Koniec umowy Orange Freedom Pro CDMA - co dalej?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nightmare
Stały użytkownik forum

Koniec umowy Orange Freedom Pro CDMA - co dalej?

Post autor: Nightmare »

Witam. 7 marca 2015r. kończy się moja umowa na internet w Orange. Mam dylemat - co teraz wybrać, aby nie wpakować się na minę?
Przeglądałem mapki zasięgu, mapy BTS i mam coraz większy mętlik w głowie. Chodzi przede wszystkim o jak najlepszy zasięg.

Moja lokalizacja to Kraszowice, 7 km na południowy zachód od Bolesławca.
Dokładne współrzędne:
GPS: 51.217684 15.517566
51°13'03.66'' N
15°31'03.24'' E

Zastanawiałem się nad Plusem, ponieważ mogę skorzystać z programu smartDOM (miałbym abonament za połowę ceny) lub przedłużyć umowę w Orange (obecnie mam 16 GB limitu, po przedłużeniu umowy początkowo proponowano mi 24GB, kiedy ich spławiłem, zaoferowali 48GB a tydzień później 84GB).

Modem, który mnie interesuje to Huawei 3372 (ten z dwoma gniazdami antenowymi), do tego router z gniazdem USB (Plus miał ten modem w zestawie razem z routerem DLink DWR 116, ale chyba wycofali go z oferty).

Mógłby mi ktoś pomóc określić jaki BTS mam najbliżej mojej lokalizacji? Na LTE raczej nie mam szans, byłbym zadowolony ze stabilnego HSPA+. Na telefonie, który mam z Plusa, mam zasięg HSPA+ w pomieszczeniu, w dzień transfer osiąga 4-6 Mbit, nocą nawet 10 Mbit. Myślę, że modem z anteną na zewnątrz poprawi jeszcze te wyniki.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Koniec umowy Orange Freedom Pro CDMA - co dalej?

Post autor: matek451 »

Najpierw złóż wypowiedzenie na CDMA w Orange. Dzięki wypowiedzeniu możesz negocjować nowe warunki z DUK Orange. Do uzyskania 56GB za 48,97 lub 98GB za 62,97 do tego noce bez limitu 0-8 za 2,99. W tej ofercie za 1 zł router MF283+. Inne nie są warte uwagi. W Orange masz skraj zasięgu LTE. W tych ofertach na LTE bez limitu. Najbliższy BTS LTE1800 w Bolesławcu około 6 km od ciebie. Na 3G zasięg pewny z BTS-a UMTS900NetWorks Karszowice 47. Kolejny operator PLus/CP. Ofertę pewnie znasz. Zasięg 3G zapewnia sieć UMTS900Aero2 Karszowice-Suszki bar Cobra, około 4 km od ciebie. Można też próbować z LTE. Najbliższy BTS UMT1S800( zapewnia zasięg w Plusie/CP) Bolesławiec, Kościelna 3. Ze sprzętu warto brać B-593s-22. Zestaw E-3372 +DWR-116 to słabszy wybór, chyba że modem zamierzasz używać mobilnie. T-Mobile, jeśli masz u nich usługę to warto brać internet ze zniżką 50% i E-5377 za 8,99 zł . Np 40 GB za 34,99, 50GB za 39,99 i 60GB za 44,99 zł lub 70GB za 49,99. Do tego noce bez limitu(0-9) za 9,08 zł. Zasięg 3G z tej samej sieci co w Orange. Na koniec na deser Play. Zasięg LTE i 3G masz z BTS-a Play LTE1800 i UMTS900 w Brzeźniku 150. W Play oferta no limit na 3G i LTE na umowę i na kartę. Koszt 45 zł. Sprzęt kupujesz sam,polecany B-593s-22. W Play jest za drogi. Do korzystania z LTE u każdego z operatorów potrzebujesz anteny Dual LTE 1800MHz, do 3G z kolei anteny kierunkowej na 900MHz. Koszt około 200 lub 100 zł. Jeśli chcesz się związać z Plusem to zacznij od lektury regulaminów i tego tematu http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... start=8100 .Szczerze nie polecam Plusa/CP. Masowo pozyskują klientów w ramach SmartDom, nie rozbudowują sieci. Stosują FUP, ich Power LTE bez limitu to fikcja. Limit jest tylko wg. ich uznania. Na LTE tną prędkość do 0,5Mb/s a nawet 32kb/s.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Bolesławiec odpada ze względu na dość spore wzniesienie po drodze (1 km od mojego miejsca zamieszkania różnica poziomów to 40 metrów). Z Bolesławca zawsze były problemy z łącznością GSM. Z jakimkolwiek internetem radiowym zresztą też.

