Jaki router do LTE- bez zabawy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router do LTE- bez zabawy
Witam,
Przyszedł mi dziś modem huawei e3372, niestety nie jest konpatybilny z moim fritzboxem 3270. Mam też problem ze sterownikami rndis pod windows 8.1, na 7 działa.
Czy może ktoś doradzić router jaki kupić aby się spisywał z lte? Cena routera do 700zł.
Znalazłem coś takiego:D-LINK 921 DWR-921
Oraz Huawei CPE B593 LTE 4G B2000
Czy warto inwestować w D-Linka, Interesuje mnie wygoda użytkowania. Chcę kupić router, wsadzić do niego karte i mieć już internet, bez jakiejś dodatkowej konfiguracji.
Ewentualnie możecie zaproponować tańsze rozwiązanie. Modem mam ale planuję go zwrócić gdyż nie działa z moim fritzboxem tak jak oczekiwałem.
Przyszedł mi dziś modem huawei e3372, niestety nie jest konpatybilny z moim fritzboxem 3270. Mam też problem ze sterownikami rndis pod windows 8.1, na 7 działa.
Czy może ktoś doradzić router jaki kupić aby się spisywał z lte? Cena routera do 700zł.
Znalazłem coś takiego:D-LINK 921 DWR-921
Oraz Huawei CPE B593 LTE 4G B2000
Czy warto inwestować w D-Linka, Interesuje mnie wygoda użytkowania. Chcę kupić router, wsadzić do niego karte i mieć już internet, bez jakiejś dodatkowej konfiguracji.
Ewentualnie możecie zaproponować tańsze rozwiązanie. Modem mam ale planuję go zwrócić gdyż nie działa z moim fritzboxem tak jak oczekiwałem.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router do LTE- bez zabawy
Kup B-593s-22, pochodzące z Plusa/CP kupisz za 400-500 zł na Allegro, OLX.
-
Czemu akurat ten model?
Może jednak lepiej zostawić sobie ten modem i kupić np TP-LINK TL-MR3420, mogę go mieć może za 100 zł.
Czy sprawdzi się to w Częstochowie?
Może jednak lepiej zostawić sobie ten modem i kupić np TP-LINK TL-MR3420, mogę go mieć może za 100 zł.
Czy sprawdzi się to w Częstochowie?
-
- Guru bezprzewodowy
Sam pisałeś, że chcesz bez zabawy, włożyć kartę i korzystać. stąd wybór B-593s-22. Zakup MR-3420v2 i ten modem oznacza zabawę i dodatkowe zakupy. Budżetowe routery TP-Linka i E-5372 to nie najlepszy mariaż.
-
Ok, znalazłem B-593s-22 za 450 zł to chyba dobra cena za nowy. Więc chyba się na niego zdecyduję.
Mam jeszcze kilka pytań, czy firmware które jest wgrane w router pozwala bez problemu przypisać IP do mac adresow?
Rozumiem że mogę go sobie konfigurowac jak każdy inny router.
Czy może mi ktoś jescze pomóc jak sprawdzić najbliższy nadajnik lte w Częstochowie w okolicach szpitala Parkitka, zależy mi na lte, telefon łapie ale słabo? Na btsearch.pl nie pokazuje mi wcale nadajników lte z play a podobno cała Częstochowa jest objęta zasięgiem.
Mam jeszcze kilka pytań, czy firmware które jest wgrane w router pozwala bez problemu przypisać IP do mac adresow?
Rozumiem że mogę go sobie konfigurowac jak każdy inny router.
Czy może mi ktoś jescze pomóc jak sprawdzić najbliższy nadajnik lte w Częstochowie w okolicach szpitala Parkitka, zależy mi na lte, telefon łapie ale słabo? Na btsearch.pl nie pokazuje mi wcale nadajników lte z play a podobno cała Częstochowa jest objęta zasięgiem.
