Orange 3G - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Orange 3G - problem
Witam, zacznijmy od początku, na przełomie września a października przeniosłem usługę z CDMA (ORANGE) na 3G (ORANGE), neta ściągam modemem Huawei e3131 s2 (hi-link) i mam go podpiętego do routera TP-LINK TL-MR3420, dodam że pod modem mam podpiętą antenę (nie pytajcie jaka bo nie mam pojęcia, chyba yagi, zwykła aluminiowa, kilka lat temu śmigała mi pod Blueconnectem na modemie Option Icon).
Po przejściu z CDMA na 3G byłem zadowolony, poprawiła się prędkość jak i ping, jak dla mnie wystarczalne. Pingowanie na wp: 40-50ms, w grach 80-120ms.
Było OK ale od jakiś 10 dni zauważyłem pogorszenie stabilności łącza, brak ciągłości pingu na jakikolwiek serwer, w grach ping skacze od 500-2000ms, przy delikatnym obciążeniu wzrasta drastycznie ping. Próbowałem kręcić anteną w różnych kierunkach ale nic to nie dało, (w sumie jest tylko jeden mi znany BTS z Orange oddalony w lini prostej o jakieś 4km, w większości zalesiony teren), aplikacja od modemu pokazuje mi 5 na 5 kresek zasięgu.
Co mi doradzicie drodzy forumowicze?
Postawić na antenę kierunkową?
Może coś z urządzeniami?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Po przejściu z CDMA na 3G byłem zadowolony, poprawiła się prędkość jak i ping, jak dla mnie wystarczalne. Pingowanie na wp: 40-50ms, w grach 80-120ms.
Było OK ale od jakiś 10 dni zauważyłem pogorszenie stabilności łącza, brak ciągłości pingu na jakikolwiek serwer, w grach ping skacze od 500-2000ms, przy delikatnym obciążeniu wzrasta drastycznie ping. Próbowałem kręcić anteną w różnych kierunkach ale nic to nie dało, (w sumie jest tylko jeden mi znany BTS z Orange oddalony w lini prostej o jakieś 4km, w większości zalesiony teren), aplikacja od modemu pokazuje mi 5 na 5 kresek zasięgu.
Co mi doradzicie drodzy forumowicze?
Postawić na antenę kierunkową?
Może coś z urządzeniami?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Orange 3G - problem
U mnie to samo , raz śmiga , za chwilę idzie jak krew z nosa
pingi i po 2tys. od października w nic nie gram , a jak miałem CDMA to grywałem nawet z pingiem 120 . Przed świętami zamówiłem antenę , chociaż w planach miałem zerwanie umowy , bo z tego samego bts. na tym samym sprzęcie lepiej działa T-mobile tyle że na 2100mhz też ten zachwalany superancki NetWork! Dziś przyszła antena(ATK10) , mimo śniegu wlazłem na dach i jakoś nie powaliło mnie na kolana - raz pokazuje full zasięg , po chwili zero ''cegiełek'' moim wyznacznikiem łącza jest YT jeśli się nie buferuje to jest
a tu raz idzie raz stoi , dokładnie tak samo jak bez anteny
jednym słowem żałuję że zrezygnowałem z CDMA Plusa który w mojej lokalizacji dla mnie wystarczał
CDMA Orange to też porażka , ''slajdy'' wrzuciłem tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=23369 w ostatnim poście , wydaje mi się że to wina sieci , albo coś majstrują , albo nie wyrabia . Co potwierdza wynik z przed chwili :
a wcześniej to widać jak w linku co podałem.