Skłaniam się do pozostania w Orange a jako sprzęt wezmę ten router ZTE. W sobotę mają dzwonić do mnie z Orange, zobaczę, co się uda wynegocjować tym razem.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Nightmare pisze:Bolesławiec odpada ze względu na dość spore wzniesienie po drodze (1 km od mojego miejsca zamieszkania różnica poziomów to 40 metrów). Z Bolesławca zawsze były problemy z łącznością GSM. Z jakimkolwiek internetem radiowym zresztą też.
To kiepsko bo tak byłaby szansa nawet na LTE, choć ja i tak mimo wszystko spróbowałbym złapać jakikolwiek sygnał LTE z antena kierunkową( i przy okazji spróbować w ramach testów złapać LTE od Playa w kierunku pólnocno-zachodnim od Ciebie), może akurat się uda(zamówiłbym antenkę panelową i router LTE) a potem w razie czego w sklepie internetowym zawsze można oddać, do 10dni na pewno a chyba już nawet do 14. Poza tym tak realnie na teraz to pozostaje chyba korzystać tylko z UMTS900, ale z drugiej strony na pocieszenie Ci powiem, że w przyszłości pewnie odpala w tamtych okolicach LTE800, jak wygrają aukcję.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nic nie wynegocjujesz. Dołożą ci 20% większy limit za standardową cenę czyli np. 48GB ( zamiast40GB) za 69,90z lub 84GB( zamiast 70GB) za 89,90zł. Do tego zaproponują szmelc zwany MVH650 lub MF63 lub może jakiś tablecik i tyle. MF283+ już od dawna nie mają. Ogólnie ta firma nie ma w ofercie sprzętu, może jeszcze AirBox (Huawei) czyli mobilny MiFi jest wart uwagi. Można wziąć i próbować sprzedać, bo sieci domowej na nim nie radzę budować. Osobiście celowałbym w Play i LTE lub 3G z Brzeźnika. Dysponując modemem/routerem z LTE oraz anteną Dual LTE 1800MHz można mieć internet za darmo ( karta RBM za 9 zł czy starsza karta Play 4G LTE Online), ewentualnie na kartach głosowych od 10 zł( umowa na firmę na 6 m-cy) czy za 29,99zł( umowa Play Unlimitet za 9,99 +20 zł /m-c za pakiet 2GB i bez limitu na LTE do końca 2015roku). Dostałeś gotowy wzór postępowania jeśli chodzi o Orange a niepotrzebnie tracisz czas na rozmowy z BOK czy z telefonicznym centrum sprzedaży Orange. Oni nie mają dostępu do lepszych ofert, tylko standardowa umowa przedłużeniowa taka jak w salonie. Bez wypowiedzenia umowy nic nie uzyskasz, tylko DUK ma atrakcyjne oferty. Nadal będą cię doić jak dotychczas.Ale twoje pieniądze, twój wybór.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Przy abo za 69,90 Wex sobie z tabletem galaxy TAB 4 7" LTE za 1zł sprzedasz od ręki za 700-800zł i kupisz sobie Huawei B593 za góra 500zł zostanie ci minimum 200zł które wydasz na 3-4mc abonemantu

Lub wydaj odrazu 150zł na lepszy tablet 10.1" sprzedasz go za 1200zł - 150zł co daje zarobek 1050zł odjąć koszt zakupu modemu Guawei 500zł daje nam jeszcze ponad 500zł do ręki zysku :P
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

MKwiatusz3K pisze:Przy abo za 69,90 Wex sobie z tabletem galaxy TAB 4 7" LTE za 1zł sprzedasz od ręki za 700-800zł i kupisz sobie Huawei B593 za góra 500zł zostanie ci minimum 200zł które wydasz na 3-4mc abonemantu

Lub wydaj odrazu 150zł na lepszy tablet 10.1" sprzedasz go za 1200zł - 150zł co daje zarobek 1050zł odjąć koszt zakupu modemu Guawei 500zł daje nam jeszcze ponad 500zł do ręki zysku :P
Dokładnie, sam tak zrobiłem tylko miałem jeszcze kod pracowniczy -20%, ale i tak moim zdaniem warto tak zrobic.
matek451
Guru bezprzewodowy

Podstawa to złożyć wypowiedzenie i nie dać sobie wcisnąć MVH650 lub MF63. No i trochę handlowej żyłki :) , której jak widać wam nie zabrakło :ok:
Nightmare
Stały użytkownik forum

Muszę sprawdzić LTE 1800 z Playa w Brzeźniku. Z tej samej lokalizacji mam CDMA z Orange i nie narzekałem - na MV610 ze standardowymi antenami w nocy miałem 6-7 Mbit. Myślę, że kupię B-593s-22 i antenę na 1800 MHz, zobaczę co z tego wyjdzie. W razie czego sprzęt zawsze mogę do 14 dni oddać.