-
- Stały użytkownik forum
Za 170 pln masz wdr 3600 albo WNDR3700 zmiana softu i jesli ten modem to hilink to smiga bardzo pieknie
- wojteks
- *** Administrator ***
I podwójny NAT, kiepskie rozwiązanie.amrowek pisze:zmiana softu i jesli ten modem to hilink
Nie pomagam na PW!
-
Nowe w takiej cenie? I Lte śmiga?amrowek pisze:Za 170 pln masz wdr 3600 albo WNDR3700 zmiana softu i jesli ten modem to hilink to smiga bardzo pieknie
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-12-26, 14:23 ]

Ostatnio zmieniony 2014-12-26, 14:23 przez edeknet, łącznie zmieniany 1 raz.
Apple iPhone czy Samsung ?
-
- Guru bezprzewodowy
Tak tylko jeszcze modem za 150-200 zł. Ewentualnie HUB aktywny i antena zewnętrzna dual LTE na 1800MHz. No i najważniejsze zmiana OFW na alternatywny.
- muki
Witam!
Posiadam modem E3372s-153 HiLink. Szukam routera do obsługi tego modemu (cena około 150). Próbowałem podłączyć go do asus dsl-n55u ale nie dałem rady (pomoc techniczna asusa też twierdzi że te urządzenia nie są kompatybilne). Potrzebuje router który obsłużył by mój modem i przesłał internet nawet po kablu do mojego asusa do którego mam podłączonych kilka urządzeń.
Pozdrawiam
Posiadam modem E3372s-153 HiLink. Szukam routera do obsługi tego modemu (cena około 150). Próbowałem podłączyć go do asus dsl-n55u ale nie dałem rady (pomoc techniczna asusa też twierdzi że te urządzenia nie są kompatybilne). Potrzebuje router który obsłużył by mój modem i przesłał internet nawet po kablu do mojego asusa do którego mam podłączonych kilka urządzeń.
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
W tej cenie nie poszalejesz, właściwie tylko MR-3420v2, ewentualnie DWR-116. Na MR-3420v2 warto zmienić OFW na Gargoyle. Potrzebny dodatkowy HUB z zasilaczem 2A. Jeśli chodzi o DWR-116 to istotne jest skąd pochodzi modem , czy zwykły czy HiLink. potrzebne inne FW. W razie czego support D-Linka wspiera obsługę E-3372, do HiLinka prawdopodobnie działa to z Plusa/CP.
-
- Stały użytkownik forum
Cześć,Witam!
Posiadam modem E3372s-153 HiLink. Szukam routera do obsługi tego modemu (cena około 150).
Masz kilka opcji. Możesz sprzedać modem i kupić pudełko all-in-one jak B-593s-22 czy D-Link 921. To rozwiązane ma plus taki że odpalasz i zapominasz. Możesz kupić router dedykowany pod modem 4G (tylko nie kupuj tplinki z serii mr-3220 czy mr-3420 bo to działa jakby nie chciało ale nie mogło). Jeszcze innym rozwiązaniem jest kupić router wifi z usb i wgrać na niego oprogramowanie alternatywne. Po przeróbce konfiguracja podobna jak w opcji drugiej.
Ja wybrałem opcje trzecią i sobie chwalę. Co nie znaczy że u Ciebie będzie podobnie

Play LTE, T-Mobile LTE, Plus LTE, Cybertech 1800-2100 MIMO
- muki
Dzięki za pomoc. Poradziłem sobie z konfiguracją asusa pod modem E3372s-153 HiLink, zmieniłem IP routera na 192.168.2.1 i wgrałem starsze oprogramowanie do routera ( 3.0.0.4.374_1397). Pomoc techniczna asusa twierdziła że modem nie jest kompatybilny z żadnym routerem asus. Jeszcze się zastanawiam czy dołożyć hub usb albo przedłużacz usb z zasilaniem?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
A jak z prędkościami gdy modem w Asusie? Na samym modemie jak widać z avatara niczego sobie.
