Sprzęt do kampera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprzęt do kampera
Witam
Prośba o pomoc w doborze sprzętu do internetu 3g/lte do zainstalowania w kamperze. Sprzęt musi być zasilany 12V i odbierać 3G,LTE i WFI z darmowych sieci przy centrach handlowych, kampingach itp. Łącza do anten zewnętrznych, i posiadać min 4-6 łączy dla 2 tel, 2 komputerów i Smart TV. Nadmieniam że mam +60 lat i obce jest mi nazewnictwo w tej dziedzinie.
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc
Prośba o pomoc w doborze sprzętu do internetu 3g/lte do zainstalowania w kamperze. Sprzęt musi być zasilany 12V i odbierać 3G,LTE i WFI z darmowych sieci przy centrach handlowych, kampingach itp. Łącza do anten zewnętrznych, i posiadać min 4-6 łączy dla 2 tel, 2 komputerów i Smart TV. Nadmieniam że mam +60 lat i obce jest mi nazewnictwo w tej dziedzinie.
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc
-
- Stały użytkownik forum
Re: Sprzęt do kampera
Myśl o kamperze jak o domu bo i będziesz tam miał to co i w domu. Taki modem-router B 593s-22 jest zasilany w domu z sieci 230 V ale to napięcie jest zmieniane poprzez zasilacz do 12 V. Wystarczy wiec podłączyć go odpowiednim kablem bezpośrednio do gniazda zapalniczki lub gdziekolwiek jest stałe 12 V. Wi-Fi dostaniesz bezpośrednio na bezprzewodową kartę sieciową laptopów bo pewnie coś takiego będziesz miał. Z antenami mały kłopot bo w różnych miejscach będziesz miał dostęp do różnych technologii. Spotkasz się pewnie i z tym że w jakimś miejscu będzie dostęp tylko do jednego dostawcy ale innego jak ty masz karty. Może też nie być dostępu do żadnej sieci. Nie mam kampera więc nie wiem jak z tym jest gdzieś w głuszy. Trzeba będzie chyba mieć 2 anteny. Jedna do UMTS 900 i druga która obskoczy LTE i UMTS 2100.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie, nie wystarczy. W gniazdku zapalnicznicznie jest wszystko mozliwe, tylko nie 12V - nominalne napiecie jest 14.4V, zdarza sie wszystko miedzy 5..7V a 34V. Do tego masa szpilek majacych nawet 100V - wystarczajaco duzo, zeby wczesniej lub pozniej uwalic sprzet nieprzystosowany do pracy w aucie.Baldwin pisze:Wystarczy wiec podłączyć go odpowiednim kablem bezpośrednio do gniazda zapalniczki
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
To akurat był przykład na to że urządzenie jest zasilane prądem stałym 12V. W zasadzie wszystko co nazywa się camper posiada transformatory zasilane z sieci i dające na wyjściu zdrowe 12V. Nie wspomnę o dużym zapasowym akumulatorze na wypadek braku zasilania 230V. Obecnie nie posiadam nic takiego ale przed laty miałem. Już wtedy było to standardowe wyposażenie.
-
Modem-router B 593s-22 mam w domu, pobiera dużo prądu i nie odbiera wfi. Musi być odbiór zewnętrznego WFI poprzez antenę. Odbiór WFI poprzez kartę dobry jest, ale w domu i blisko punku dostępu. Ale 500 m o od punktu to już kicha, a takie najczęściej odległości bywają na kempingach i parkingach Centr Handlowych. Niektórzy korzystają z rutera z wejściem na modem poprzez USB, ale dla mnie jest to skomplikowane i nie zadowalająca jest transmisja modemu (słaby przekaz). Obiór Wfi w kamperze używa się za granicą Polski do oglądania TV, pisania relacji z wyprawy jak i łączności z krajem. itp. Poszukuję dobry i względnie tani modem 3G, LTE z wejściami na antenę zew i dobry (mocny) ruter do odbioru WFI.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tej konfiguracji ok. Pozostaje tylko problem pracy z alternatora.Baldwin pisze: W zasadzie wszystko co nazywa się camper posiada transformatory zasilane z sieci i dające na wyjściu zdrowe 12V.
Wszystkie modemy i routery maja moc, ktora jest dyktowana obowiazujacym prawem. W twoim wypadku zastanowil bym sie nad optymalizacja anten - pewnie najlepszym rozwiazaniem beda mocne panele, ktore ustawisz sobie tak, by miec optymalny odbior. Za chwile pewnie ktos cos zasugeruje.musso pisze:Poszukuję dobry i względnie tani modem 3G, LTE z wejściami na antenę zew i dobry (mocny) ruter do odbioru WFI.
Router - stawiasz duze wymagania - 2 VOIP, WiFi, 3 ethernet, praca z UMTS/LTE + router WiFi, zewnetrzne anteny. Ja poszedl bym w kierunku czegos jak Fritz 7270 + dolozenie zewnetrznych anten + dopasowany firmware (freetz) + jakis maly AP zeby rozprowadzic WiFi w kamperze.
