Tp-Link, Linksys czy coś innego?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Tp-Link, Linksys czy coś innego?
Witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym się dowiedzieć co jest lepsze, i czy to co wydaje mi się powinno działać- będzie działać...
Chcę kupić router, który będzie działał na 3g/lte i dawał silny zasięg wifi.
W tym momencie zastanawiam się nad:
1) TP-LINK ARCHER C7 Wireless AC1750 Dual Band
2) LinkSys EA6900 - AC1900 Dual Band Smart Wi-Fi Wireless Router 802.11ac with Gigabit and USB 3.0
W tym momencie nie mam pojęcia czy ten linksys da radę udostepnić internet z modemu i osoby z Linksysa mówią, że nie da się tego zrobić...
Czy jesteście mi w stanie powiedzieć czy ten linksys będzie działać z innym firmware czy nie ma sensu kupować?(Jestem za granicą i to ma być prezent dla rodziców, których router nie działa jak trzeba) I czy uważacie, że jest coś zdecydowanie lepszego niż te dwa routery o jakich wspomniałem.
Z góry dzięki.
-Ozii
Chciałbym się dowiedzieć co jest lepsze, i czy to co wydaje mi się powinno działać- będzie działać...
Chcę kupić router, który będzie działał na 3g/lte i dawał silny zasięg wifi.
W tym momencie zastanawiam się nad:
1) TP-LINK ARCHER C7 Wireless AC1750 Dual Band
2) LinkSys EA6900 - AC1900 Dual Band Smart Wi-Fi Wireless Router 802.11ac with Gigabit and USB 3.0
W tym momencie nie mam pojęcia czy ten linksys da radę udostepnić internet z modemu i osoby z Linksysa mówią, że nie da się tego zrobić...
Czy jesteście mi w stanie powiedzieć czy ten linksys będzie działać z innym firmware czy nie ma sensu kupować?(Jestem za granicą i to ma być prezent dla rodziców, których router nie działa jak trzeba) I czy uważacie, że jest coś zdecydowanie lepszego niż te dwa routery o jakich wspomniałem.
Z góry dzięki.
-Ozii
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Tp-Link, Linksys czy coś innego?
Kup Huawei B593s-22 a nie jakieś wynalazki. Jeżeli zasięg WiFi będzie za mały to dołóż kolejny AP albo adaptery PLC z WiFi ewentualnie przenieś router w bardziej optymalne miejsce.ozii pisze:i to ma być prezent dla rodziców
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dzięki za szybką odpowiedź. Czy ten wybór jest spowodowany LTE? Czy jeśli miałoby to być jedynie dla 3G czy nadal byś polecał ten sprzęt czy coś innego byłoby wystarczające?
-
- Guru bezprzewodowy
Podaj operatora i dokładną lokalizację, od tego zależy dobór routera z 3G i anteny zewnętrznej, bo jeśli to Nowa Piaśnica to będzie konieczna.
-
- Użytkownik forum
W tym momencie to jest blueconnect, wieś mała piaśnica pomorskie, mam antenę zewnętrzną 15dbi z bestpartnera skierowaną na leśniewo. Nie zależy mi na tym by router miał wbudowany modem, tylko żeby modem był obsługiwany na USB. Jeśli uważacie że takie rozwiązanie nie jest optymalne z chęcią się nauczę czegoś nowego 

-
- Guru bezprzewodowy
W Leśniewie działa BTS NetWorks , z którego korzystasz w T-Mobile. Na UMTS2100 działa w HSPA+DC do 43,2Mb/s. Aby w pełni z niego korzystać potrzebujesz modemu/routera z obsługą dwóch nośnych-DC. Możliwy wariant to router z wbudowanym modemem z HSPA+DC czyli wspomniany B-593s-22 lub tańszy DWR-923. Był do nabycia http://allegro.pl/modem-router-wi-fi-pl ... tabsAnchor Ale obecnie ten sprzedawca go nie oferuje, warto spytać. Druga opcja to router z obsługą modemu USB posiadającego HSPA+DC. Z modemów najtańszy to E-3251 ale warto dołożyć i kupić coś z LTE i DC, np. E-3276, E-3272. No i do tego router z nimi zgody. w obydwu konfiguracjach wykorzystasz antenę 15dBi z Bestpartnera na 2100MHz.
-
- Użytkownik forum
Tego właśnie szukam, routerów zgodnych z tymi modemami. Chciałem się z pierwszego posta dowiedzieć, czy te routery dadzą radę i czy sugerowałbyś coś innego. Wielkie dzięki za pomoc!matek451 pisze:No i do tego router z nimi zgody.

