Koniec umowy z Orange CDMA -->PLay LTE ? RouterHuawei E53

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dawidjjj
Początkujący użytkownik forum

Koniec umowy z Orange CDMA -->PLay LTE ? RouterHuawei E53

Post autor: dawidjjj »

Witam, w polowie marca konczy mi sie umowa z Orange, myslalem nad przejsciem do Play.Konkretnie mysle o umowie z nielimitowanym internetem bez urzadzenia na 2 lata czyli przez pierwsze pol roku 30zl/msc nastpenie 50 i kupnem routera Huawei E 5377 na wlasna reke za ok 350zl.

Dodam ,ze mieszkam na wsi i z tego co sprawdzalem na BTS Search mieszkam stosunkowo dlaeko od nadajnika, ale gdy do Xperi T wlozylem karte z Play to o polnocy speedtest pokazal ok. 5,15mb/s a o 12 w poludnie 6,3mb/s. Taki wynik mnie satysfakcjonuje i pewnie po zamontowaniu anteny predkosc troche by wzrosla

Czy taka oferta jest najlepsza z mozliwych ? Czy moze nie warto przeplacac za Router i lepiej wybrac Huawei E 5330 ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Koniec umowy z Orange CDMA -->PLay LTE ? RouterHuawei E53

Post autor: ja.michal »

W Play w opcji na kartę za 45 zł jest bez limitu 3G i LTE na 30 dni. Można wybrać, aby aktywował się cyklicznie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zacznij od podania lokalizacji, od tego zależy dobór sprzętu. Obydwa podane routery to mobilne MiFi, jeśli chcesz korzystać tylko stacjonarnie to kiepski wybór. Na dodatek E-5330 nie ma wejść na antenę zew. Jeśli nie masz LTE w Play to lepiej wybrać stacjonarny router z wbudowanym modemem 3G na UMTs900/UMTS2100. Jeśli ma to być LTE to taki sam ale z LTE1800. Jeśli ma być coś mobilnego to E-5377 jest Ok.
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

@dawidjjj prędkości które podałeś są w techonologi hspa+ (xperia T nie posiada LTE). Mógłbyś podać swoją lokalizacje sprawdziłbym twoje położenie, względem nadajników i pomógł wybrać najbardziej odpowiednią technologię. Wartości w LTE jakie mógłbyś osiągnąć były by znacznie wyższe. Najlepiej aby ten twój router miał złącze anteny zewnątrznej,wtedy w razie problemów możesz podłączyć ową antenę. Routery MiFi są nie polecane głównie z kiepskiego zasięgu wi-fi. Jeżeli masz mniejsze mieszkanie, będziesz używał go w podróży będzie to odpowiedni router, nie myślę że przy ciągłej pracy takiemu routerowi mogło by się stać, wkońcu od czegoś ta gwarancja jest i nie rozumiem choćby sensu stworzenia urządzenia który nie mógłby chodzić cały czas. Decyzja zależy od Ciebie. Ja wybrałem router mi-fi e5372, dam relację jak mi przyjdzie ;D !
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
dawidjjj

Na mapce play niby pokazuje, ze jestem w zasiegu play LTE na zew. budynkow, a nastepnie sprawdzilem na BTS Search, po zamianie "Zrodla danych "z "BTSEarch" na"UKE", faktycznie jest nadajnik(LTE 1800, UMTS 2100) w doleglosci ok. 5km. Przez najblizsze 10msc bylby uzwany stacjonernie, pozniej moze korzystalbym z niego na studniach w jakims wiekszym miescie lub w pociagu itp.

Na samo LTE jakos sie nie nastawialem, bardziej traktowalem to jako oferte nielimitowane LTE a myslalem o HSPA/+(gdzie faktycznie bez sensu byloby kupowac Router LTE) , teraz gdy faktycznie mam w miare blisko nadajnika, moze warto pokusic sie o to LTE ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie tylko warto ale inna opcja przy zakupie sprzętu dzisiaj jest mało rozsądna. Po co kupować router, który już dziś jest przestarzały. Masz teraz LTE w Play to korzystaj, na studiach pewnie też będzie zasięg LTE. Jak ma być używany stacjonarnie i mobilnie to MiFi będzie OK. Ze starszych E-5372 z nowszych E-5373, E-5377.
Res3t

Post autor: Res3t »

Może podepnę się do tematu ;) Jak to jest z tą ofertą PLAY na kartę?

1. Spotkałem się z opiniami, że po przekroczeniu 100GB zdarzają się lejki do 2Mb/s. Prawda?
2. Czy w tym przypadku usługa działa tylko na BTS Playa czy też w roamingu? (mam w PLAYu telefon na abonament, dostaję też co miesiąc pakiet internetowy z którego mogę korzystać w roamingu - działa w roamingu t-mobile i plusa, bo między takimi sieciami mnie przełącza).
3. Czy gdy włożę tą kartę z aktywnym nielimitowanym transferem do B683 to będzie wszystko działać?
Ostatnio zmieniony 2015-01-05, 17:57 przez Res3t, łącznie zmieniany 1 raz.
Anielska moc anielskie piękno
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

1. Może się tak zdarzyć.
2. Tylko sieć własna Play.
3. Jeżeli będziesz miał włączoną opcję bez limitu, która działa w sieci 3G i LTE.
Res3t

Jeden koleś na grupie twierdzi, że działa mu to w roamingu :O Sam mam abonament w PLAY na telefon za 30zł +15zł pakiet złotówek i w ramach tego abonamentu dostaję 500MB internetu, który wykorzystuję tylko a roamingu.. Jak to jest z ich ofertami?

