LTE a odległość od nadajnika

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olecki
Użytkownik forum

LTE a odległość od nadajnika

Post autor: olecki »

Witam

Miejscowość: Gracze, woj. opolskie kod: 49-156

Miejscowość nie jest objęta zasięgiem LTE dla cyfrowypolsat.pl - najbliższe miejscowości to Lewin Brzeski oraz Niemodlin.

Czy przy pomocy anteny zewnętrznej jest szansa na złapanie LTE i osiągnięcie przyzwoitych prędkości na poziomie 10MB/s ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: LTE a odległość od nadajnika

Post autor: ja.michal »

Teren otwarty w stronę Lewina Brzeskiego, ale stacja bazowa odpowiedzialna za LTE dla Cyfrowego Polsatu z innej strony miasta. Wg mapki faktycznie bardzo daleko. Jeżeli nie masz np. telefonu z LTE chociaż szczątkowego zasięgu to nie ma co liczyć na LTE. Prędkości 80 Mb/s (10 MB/s) osiąga się tylko mając bardzo dobry sygnał.

Na twoim miejscu celowałbym w LTE Playa. Stacja bazowa niecałe 3 km od ciebie i bez anteny na zewnątrz powinien być zasięg. Do tego teraz jest dobra oferta na kartę - bez limitu miesiąc za 45 zł; nie tylko w zasięgu LTE, ale i 3G.
olecki
Użytkownik forum

Ale ten LTE Play-a daje rade? To już taki prawdziwy LTE czy zbajerowany jak to kiedyś było?

Widzę że mam nadajnik dość blisko w miejscowości Sarny Wielkie, w zasadzie na drodze tylko nieco lasu i nic więcej. Zasięg PLAY-a w domu w zależności od miejsca w domu od 1 do 4 kresek bez anten (zasięg na tablecie).

I jeszcze jedno pytanie. W domu mam radiówkę z pewnej firmy, ale nie raz przycisnają prędkość jak się za dużo pobierze jednego dnia. Wtedy chciałbym wspierać się dodatkowym internetem. Radiówkę która mam obecnie mam wpiętą w router i tak leci po domu ..

A czy np. kupując jakiś modem do kompa na USB jestem w stanie pociągnąć drugie łącze?
Dodam, że mam windows 8 i np. udostępniając sobie internet z komórki HTC One M8 (T-mobile) przez USB ..niestety ale windows 8 widzi to połączenie jako niezidentyfikowane. Co ciekawe robiąc to samo po WiFi na laptopie problemu nie ma. Pytam przy okazji o to, i w kontekście podpięcia modemu z LTE przez USB

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-12-22, 18:59 ]
Przypominam o zasadach pisowni obowiązujących na forum. Nikt nikogo tutaj nie goni.
Ostatnio zmieniony 2014-12-22, 18:59 przez olecki, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

olecki pisze:Ale ten LTE Play-a daje rade? To już taki prawdziwy LTE czy zbajerowany jak to kiedyś było?
Co masz na myśli? Play nazywał HSPA+ jako 4G, a LTE nazywa 4G LTE. Tutaj nie piszę o marketingowym bełkocie. LTE to LTE.
W Play LTE technicznie działa do 75 Mb/s. Wszystko zależy od lokalizacji.
olecki pisze: Widzę że mam nadajnik dość blisko w miejscowości Sarny Wielkie, w zasadzie na drodze tylko nieco lasu i nic więcej. Zasięg PLAY-a w domu w zależności od miejsca w domu od 1 do 4 kresek bez anten (zasięg na tablecie).
Jaki tablet? Jakie technologie obsługuje?
olecki pisze: I jeszcze jedno pytanie. W domu mam radiówkę z pewnej firmy, ale nie raz przycisnają prędkość jak się za dużo pobierze jednego dnia. Wtedy chciałbym wspierać się dodatkowym internetem. Radiówkę która mam obecnie mam wpiętą w router i tak leci po domu ..
Z ciekawości - w regulaminie tej usługi masz zastrzeżenie, że operator może w jakikolwiek sposób limitować prędkość w stosunku do przetransferowanych danych?
Jaki masz router? Można, używając alternatywnego oprogramowania na odpowiednim routerze, ustawić tak sieć, że np. połączenie, które masz jest łączem głównym a modem LTE jako łącze zapasowe. Nie zadziała to raczej na podstawie prędkości, a jedynie utraty połączenia z jakiegoś tam względu.
olecki pisze: A czy np. kupując jakiś modem do kompa na USB jestem w stanie pociągnąć drugie łącze?
Co masz na myśli?
olecki pisze: Dodam, że mam windows 8 i np. udostępniając sobie internet z komórki HTC One M8 (T-mobile) przez USB ..niestety ale windows 8 widzi to połączenie jako niezidentyfikowane. Co ciekawe robiąc to samo po WiFi na laptopie problemu nie ma. Pytam przy okazji o to, i w kontekście podpięcia modemu z LTE przez USB
Nie znam specyfiki udostępniania internetu w Androidzie więc się nie wypowiem.
Jeżeli chodzi o podłączanie modemu LTE przez USB to nie ma problemu. W zależności jaki modem i w jakim trybie działa jest widziany jako karta sieciowa, modem, albo coś jak router (tryb hilink w modemach Huawei).
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