-
- Stały użytkownik forum
Dziwne to jest, mi od października do początku grudnia śmigał wyśmienicie.
A CDMA w ciągu dnia strasznie chodziło, nocą było już lepiej.
Chciałbym sprawdzić dokładny zasięg w dB ale nie wiem jak.
Cały czas się głowie jak mogę poprawić stabilność łącza, niech sobie i jest ten ping 120 ale żeby nie tracił płynności.
A CDMA w ciągu dnia strasznie chodziło, nocą było już lepiej.
Chciałbym sprawdzić dokładny zasięg w dB ale nie wiem jak.
Cały czas się głowie jak mogę poprawić stabilność łącza, niech sobie i jest ten ping 120 ale żeby nie tracił płynności.
-
Używasz aplikacji Axssestel Menager? tam w zakładce stan było pokazane ile dBm
-
- Stały użytkownik forum
DejaVu pisze:Używasz aplikacji Axssestel Menager? tam w zakładce stan było pokazane ile dBm
Z CDMA nie korzystam od wrzesnia/października, mi się rozchodzi o 3G
-
To zmień to w profilu i napisz jaki modem i jaka aplikacja do łączenia z netem . Ja mam modem e3131 a aplikację play online i tam w zakładce narzędzia-diagnostyka widzę ile dBm
-
- Stały użytkownik forum
Kolego DejaVu , ja mam modem HI-Link'owy, nie jest zarządzany przez aplikację tylko przez przeglądarkę, mało tego, modem mam podłączony do routera, router ma adres 192.168.0.1 a modem 192.168.1.1.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja także mam ponad tygodnia problemy z transferem czym psiałem tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=496086#496086.
Jestem w trakcie pisana reklamacji do Orange, ale wstrzymuję się z tym na razie, bo czekam na nowy modem i chcę zobaczyć, czy on coś pomoże.
Szybkość drastycznie spadła z 14 Mb na 0.3 do 0,5Mb (w porywach do 1,0), pingi skaczą, a konsultanci telefoniczni twierdzą, że u nich wszystko w porządku.
Jestem w trakcie pisana reklamacji do Orange, ale wstrzymuję się z tym na razie, bo czekam na nowy modem i chcę zobaczyć, czy on coś pomoże.
Szybkość drastycznie spadła z 14 Mb na 0.3 do 0,5Mb (w porywach do 1,0), pingi skaczą, a konsultanci telefoniczni twierdzą, że u nich wszystko w porządku.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z doświadczenia wiem, że pisanie reklamacji dotyczącej zasięgu/jakości połączenia nic nie daje. Stwierdzą, że u nich jest ok i oddalają reklamacją z klauzulą, że kolejna w tej sprawie pozostanie nierozpatrzona.
-
Czyli historia się powtarza
weszło CDMA było pięknie - przybyło userów
zrobili superancki NetWork! i tu to samo się dzieje. 

-
- Stały użytkownik forum
Zrobiłem pewną próbę, odłączyłem modem od zewnętrznej anteny, całość (router + modem) umieściłem na parapecie z drugiej strony mieszkania, wynik:
- 5/5 kresek zasięgu
- pingi na wp w granicy 40-60 ms
- ping w grze 90-110 ms
Ogólnie jak dla mnie rewelacja
Teraz pytanie co powodowało takie skoki pingu i niestabilność łącza, kabel antenowy czy sama antena?
- 5/5 kresek zasięgu
- pingi na wp w granicy 40-60 ms
- ping w grze 90-110 ms
Ogólnie jak dla mnie rewelacja

Teraz pytanie co powodowało takie skoki pingu i niestabilność łącza, kabel antenowy czy sama antena?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Prawdopodobnie złe ustawienie anteny. Ze złączami również mogło coś być nie tak.
-
- Stały użytkownik forum
Ale od października do połowy grudnia było dobrze, dziwne. No ale jak widać lepiej mu teraz bez zewnętrznej anteny.ja.michal pisze:Prawdopodobnie złe ustawienie anteny. Ze złączami również mogło coś być nie tak.
-
No to złapał lepszy sygnał z innego BtsKacperoo pisze: bez zewnętrznej anteny.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kacperoo, świąteczna migracja ludności i zupełnie inaczej rozkładające się obciążenie sieci. Również tego doświadczałem ostatnio.
-
Też się z tym zgodzęja.michal pisze:inaczej rozkładające się obciążenie sieci

[ Dodano: 2015-01-01, 08:03 ]
A dziś już zasięg skacze

- DiilGang
PL34 lub 26034 to identyfikator dla NetWorks!, czyli pasmo 900 Mhz dla Orange i T-Mobile. Bez różnicy w użytkowaniu
Wszystkiego najlepszego w 2015 roku !

Wszystkiego najlepszego w 2015 roku !
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
-
Dzięki za informację
Również najlepszego w tym 2015r życzę