Co do modemow przejdz sie po sklepach operatorow i wybierz cos na twoja kieszen po tym jak bedziesz mial router, zeby byl obslugiwany.
Ogolnie trudno sugerowac bez znajomosci budzetu.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Modem-router B 593s-22 mam w domu, pobiera dużo prądu i nie odbiera wfi.
Nie wiem skąd przekonanie że B 593s pobiera dużo prądu. Kilka miesięcy temu zmierzyłem pobór prądu LiveBox 2 od Neostrady i B 593s. LiveBox pobierał ok. 25 W. To jest sporo. Ale B 593s zadawala się aż 3.5 W. Sprawdziłem to ponownie przed chwilą.
Ostatnio zmieniony 2014-12-28, 06:13 przez Baldwin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli bardzo duzo - specyfikacja USB 2.0 mowi o 2.5W -> 5V*500mABaldwin pisze:Ale B 593s zadawala się aż 3.5 W.
Nie pomagam na PW.
-
Kolega namawia mnie na MODEM-ROUTER 4G LTE SIERRA 760s plus jakiś router do zewnętrznego WFI z zewnętrzną anteną. Modem mogę kupić z przesyłką z USA za 60$. Co sądzicie o takiej konfiguracji.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na pewno model 760S z USA? Sprawdź dokładnie czy to nie 763S bo ten jest typowy dla USA czyli nie ma europejskiego LTE, a 3G jedynie na 2100 MHz. Mało praktyczne w podróży.
Do modemów Sierry są huby do WiFi. Trzeba tylko poszukać.
http://www.netgear.com/service-provider ... d-hub.aspx
Do modemów Sierry są huby do WiFi. Trzeba tylko poszukać.
http://www.netgear.com/service-provider ... d-hub.aspx
-
Sprzedawca jest tylko z USA towar jest na Europę z polskim menu. Do modemu dokładam TL-WDR7500 z polskim menu za 93 $ z transportem. Co sądzicie o takiej konfiguracji. MODEM-ROUTER 4G LTE SIERRA 760s, plus 750Mbps 11AC Dual Band Wireless WIFI Router Repeater Extender Gigabit Router TP-LINK TL-WDR7500 2.4GHz+5GHz For Home/Enterprise. Razem 153 $ rozbite na dwie paczki ze względu na opłaty celne.
-
- Stały użytkownik forum
Tłuczesz się kamperem po świecie i szukasz oszczędności na budżetowych modemach? Co ty rowerem jedziesz z przyczepką?musso pisze: tani modem 3G
-
Jak chcesz podróżować to to musisz mieć kasę, jak nie będziesz oszczędzać to tej kasy nie będzie w ilości pozwalającej na luz psychiczny. Taniość to pojęcie subiektywne, dla jednego 100 zł to dużo, a dla innego 1000 zł. Napisałem tani bo nie interesuje mnie modem dedykowany do kampera za 800$.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale b593 to jest wolno stojący router z wbudowanym modemem. 3.5W wydaje mi się mało realne, to raczej praca na sucho bez połączenia 3g a może i włączonego wifi.key pisze:Czyli bardzo duzo - specyfikacja USB 2.0 mowi o 2.5W -> 5V*500mA
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Sam nie bardzo rozumiem jaki związek ma pobór prądu przez B 593s a specyfikacją USB 2. Natomiast jeśli chodzi o to 3.5 W to jest tak w stanie pracy. A więc urządzenie jest zalogowane do sieci po LTE. Wi-Fi jest włączone. W gnieździe USB jest także pendrive. Gdyby miernik mylił się nawet 5-10 % to i tak ta wartość nie wyjdzie z 4W. Tyle miałbym na ten temat.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wyszedlem z zalozenia, ze mowisz o modemie w formie sticku USBBaldwin pisze: Natomiast jeśli chodzi o to 3.5 W
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Teraz wszystko jasne.
Od tej strony temat nie był jeszcze przerabiany więc może komuś się przydać. Nie tylko Camperowcom..

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Taniej nie będzie, ale jak się uprzeć na jedno urządzenie do wszystkiego to: http://routerboard.com/RB953GS-5HnT-RP
Trzeba tylko zaznaczyć, że gniazdo SIM służy do obsługi modemu na mPCI, nie ma wbudowanego.
Czyli ten RB + 2x karta wifi minipci + modem USB + obudowa + antenki.
Trzeba tylko zaznaczyć, że gniazdo SIM służy do obsługi modemu na mPCI, nie ma wbudowanego.
Czyli ten RB + 2x karta wifi minipci + modem USB + obudowa + antenki.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt, tam nie ma przypadkiem już WiFi 5 GHz na pokładzie? Wtedy można jednk WiFi na mPCIe, a na drugie moduł mPCIe 3G/LTE.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jest, ale wątpię, żeby 5GHz wystarczyło.ja.michal pisze:Jo_gurt, tam nie ma przypadkiem już WiFi 5 GHz na pokładzie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do rozgłaszania w kamperze i najbliższej okolicy chyba wystarczy?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Telefonów z wifi 5GHz to jest garstka 

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!