Tak play daję radę :). W "Sarny małe" (ok 3-4 km od Ciebie) Masz nadajnik Playa LTE. Warto najpierw wyszukać ręcznie operatora, lub do jakiegoś urządzenia lte wrzucić kartę od playa i przetestować prędkość. Pewnie zasięg w tablecie to hspa+ ;). Bo przy takiej odległości kombinowałbym już z anteną jeżeli osiągi i zasięg byłby nie satysfakcjonujący. U mnie pod nadajnikiem osiągnąłem 50/10 mb/s :) więc się mocno ździwiłem. A czemu ma Ci modem lte nie działać ? Z tymi konstrukcjami "polak potrafi" typu wifi z laptopa to różnie jest. Z tym lte z plusa mógłbyś spróbować to jest 8km więc przy dobrej antenie masz realne szanse na złapanie tego lte chodź osiągi mogą być różne. Druga sprawa może być taka że nadajnik będzie Cię odrzucał. Ja mam 6km do lte i na strychu łapie :). Dużo zależy od terenu i przeszkód. Warto spróbować. Kup jakaś antene z możliwością oddania. :) Powiedź po prostu że chcesz przetestować i jak nie będzie działało to po prostu zwrócisz. Pozdrawiam
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
olecki
Użytkownik forum

dzięki Wam za odpowiedzi i pomoc.
Co do Androida, to nie o niego tu chodzi ...internetu używam głownie w komputerze stacjonarnym z Windows.

Myślę że najpierw po testuje ten LTE z PLAY-a a później będę martwił się czymś innym jak ten nie da rady.

A tak poza nieco tematem, to w regulaminie usługi obecnego operatora radiowego nie ma słowa o limitowaniu prędkości. Mało tego, reklamują się że mają nielimitowany dostęp bez żadnych gwiazdek. Jednak dziwnym trafem (co potwierdza wiele osób na różnych forach), po pobraniu ok 5-6GB danych w jeden dzień ..a na drugi dzien prędkość przez cały dzień wynosi 1MB/s (gdzie normalnie mam ok 20Mb z 24Mb w umowie). I tak jest przez całą dobę a dokładnie po północy wszystko wraca do normy. To taka 24h kara za poprzedni dzień z większym ruchem. Oczywiście jest to niezgodne z regulaminem, firma dostawca tego nie potwierdza ..ale jest to faktem. Speeedtest pokazuje dokladnie 1,19 do 1,20 i trzyma sie tak caly dzien do północy ..sprawdzone kilka razy :)

Aha..i blokują dostęp do jednej ze stron gdzie o nich źle piszą, a dokładnie do:
opiniuj.pl/airmaxpl.html

Strona działa normalnie, ale z ich łącza na nią wejść się nie da. Niezłe co ?
A mowa oczywiście o operatorze airmax.pl , co widać po powyższych opiniach. Potwierdzam ten sposób działania.

Jednak jak się łatwo domyśleć, umowa nie gwarantuje żadnej prędkości - zatem nie ma się za wiele do powiedzenia.

A podobnie jak inni, blokowanie strony z niewygodnymi komentarzami jest już wyjątkowo żenujące.
Skrillex
Stały użytkownik forum

Jeżeli nawet blokują Ci jakaś stronę możesz i tak wejść przez bramke proxy i im zszargać opinie :). Radziłbym mocno przeczytać umowę. I sprawdzić faktycznie jak to jest. Jeżeli nie dawno brałeś ten internet z airmaxpl no to można się z nimi droczyć. Zaspamić ich reklamacjami itp. Do uke postrzaszyć czy coś. :)
olecki
Użytkownik forum

korzystam z ich łącza od 3 lat i generalnie szybkość i jakość jest na poziomie, tego nie mogę ukryć. Ale to że przycinają łącze, jest faktem i jest niezgodne z umową, którą czytałem tysiąc razy i wiem jak jest.
Do tego jeszcze info na stronie - NIELIMITOWANE ŁĄCZE

To fikcja.

Co do wejścia na inne strony, nie muszę bawić się w proxy, mam inne łącza i w pracy i komórce itd.itp :)

Faktem jest jednak to - że oszukuje się ludzi i firmy ukrywając te limity. Człowiek nie wie o co chodzi, później wyczytuje że inni mają to samo, później testuje i faktycznie. Chyba nie jest przypadkiem że na drugi dzień po dniu gdzie się "więcej" pobrało, dostaje się prędkość na poziomie 1,2Mb/s i to jak w zegarku. Non stop max pokazuje ..i zawsze 1,2 ..przez cały dzien. Jakby łacze było przeciążone, to by prędkości skakały ..raz w jedną w raz w drugą ..a tu nonstop 1,2Mb. A po 24.00 jak rędą odjął ..nowy dzien, nowa doba i powrót do normalności.

Jak się coś limituje, to się to klientom podaje ..przy najmniej wie się na czym stoi ..a nie próbuje oszukać i oszukuje wielu z nich.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Eeee tam, nie jest tak źle :) jak Ci Plus przytnie prędkość to Ci już limituje do kolejnego cyklu a może jeszcze przyciąć ze 3x, mniej i mniej ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Skrillex
Stały użytkownik forum

Racja z plusem to jest ruletka :D
ODPOWIEDZ