- muki
matek451 pisze:A jak z prędkościami gdy modem w Asusie? Na samym modemie jak widać z avatara niczego sobie.
Na razie przy sile sygnału 79 dbi to tylko 24 Mb ale antena na parapecie a nie na dachu gdzie mam widoczność optyczną BTS-a. Jak przeniosę router na wyższe piętro to zamontuje antenę na dachu i wtedy zrobię testy.
-
- Guru bezprzewodowy
Chodziło mi o porównanie z modemem umieszczonym w komputerze i w routerze. Asusy ponoć przycinają prędkość na LTE.
- muki
Nie ma różnicy czy modem w laptopie czy w routerze (dsl-n55u). Prędkość taka sama na LTE. U mnie modem podłączony jest do asusa na 5m przedłużaczu usb.matek451 pisze:Chodziło mi o porównanie z modemem umieszczonym w komputerze i w routerze. Asusy ponoć przycinają prędkość na LTE.
-
Witam Wszystkich jako nowy !
Jutro stanę przed decyzją w T-mobile jaki Router, net 40GB, ale sprawdzałem z bratem u siebie i bez anteny dualnej LTE nie pójdzie LTE .
Zaproponowali mi za 9 zeta E3372, i tu muszę inwestować od_razu w router teraz nasuwa się pytanie jaki?
Brat ma Tp linka z postu powyżej i jak podłączy E3372 to ma tylko połowę przepustowości w porównaniu z połączeniem bezpośrednim kompa z modemem E3372?
Myślałem o E3372 + DWR-116 co wy na to ?
Czy dać sobie spokój i za 399 zł jednorazowo zapłacić za B-593?
Na pewno musi być Antena czyli nie wiem czy B-593 ma wejście na dwa przewody od anteny zewnętrznej LTE Dual?
Jutro stanę przed decyzją w T-mobile jaki Router, net 40GB, ale sprawdzałem z bratem u siebie i bez anteny dualnej LTE nie pójdzie LTE .
Zaproponowali mi za 9 zeta E3372, i tu muszę inwestować od_razu w router teraz nasuwa się pytanie jaki?
Brat ma Tp linka z postu powyżej i jak podłączy E3372 to ma tylko połowę przepustowości w porównaniu z połączeniem bezpośrednim kompa z modemem E3372?
Myślałem o E3372 + DWR-116 co wy na to ?
Czy dać sobie spokój i za 399 zł jednorazowo zapłacić za B-593?
Na pewno musi być Antena czyli nie wiem czy B-593 ma wejście na dwa przewody od anteny zewnętrznej LTE Dual?
Ostatnio zmieniony 2015-02-08, 17:55 przez katazipen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak jesteś klientem T-Mobile to warto brać z 50% rabatem czyli 40GB za 34,99 zł i mobilnym E-5377 za 8,99. Następnie sprzedajesz ten MIFi za około 300 zł i kupujesz B-593s-22 za około 400-450 zł. Na stronie T-mobile E-5377 niedostępny ale poszukałbym w salonach. W regulaminie oferty też występuje. B-593s-12 za 399 zł nie opłacalny. Za tyle kupisz na Allegro, OLX. Skąd jesteś, jak daleko do BTS-a LTE T-Mobile? Rezygnujesz z Play?
-
Jetem z Moszczenicy koło Piotrkowa .
Mam 4 karty w Play , ale neta mam od dostawcy miejscowego.
Proponowała mi pani właśnie tego 5337 czy jakoś tak , ale chciałbym jak najszybciej załatwić sprawę . Twoim sposobem zyskał bym ok 100 zł , szukałem B-593 i kup teraz poniżej 400 nie schodzą, dużo tego jest z PLuSA i CP .
Brat właśnie bierze na siebie ten net , sprawdzałem jak to w ogóle chodzi u mnie i niestety bez zewnętrznej DUALNEJ anteny ciężko wszystko poniżej 1M/bs , po podłączeniu Anteny zew. DUAL do E3372 , w PLAY miałe m D-32 , U-17 PING 20 , w T-mobile gorzej D-25 U- 10 , Ping 45 , ale oferta kusząca w T-mobile !
