to u mnie coś nie blokuje, nie znam się aż tak dobrze.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli uważasz , ze wina jest po twojej stronie (pewnie pod wpływem tego uryniarza) , jesteś zadowolony i nieskłonny do zmian to korzystaj z tego nibyinternetu. Jesteś idealnym klientem dla takiego ISP. Płacisz, niewiele wymagasz a na dodatek cierpisz na syndrom sztokholmski, doszukując się winy po swojej stronie.