Jeżeli nie działa to w roamingu to do nadajnika PLAY mam 8km przez same lasy. Na LTE pewnie nie mam co liczyć, ale HSPA+ powinno mi złapać z ATK-20? :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Koleś nie ma racji. Do taryf głosowych Play dodaje pakiety internetowe np. 2GB, które działają w roamingu krajowym na 3G. Do tych ofert jest promocja 6 m-cy na LTE bez limitu danych .Ale dotyczy tylko połączeń w technologii LTE, która jest tylko na własnej sieci LTE Play. Aby z takiego nielimitowanego LTE korzystać na taryfie głosowej musisz być w zasięgu sieci LTE Play i dysponować telefonem/modemem/routerem z LTE1800. Pakiet 2GB z LTE bez limitu można uruchomić za 20 zł na taryfach głosowych. http://www.play.pl/uslugi/pakiet-2GB-LTE/ Promocja do końca 2015 roku. Te 2GB na 3G sieci własnej i roamingu. LTE bez limitu tylko na sieci własnej Play.To kolejna ekstra propozycja dla posiadaczy kart głosowych Play. Nielimitowany LTE za 20 zł :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

A co z RBM i starymi ofertami ??

Odpukać jeszcze działa na nich Darmowe LTE ale widać niestety przymiarkę aby je wyłączyć :(

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Res3t

Na razie czekam na sprzęt B683 + ATK-20, kupię tą kartę PLAY i spróbuję złapać HSPA+ z 7km przez las. Będzie łatwiej niż o LTE :)

Takie pytanie jeszcze. Czy duża będzie różnica między przewodem 10m a 15? Mam na myśli stratę :)
dawidjjj

Witam, w weekend bede zamawial jakis router do LTE z Play i jakos w tyg. podpisze " pakt " z play na nielimitowany internet.

Jaki router bedzie najlepszy do 400zl ?

Tak jak Matek 451 mowil Huawei 5373, 5377 czy moze w tej cenie kupie cos lepszego?
Czy moze kupic modem +router LTE ?

Dodam ,ze jestem na pograniczu zasiegu (nadajnik 4-5km ), wiec raczej bez anteny sie nie obedzie .
matek451
Guru bezprzewodowy

Zdecyduj się czy ma być mobilny router MiFi, wszak chcesz korzystać nie tylko w domu. alternatywa dla niego jest router+ modem. Modem możesz zabierać ze sobą jak potrzebujesz mobilności a na co dzień zestaw pracuje w domu. Ostatni wybór bez mobilności to router stacjonarny z wbudowanym modemem LTE.
dawidjjj

Najbardziej zalezy mi na tym aby miec WiFi w domu, aby moc korzystac z teleonu, laptopa itp. a gdy jestem poza domem wystarczy mi sam modem, wiec wychodzi ,ze najlepszym wyjsciem bylby modem+Router WIFi, jaki zestaw polecacie ?
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

Co do tego limitu 100gb to jest to bardzo dużo. W znaczeniu bardzo dużo mam na myśli że w tym miesiącu oglądam dużo filmów hd, telefon wifi. +koledzy przychodzą i ściągają gierki na smarfony. Siedzę dużo w internecie, gram w gry multiplayer. Ściągam gry średniej wielkości. I od 10 lutego do dzisiaj pobrałem 90gb... W poprzednim PIERWSZYM miesiącu internetu pobrałem trochę ponad 200Gb i lejku nie było... Bynajmiej tak to wygląda w moim przypadku. Co do routera polecam Ci huawei e5372, Router Mi-Fi. Router oczywiście posiada złącze antenowe TS-9. U mnie od 3 miesięcy chodzi bez zarzutów :) ! Nie przegrzewa się, zero wad na razie w nim widzę, co dalej zobaczymy. Co do zasięgu wifi łapie u sąsiada przez drogę, w pokojach od szosy. Ja go wybrałem ze względu na wielkość/mobilność/złącze antenowe/nie zawodność i chyba tyle z tej strony. Swojego wyrwałem za 260zł z lombardu (używanego). I nie narzekam :cwaniak:
Nie bierz innych typu e5377 gdyż on ma wejście crc9 ze swojego doświadczenia wiem że jest ono mniej podatne na odłączanie/podłączanie , szybko się wygina. W e5372 masz ts-9. (lepsze)
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Skrillex pisze:100gb to jest to bardzo dużo.
100gb to jest NIC, dopiero 100GB to jest coś.
Nie pomagam na PW!
dawidjjj

To jaki ten modem wybrac?
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

Skrillex pisze:Swojego wyrwałem za 260zł z lombardu (używanego). I nie narzekam :cwaniak:
(lepsze)
Firm jak Lombard i instytucji jak Komornik nie wspieramy! Ktoś kto zarabia na krzywdzie innego człowieka to skończony :klnie:
Wybór zależy do Ciebie. Ale pamiętaj Twój los może też się odwrócić.
dawidjjj

Witam kupilem modem Huawei E 3372.

Do modemu ddstalem karte Play z 3GB internetu. Szybkosc pobierania na speedtescie to ok 25-30mb/s, upload 12mb/ s a ping to ok. 35ms.

Aplikacja pokazuje, ze poziom sygnalu wynosi 54%.

Czy w tej sytuacji oplaca sie kupic antene zewnetrzna ? I jakia realna roznice w szybkosci bede mogl zauwazyc ?

@EDIT
Przesunalem komputer o jakeis 15-20 cm i jest ok. 70-80%
ODPOWIEDZ