Ale widzę że Ty masz w opisie TP linka ? Coś... gdzieś i ktoś tam proponował ROUTER DOVADO , ale cena masakra !
Teraz sprawdziłem bts, antene miałem skierowaną na piotrków do bts jest 5,7 km , ale jest nadajnik 800m ode mnie , niestety na niego skierowałem i zasieg się pogorszył i to o dwie kreski. Poziom sygnału 53%.
Mam 4 karty w Play , ale neta mam od dostawcy miejscowego.
Proponowała mi pani właśnie tego 5337 czy jakoś tak , ale chciałbym jak najszybciej załatwić sprawę . Twoim sposobem zyskał bym ok 100 zł , szukałem B-593 i kup teraz poniżej 400 nie schodzą, dużo tego jest z PLuSA i CP .
Brat właśnie bierze na siebie ten net , sprawdzałem jak to w ogóle chodzi u mnie i niestety bez zewnętrznej DUALNEJ anteny ciężko wszystko poniżej 1M/bs , po podłączeniu Anteny zew. DUAL do E3372 , w PLAY miałe m D-32 , U-17 PING 20 , w T-mobile gorzej D-25 U- 10 , Ping 45 , ale oferta kusząca w T-mobile !
Ale widzę że Ty masz w opisie TP linka ? Coś... gdzieś i ktoś tam proponował ROUTER DOVADO , ale cena masakra !
Teraz sprawdziłem bts, antene miałem skierowaną na piotrków do bts jest 5,7 km , ale jest nadajnik 800m ode mnie , niestety na niego skierowałem i zasieg się pogorszył i to o dwie kreski. Poziom sygnału 53%.
-
- Guru bezprzewodowy
TP-Link w moim opisie to przeszłość. Mam ale nie używam, zmieniam na nim FW i testuję z modemami. Ale nie polecam takiego rozwiązania. Budżetowe routery + modem LTE to nie najlepsze rozwiązanie. DOVADO drogie ale sprawdzone. A B-593 to rozwiązanie typu włącz i zapomnij i wart swojej ceny na Allegro. T-Mobile wg. mapy nie ma LTE w Moszczenicy. Oczywiście można próbować z BTS-a LTE1800 T-Mobile w Michałowie, o ile działa lub z Piotrkowa,Rolnicza 75. Oczywiście na antenie Dual LTE 1800MHz. W Moszczenicy tylko BTS NetWorks na UMTS900. LTE w T-mobile działa słabo, to efekt współdzielenia sieci z Orange i wąskiego pasma 10MHz. Masz umowy w Play to są sposoby na tanie korzystanie z internetu LTE u tego operatora i to bez limitu. Nic ich nie przebije. A zasięg z BTS-ów LTE1800 Play w Srocku lub Wolborzu. Oczywiście tez z antena Dual LTE 1800MHz.
-
Czyli brałbyś w PLAY , za 29,99 zł tylko 30GB , mało trochę i sprzęt we własnym zakresie ?
Masz jakieś dobre rady chętnie posłucham ? może na pw ? Ewentualnie [email protected] ........
Co do play to mają bez limitu za 70 zeta , a mi wystarczy spokojnie 40 GB.
Masz jakieś dobre rady chętnie posłucham ? może na pw ? Ewentualnie [email protected] ........
Co do play to mają bez limitu za 70 zeta , a mi wystarczy spokojnie 40 GB.
