Antena kierunkowa Panel UMTS CT-17_2 - problem z zasięgiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
machonis
Stały użytkownik forum

Antena kierunkowa Panel UMTS CT-17_2 - problem z zasięgiem

Post autor: machonis »

Cześć,
Mam mały problem z ww. anteną. Zakupiłam ją do routera D-Link DWR-923 i próbowałam ją wczoraj ustawić żeby poprawić zasięg internetu. Odległość od stacji bazowej to ok. 5km. Poziom zasięgu na stronie routera waha się między 20% a 40%. Ikonka 3G na routerze świeci na czerwono.
Internet działa przyzwoicie, ale wieczorami potrafi się rozłączyć.
Czytałam już o tych antenach, ale nic mi to nie dało, a może po prostu źle ją ustawiłam.
Ustawiona według naklejki "polaryzacja pionowa", skierowana w stronę BTSa, w miarę wysoko ale i tak na bank na jej drodze znajdą się drzewa bo teren jest górzysty i zalesiony.
Czy przestrzeń wokoło anteny musi być pusta czy będzie jej przeszkadzać w zbieraniu sygnału ten daszek na zdjęciu nad nią?
Pod linkiem dostępne zdjęcie tymczasowego umiejscowienia anteny. Generalnie mam trochę za mało kabla. Nie orientujecie się czy w antenach ze sklepu Cybertech te kable są zarobione na stałe czy można ewentualnie dokupić dłuższy kabel i go wymienić?

http://zapodaj.net/images/d0b6d11fda328.jpg

Pozdrawiam i Szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena kierunkowa Panel UMTS CT-17_2 - problem z zasięgiem

Post autor: wojteks »

Obrazek się nie wczytuje, przed anteną nic nie powinno być i powinna być wysoko, 5km to duża odległość.
Nie pomagam na PW!
machonis
Stały użytkownik forum

O kurczę, wstawię go niedługo bo teraz nie mam dostępu do komputera. Generalnie jest umieszczona przy drzwiach na strychu. Przed nią nic nie ma, ale na jej drodze ze 3km od domu jest wzniesienie i las. Antenę polecił przy tej odległości kolega z forum. A jak dokładnie mogę zbadać zysk sygnału?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W miejscu mocowania anteny umieść modem/router i zmierz poziom sygnału. To samo zrób po podłączeniu anteny. To sprawdzona antena na 2100MHz i prawidłowo zamontowana pozwala korzystać z UMTS2100 i HSPA+DC na takie odległości.
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Jesteś pewny że odbierasz pasmo 2100MHz ? Piszesz góry lasy więc trudny teren i może lepiej dociera 900MHz i jeśli tak jest to ta antena na takiej częstotliwości nie ma zysku.
machonis
Stały użytkownik forum

Tutaj link do zdjęcia, które wcześniej zamieściłam ale się nie pokazywało:
https://www.dropbox.com/s/unx36l2jmgg2a ... E.jpg?dl=0
matek451 Z tymi testami będzie ciężko, tym bardziej teraz jak tak wieje.
cain Pewna nie jestem, ale na stronie routera mam "Frequency: UMTS, WCDMA 2100".
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

machonis pisze:Tutaj link do zdjęcia,
Moim zdaniem to ta antena jest za nisko.
Nie pomagam na PW!
machonis
Stały użytkownik forum

Ok, będziemy jeszcze próbować umieścić ją na kominie jednak boję się, że może nie starczyć mi kabla i nie wiem co w takim wypadku zrobić.

edit: Okazało się, że coś było nie tak z gniazdem do podłączenia anteny, zmieniłam je i teraz pokazuje mi zasięg 70-90%. Mam pytanie do posiadaczy routera D-Link DWR-923. Czy ikona 3G ma się tak świecić na czerwono przy takim zasięgu?
ODPOWIEDZ