Czym się różni B-593s-22 od B-593u-12? Ceną na pewno, jest coś jeszcze?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nightmare pisze:jest coś jeszcze?
Bramka VoIP i ilość portów USB
Nie pomagam na PW!
Nightmare
Stały użytkownik forum

Ceny B-593s-22 mocno poszły w górę, czy lepszym wyborem byłby D-Link DWR-921?

Co do różnic tych dwóch modeli Huawei, to znalazłem, że u-12 LTE ma max przepustowość 100 Mbit, s-22 ma 150 Mbit.
Dodatkowo s-22 oprócz LTE FDD obsługuje LTE TDD.

Co to jest LTE FDD i TDD - przytoczę cytat z portalu Computerworld:
Standard LTE zarówno w wydaniu TDD (Time Division Duplex), jak i w ramach FDD (Frequency Division Duplex) to w zasadzie ta sama technologia. Różnica między nimi polega na sposobie, w jaki realizowana jest transmisja danych. W przypadku FDD są one pobierane oraz wysyłane na różnych częstotliwościach. W przypadku TDD oba procesy zachodzą w ramach jednego pasma, zamieniając kierunki przesyłu danych poprzez wykorzystanie tzw. szczelin czasowych. Co za tym idzie, technologia TDD umożliwia bardziej elastyczne gospodarowanie przepustowością, przykładowo przy ściąganiu dużych plików koncentrując się na pobieraniu danych, zamiast je wysyłać.
No i decyzja zapadła - wybór padł na DWR-921 + antena dualna 15 dBi z Cybertechu na 1800 MHz (do tego 2x kabel 5m ze złączkami) :super:
Sprzęt już zamówiony i opłacony.

Dlaczego DWR 921?
- nie potrzebuję USB w routerze (jak chcę skopiować pliki z pena, podłączam do do komputera)
- w B593 nie podoba mi się wentylacja u góry routera (będzie tam leciał kurz i inny syf)
- port WAN może mi się przydać (podłączę pod niego na pewno obecny router z Orange, dopóki nie skończy mi się umowa)
- ma więcej opcji konfiguracji niż B593
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Podepne się jeszcze raz w temacie o Orange

czy da się coś telefonicznie ugrać zniżke na abo jak jestem juz klientem Orange?? mam już jeden telefon od nch i chciałbym internet jak uda mi sie wypowiedzieć umowe na Neo z powodu likwidacji kanału ReligiaTV

Brał bym pakiet za 69,90 z tabletem
Nightmare
Stały użytkownik forum

DWR-921 już mam, antena jeszcze nie dotarła.
Firmware w wersji 2.01 z 17.09.2014, rewizja B.
Na standardowych antenkach dołączonych do routera wycisnąłem max 2 Mbit, ping 60-70 ms, połączenie 3G. Karta z Playa.
To i tak nieźle, bo przetestowałem też CDMA z Orange - 2,30 Mbit, ping 56-70 ms.
Dziwne, że po wymuszeniu połączenia 4G router i tak łączy się w trybie 3G.
Jutro powinna dotrzeć antena z Cybertecha, zobaczę czy coś będzie z tego LTE.

[ Dodano: 2015-01-14, 14:36 ]
Jednak zamknięte okno ma ogromne znaczenie!
Przed chwilą wystawiłem router za okno - oto wyniki na standardowych antenkach:

Obrazek

Typ połączenia: 4G

:brawa:
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Post autor: overtrash »

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i w razie jakichś błędów z góry przepraszam.

Z racji tego iż od lutego mogę już podpisać nowa umowę na internet(stara kończy się w maju) OFP CDMA zadzwoniłem dowiedzieć się jakie oferty na mnie czekają, teraz mam 10+6gb za 73zł w tym szczęśliwe godziny od 23do6, bardzo żałuje ze nie wszedłem tu wcześniej bo myślę ze już z poprzednia umowa otrzymałbym lepsze warunki no nic trudno. Wracając do tego co mi proponuje orange zapytałem o możliwie maksymalny limit transferu danych i otrzymałem 2 opcje -bez urządzenia (ja mam MV 610VR, wcześniej mv 410r) mogę mieć maksymalnie 60gb za 59.99zł, z urządzeniem czyt. tablet ew. router 3g chyba mogę mieć 75gb za 89.99zł. plus to co mam dostać za staż 6lat, pani na chwile obecna nie widziała ile. Pytałem tez o LTE niby u mnie z tym słabo.
Mam kilka pytań a mianowicie :