-
- Guru bezprzewodowy
Archer C7 na OFW nie obsługuje modemów LTE. Trwaja prace nad alternatywnym FW. Na razie jest czyste openwrt, brak Gargoyle. Jeśli chodzi o Linksysa to go nie znam ale w specyfikacji nic nie ma na temat obsługi modemów LTE. Jeśli chodzi o zgodne z tymi modemami routery to budżetowe routery słabo z nimi współpracują np. TP-Linki, szczególnie na OFW. z droższych polecam Dovado. Osobiście uważam, że wybór routera z wbudowanym modemem szczególnie dla rodziców jest dużo lepszy.
-
- Użytkownik forum
Ok, jeszcze raz dziękuję za pomoc! Myslę że zdecyduję się na Dovado DOMA http://allegro.pl/router-lte4g-dovado-d ... 42283.html
-
- Guru bezprzewodowy
Twój wybór, sam używam Dovado 4GR z E-3276 i jest OK. Do DOMA dokup modem z LTE.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli to ma być włącz i zapomnij to słaby pomysł.ozii pisze:routerów zgodnych z tymi modemami
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
TL-WDR 3600 zmiana softa na LuCi z BB ewentualnie gorgulca plus HiLink 3372 i aktywny hub i działa spokojnie konfiguracja bardzo prosta złóz podłaćz zapomnij no chyba ze bedziesz chciał cos popodłaczać do routera po usb
-
- Użytkownik forum
Mały update:
Zdecydowałem się jednak na B-593s-22, przyszedł dzisiaj i działa super. Zadowolony jestem i dziękuję bardzo za pomoc w wyborze.
Jedyne co nie współgra w tym momencie to antena. Mam kabel z końcówkami N(m)-FME(f) i na to przejściówkę SMB(m)-FME(m) do starego modemu jaki mialem.
Czy mam rację, że http://allegro.pl/konektor-antenowy-fme ... 68850.html będzie współpracować z moim kablem i nowym routerem?
Zdecydowałem się jednak na B-593s-22, przyszedł dzisiaj i działa super. Zadowolony jestem i dziękuję bardzo za pomoc w wyborze.
Jedyne co nie współgra w tym momencie to antena. Mam kabel z końcówkami N(m)-FME(f) i na to przejściówkę SMB(m)-FME(m) do starego modemu jaki mialem.
Czy mam rację, że http://allegro.pl/konektor-antenowy-fme ... 68850.html będzie współpracować z moim kablem i nowym routerem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
ozii, ja z czegoś takiego korzystałem.
http://allegro.pl/przejsciowka-fme-m-sm ... 03248.html
Nie ma niepotrzebnego kabla, na którym są dodatkowe straty.
W tych routerze masz gniazda SMA, a nie SMB.
http://allegro.pl/przejsciowka-fme-m-sm ... 03248.html
Nie ma niepotrzebnego kabla, na którym są dodatkowe straty.
W tych routerze masz gniazda SMA, a nie SMB.
-
- Użytkownik forum
Uratowałeś mi życie... Zrobiłem błąd w pisowni i o mało co bym złej złączki nie kupił...W tych routerze masz gniazda SMA, a nie SMB.
Dzięki za bezpośredni link do aukcji!

