Schemat sieci internet

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jeffik
Początkujący użytkownik forum

Schemat sieci internet

Post autor: jeffik »

Witam!

Jestem nowy na forum więc wszystkich serdecznie pozdrawiam!
Chcę poprosić o pomoc przy budowie sieci internet w domu.
Obecnie mam internet LTE, router zainstalowany na strychu, dodatkowo do do routera mam podłączony switch do monitoringu terenu wokół domu. Chcę rozbudować tą sieć na trzy kondygnacje: piętro, parter i piwnica. Z każdego pokoju mam poprowadzone przewody ethernet bezpośrednio na strych. Potrzebuję na każdej kondygnacji 2-3 gniazda ethernetowe oraz wifi (po jednym punkcie na kondygnację najlepiej aby wszystkie działały w tej samej sieci i jeżeli to możliwe z tą samą nazwą). Dodatkowo dobrze by było gdyby wifi z parteru było na tyle mocne aby internet był w ogrodzie wokół domu.
Bardzo proszę o jakiś schemat zainstalowania oraz ewentualne sugestie co do sprzętu jaki muszę zakupić.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Schemat sieci internet

Post autor: wojteks »

jeffik pisze:Potrzebuję na każdej kondygnacji 2-3 gniazda ethernetowe oraz wifi
To zapewni router z WiFi skonfigurowany jako switch i AP oczywiście po jednym na każdą kondygnację.
jeffik pisze:jeżeli to możliwe z tą samą nazwą)
Kiepski pomysł, każdy AP z inną nazwą.
jeffik pisze:gdyby wifi z parteru było na tyle mocne aby internet był w ogrodzie wokół domu.
Jaki masz ten dom i ogród, jeżeli duży to potrzebujesz AP na zewnątrz.
jeffik pisze:ewentualne sugestie co do sprzętu
Ile masz na to pieniędzy?
Nie pomagam na PW!
jeffik

Witam!

Dom ponad 300 metrów, ogród wokół domu i pomost oddalony od domu jakieś 15 metrów. Kasa to sprawa drugorzędna. Bardziej interesuje mnie to aby to wszystko działało stabilnie tj, multiroom nc+ (5 dekoderów), telewizory (smarty), laptopy, smartfony itp...
Dodatkowa rozważam zakup jakiegoś serwera multimedialnego wspólnego na cały dom ( ale to w późniejszym terminie).

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jeffik pisze: ogród wokół domu i pomost oddalony od domu jakieś 15 metrów
Bez AP na zewnątrz się nie obejdzie.
jeffik pisze:Kasa to sprawa drugorzędna
Poczytaj o UniFI od Ubiquti.
Nie pomagam na PW!
jeffik

Ok.
Więc mam to zrobić tak:
- 3 sztuki po jednym na kondygnację "Punkt dostępowy Ubiquiti UniFi UAP-LR Long Range 802.11b/g/n 300Mbps"
- 1 szt "Punkt dostępowy Ubiquiti Unifi UAP Outdoor 802.11b/g/n 300Mb/s Long Range" zainstalowany na zewnątrz
To wszystko podłączone pod swith i router LTE na strychu.
W miejscu gdzie będę potrzebował dodatkowego portu ethernet mam zainstalować dodatkowy swith?

Dodatkowo jeszcze zapytam.
Około 80 metrów od domu mam jeszcze domek letniskowy dla gości. Z dachu oba obiekty widza się. czy jest jakaś możliwość przesłania z domu bezprzewodowo internetu do domku letniskowego i rozdystrybuowanie go tam?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2014-12-29, 09:40 przez jeffik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jeffik pisze:Bardziej interesuje mnie to aby to wszystko działało stabilnie tj, multiroom nc+ (5 dekoderów), telewizory (smarty),
Wszystko co stoi w jednym miejscu podłącz kablem, a wifi zostaw tylko dla urządzeń przenośnych. To podstawowa zasada porządnej sieci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jeffik pisze:czy jest jakaś możliwość przesłania z domu bezprzewodowo internetu do domku letniskowego i rozdystrybuowanie go tam?
2 urządzenia outdoor jako łącze chociaż ja bym to wkopanym w ziemię ethernetem/światłowodem zrobił i w domku kolejny AP.
Nie pomagam na PW!
jeffik

Witam!

Bardzo dziękuję za szybką i rzeczową pomoc. Zamawiam teraz punkty dostępowe Ubiquiti UniFi i zrobię internet w domu.
Nie mam możliwości wkopania przewodu do domku letniskowego ze względu na teren (droga itp), ale tym tematem zajmę się później po zrobieniu porządku w domu.

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję.
penknife
Stały użytkownik forum

Post autor: penknife »

Jeśli masz oba domki na wspólnej fazie i liczniki cyfrowe(na analogowych może być problem) to można by wykorzystać stosowne urządzenia przesyłające internet po kablu zasilającym.
ODPOWIEDZ