-
- Guru bezprzewodowy
Widać nie znasz oferty Play choc masz 4 abonamenty. Internet bez limitu na LTE można mieć tez w taryfach głosowych. Nawet tych za 9,99zł, czyli formuła Play Unlimited http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 122014.pdf Umowa na 15 m-cy , z tego LTE bez limitu przez pierwsze 6 m-cy za darmo, potem płatne 20 zł. opłata aktywacyjna 49,99 gdy bierzesz nowa umowę lub 0 gdy przedłużasz. Jeśli masz telefony w Play bierzesz ofertę za 9,99zł na 15 m-cy. 6 m-cy płacisz 6x9,99 pozostałe uruchamiasz pakiet LTE za 20 zł czyli płacisz 9x29,99. Do tego aktywacja 49,99. W sumie około 380 zł na 15 m-cy. Masz wtedy nielimitowane do Play , 250MB internetu na 3G i internet bez limitu na LTE. Średni koszt to 25,33 zł za nielimitowany internet na LTE. Potrzebny modem/ router z LTE, na nim wymuszasz Tylko LTE żeby nie łączył w 3G. No i ewentualna antena DUAL LTE 1800MHz. Możesz tez dokupić do każdej karty głosowej, która już masz pakiet LTE bez limitu za 20 zł.A jak masz telefon w Play na firmę to jest jeszcze taniej. Internet bez limitu można mieć za 12,30/mc. Umowa na 6 m-cy. aktywacja kolejne 12,30 zł. Średni koszt to 14,35 zł http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 122014.pdf Jak ci starczy 40GB to bierze się internet na kartę w Play , bez umów na dodatek na 3G i w LTE. To najbardziej elastyczna oferta na rynku.
-
Mam 4 karty na firmę , ale musiałbym te karty wyciągać z telefonu i wkładać do modemu ?
3 karty są w ---- Biznes 60
Promocja RePlay Ekstra Biznes
a ostatnia karta FORMUŁA 4.0 Unlimited dla Firm
Promocja FORMUŁA Unlimited dla Firm Internet Extra - tylko SIM z rabatem i dopiero w tej w w pakietach widzę coś takiego .....
Usługa Cena Stan Ustawienia
Nielimitowany Internet LTE dla Firm 18,45 zł/mc wyłączony włącz
Paczka internet UE 100 MB 29,00 zł wyłączony
(możesz jeszcze włączyć 999) włącz
Paczka internet UE 25 MB 9,00 zł wyłączony
3 karty są w ---- Biznes 60
Promocja RePlay Ekstra Biznes
a ostatnia karta FORMUŁA 4.0 Unlimited dla Firm
Promocja FORMUŁA Unlimited dla Firm Internet Extra - tylko SIM z rabatem i dopiero w tej w w pakietach widzę coś takiego .....
Usługa Cena Stan Ustawienia
Nielimitowany Internet LTE dla Firm 18,45 zł/mc wyłączony włącz
Paczka internet UE 100 MB 29,00 zł wyłączony
Paczka internet UE 25 MB 9,00 zł wyłączony
-
- Guru bezprzewodowy
Nic nie musisz wyjmować. Masz możliwość wzięcia najtańszej z wymienionych opcji. Idziesz do salonu Play i prosisz o tę ofertę http://dlafirm.play.pl/resources/pdf/20 ... 122014.pdf ponieważ konsultanci są mało kumaci wydrukuj ten regulamin i weź ze sobą. Możesz wziąć dowolną liczbę takich kart. Zawrzesz umowę na 6 m-cy. W jej ramach za 12,30 brutto masz nielimitowane do Play i na stacjonarne, 2GB internetu na 3G na sieci Play i w roamingu krajowym. Do tego przez te 6 m-cy internet bez limitu na LTE. Umowę wypowiesz na m-c przed końce jej upływu, można wynegocjować podobna kontynuację w GU Play. Oczywiście kartę wykorzystasz tylko do internetu na LTE. W tym celu na modemie/routerze wymusisz tylko połączenie w LTE aby nie łączył się z 3G. Musisz być w zasięgu LTE1800 sieci macierzystej Play, nie działa w roamingu krajowym. No i jak pisałem aktywacja 12,29 zł brutto. i to jest najtańsza opcja. Sam korzystam z takiej oraz podobnej dla indywidualnych. Oferta z T-mobile podług niej to lipa. Sprzęt kupujesz sam, własny modem/ router z LTE to swoboda wyboru i możliwość korzystania z najlepszych, krótkich ofert u różnych operatorów. na swoich obecnych kartach możesz też uruchomić LTE bez limitu , właśnie za 18,45 zł ale po co jak taniej wychodzi powyższa oferta na 6 m-cy( 14,35) i karta tylko do internetu LTE.