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Link był pierwszy lepszy z brzegu. Także nie wiem czy taniej nie znajdziesz.
-
- Użytkownik forum
Kupiłem, dzisiaj dotarło ale chyba jakoś źle zrobione bo mi sygnału nie chce łapać z tym konektorem ;/ Nie znam się na tym ale wydaje mi się że męska końcówka do routera nie jest wystarczająco długa.
- wojteks
- *** Administrator ***
Daj tu zdjęcie.ozii pisze:że męska końcówka do routera nie jest wystarczająco długa.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tutaj kilka zdjęć. Daje linki bo jak zrobiłem [.img] to były giganty.wojteks pisze:Daj tu zdjęcie.
http://imgur.com/9l5ZBN6Zdjęcie wkręconego.
http://imgur.com/LjxBxk4 Zdjęcie końcówki. Lepszego nie udało mi się zrobić

http://imgur.com/KrLskNV Zdjęcie wejścia w routerze.
Jak wkręcam ten konektor to wydaje się jakby było możliwe, że tylko połowa tego kabelka w ogóle styka się z wejściem w routerze.
Jeśli długości są w porządku to nie mam jak sprawdzić, czy przypadkiem nie mam uszkodzonych gniazd anteny zewnętrznej

Dzięki za pomoc!
- wojteks
- *** Administrator ***
Dla mnie na zdjęciach wygląda OK chociaż patrząc na zdjęcia innych wtyków pin środkowy powinien być troszkę dłuższy. Czy dokręciłeś do oporu ten wtyk do gniazda w routerze bo jak widzę gniazdo to tam jest bardzo ciasno a druga strona przejściówki jest gruba.ozii pisze:Tutaj kilka zdjęć.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak to wygląda. Proponuję najpierw przykręcić dobrze do FME od kabla antenowego, a dopiero potem do routera.
I jeszcze jedno. W B-593s-22 trzeba w ustawieniach trzeba zmienić, żeby używał anten zewnętrznych.
I jeszcze jedno. W B-593s-22 trzeba w ustawieniach trzeba zmienić, żeby używał anten zewnętrznych.
-
- Użytkownik forum
Dokręciłem jak tylko się dało ale ręcznie. Bałem się użyć klucza żeby nic nie zniszczyć.wojteks pisze: Czy dokręciłeś do oporu ten wtyk do gniazda w routerze
Zrobiłem dokładnie tak na początku, zdjęcie zrobiłem specjalnie żeby pokazać jak to wygląda tylko. Wiem gdzie zmienić ustawienia anten i to zrobiłemja.michal pisze:Proponuję najpierw przykręcić dobrze do FME od kabla antenowego, a dopiero potem do routera.

Czy istnieje możliwość że jeśli jest tylko jedna antena to nie ruszy ? Na stronie cybertechu wyczytałem, że potrzebne są dwie anteny żeby działało OK czy to tyczy się tylko anten LTE?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Podłączasz jedną antenę i chcesz mieć połączenie LTE? Nie zadziała. Przełączając anteny na zewnętrzne odcinasz wewnętrzne. Nie podłączając drugiej anteny sprzęt nie ma połączenia w uplinku czyli nie może skomunikować się ze stacją bazową (stacja bazowa nie słyszy sprzętu). Jakby router odcinał sam anteny w zależności co jest podłączony i miałbyś jakiś sygnał na antenie wewnętrznej to może by jakoś działało.
-
- Użytkownik forum
Nie ja.michalja.michal pisze:Podłączasz jedną antenę i chcesz mieć połączenie LTE?

/Edit wkręciłem narzędziami i pojawił się styk. Jak na nowo odkręciłem to teraz końcówka jest zdecydowanie dłuższa. Pewnie jak ścisnąłem mocniej to się ustawiło jak miało... Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Do HSPA+ DC wystarczy jedna antena. Sam mam jedną przy DWR-923 i śmiga sobie po 20 Mb/s.
Najważniejsze, że działa.
P.S.
Mamy zasadę na forum, że dajemy jedno pomógł użytkownikowi w danym wątku.
Najważniejsze, że działa.

P.S.
Mamy zasadę na forum, że dajemy jedno pomógł użytkownikowi w danym wątku.
-
- Użytkownik forum
Więcej się nie powtórzy. Jeszcze raz wielkie dzięki!ja.michal pisze:Mamy zasadę na forum, że dajemy jedno pomógł użytkownikowi w danym wątku.