-
OK.
Dięki , chyba trochę siedzisz w tych tematach ? ha.....ha...
Teraz tylko B-593 i Dual LTE =730 zł masakra....
Dięki , chyba trochę siedzisz w tych tematach ? ha.....ha...
Teraz tylko B-593 i Dual LTE =730 zł masakra....
-
- Guru bezprzewodowy
Ależ skąd? Za router zapłacisz 400-450zł na Allegro, antena to 200 zł. Trochę ci zostanie z tych 730 zł, właśnie na 6 m-czny abonament i aktywacje-86,,09 zł brutto
. Ale zanim podpiszesz umowę w Play kup antenę,router, wymuś na nim tylko LTE i zrób test LTE na tych kartach, które masz. To ważne, ten nielimitowany internet Tylko na LTE. Nie skorzystasz na 3G Play. A regulaminy, oferty to takie uboczne zainteresowania.Życie to nieustanna nauka i szukanie okazji. Sprzęt kupujesz raz na kilka lat. Jak niepotrzebny łatwo sprzedasz. B-593s-22 jest poszukiwany, rok temu kupiłem dwa po 200 zł. Teraz 2 razy droższy. Popyt zrobił swoje 

-
A Ty używasz B-593 ?
Kupiłeś nowe ?
Wczoraj do 0.00 szukałem za 450 i nic , są tylko powystawowe , za nowy min 560 zł ?
Antena na jakiej sprawdzałem plus kable to koszt 250 zł z przesyłką , jest to Dual LTE 2x17dB , niby tutaj taka sama http://allegro.pl/mocna-antena-dual-lte ... 22349.html , ale na innej aukcji kosztuje więcej !Dziwne ,zadzwonię do nich i się dowiem !
Widzę że jesteś z łodzi, 30km ode mnie , gdybyś wiedział komu niepotrzebny B-593 za małe pieniądze daj mi znać , na razie szukam na allegro , o 9.00 będzie dzwoniła pani T-mobile muszę jej powiedzieć że już nie chcę ! Dała mi inna ofertę , na firmę 43 zł -30GB /m , router B-593 za 9 zł ? Nieźle ha ha ha....szukam anteny i routera w swoim zakresie .
Kupiłeś nowe ?
Wczoraj do 0.00 szukałem za 450 i nic , są tylko powystawowe , za nowy min 560 zł ?
Antena na jakiej sprawdzałem plus kable to koszt 250 zł z przesyłką , jest to Dual LTE 2x17dB , niby tutaj taka sama http://allegro.pl/mocna-antena-dual-lte ... 22349.html , ale na innej aukcji kosztuje więcej !Dziwne ,zadzwonię do nich i się dowiem !
Widzę że jesteś z łodzi, 30km ode mnie , gdybyś wiedział komu niepotrzebny B-593 za małe pieniądze daj mi znać , na razie szukam na allegro , o 9.00 będzie dzwoniła pani T-mobile muszę jej powiedzieć że już nie chcę ! Dała mi inna ofertę , na firmę 43 zł -30GB /m , router B-593 za 9 zł ? Nieźle ha ha ha....szukam anteny i routera w swoim zakresie .
Nie wiem, jak możesz wierzyć w takie brednie. Zysk 34dBi wzięte z kosmosu. Ta antena może ma z 10 albo mniej. Kup bezpośrednio z Cybertechu albo Sorsena od sprawdzonego sprzedawcy.
-
Ty masz taką , z Cybertecha ?