1.czy to dobra oferta według was? (dla mnie w pierwszej chwili 16 na 60 i byłem w euforii)
2.czy jeśli złoże wypowiedzenie i nawiąże kontakt z DUK jestem wstanie wynegocjować cos ciekawszego jeśli tak to czy ma ktoś jakieś pojęcie co jeśli chodzi o CDMA?
3.Czy może warto migrować gdzie indziej?
4. Jak wygląda teraz korzystanie z usługi szczęśliwe godziny ja mam od 23 do 6 czy przy nowej umowie to pozostanie?
5.Czy w tym routerze mam MV 610VR da się wzmocnić jakoś sygnał wi fi?

Moja lokalizacja to GPS: 53.166945 23.617172<> 53º13'44.61'' N, 23º40'09.69'' E,
Mieleszki-Kolonia gm. Grodek woj. Podlaskie
po linii prostej mam plus minus 7km i do Gródka i do Michałowa, przeszkoda mogą być bariery naturalne- gąszcz drzew na posesji i jeśli chodzi o linie na Michałowo rezerwat przyrody i niezłe lasy, linia na grodek jest w lepszym stanie z tym ze przed moja miejscowością są mieleszki one tworzą dość poważny problem sa jakby na lekkim wzniesieniu, lecz jest tez mniejsza ilość drzew co powoduje ze podwórka widzę niewielka część gródka.
Osiągi jakie uzyskuje na obecnej konfiguracji router w standardowym wydaniu MV 610 VR:
EV-DO rev. B. RSSI sieci na poziomie -65-73 dBm zazwyczaj 71

Z speedtest.net lokalizacja: Białystok host koby -ping do 100ms, średnia z 5 rezultatów w dzień to 8,01 Mb/s dla pobierania, wysyłanie jest na poziomie 2,66 Mb/s wiec nie najgorzej choć bywa tez mniej wiadomo, w nocy rozpędza się na max do 10Mb/s dla dl wyniki są uwarunkowane tym ze w moim regionie większość ludzi ma internet typu xDSL ,a w szczególności, ADSL wiec bts nie jest przeciążony, ja mieć nie mogę mam PCM i nic tego nie zmieni. Teraz były święta i limit mam wypstrykany i nie wygląda to tak różowo- ping 94, dl 0,58Mbps, up 0.32Mbps. czekam do 24go nowy cykl rozliczeniowy.
Podsumowując prosiłbym was o ocenienie oferty która składa mi orange, także jakie mam szanse na negocjacje, ewentualnie gdzie migrować i dlaczego? Czy szczęśliwe godziny będą działały niezmiennie? Czy na tym sprzęcie co mam sygnał wi fi da się poprawić? Proszę o pomoc pozdrawiam. Paweł.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Witaj, w miejscowości Wierobie 41 masz maszt z obsługą DC więc w linii prostej to jakieś 7,5 km więc może by dało radę złapać sygnał przy pomocy panelu. W T-Mobile jest rabat 50% jak masz telefon u nich. Jest też Gródek, ul. Polna U900. W orange bez urządzenia masz za 49 zł 40 GB a za 59 zł 60. W T-mobile masz za 49,90 masz 70 GB z urządzeniem bądź bez do tego noce za 9 zł.
piotrekg3
Użytkownik forum

Post autor: piotrekg3 »

overtrash pisze:ewentualnie gdzie migrować i dlaczego?
Nie lepiej migrować do Playa, za 45 zł masz no limit, nadajniki 3g i LTE w Gródku i Michałowie.
Ostatnio zmieniony 2015-01-16, 08:50 przez piotrekg3, łącznie zmieniany 1 raz.
TP-Link MR-3420 V2 + Huawei E3372 + Cybertech 1800 Mhz
matek451
Guru bezprzewodowy

Kupić samemu router/modem LTE i antenę Dual LTE na 1800Mhz i korzystać z nielimitowanego internetu na 3G lub LTE w Play. Oczywiście najpierw złożyć wypowiedzenie i negocjować z DUK. W ofercie ze sprzętem na dwa lata, router MF283+za 1zł lub 39 zł. Do tego rabat na abonament 30% i o 40% większy limit, noce (0-8) za 2,99. Bez sprzętu, rabat 50% plus 40% większy limit. Jak się nie zgodzą to bay bay Orange. Play czeka.
Ostatnio zmieniony 2015-01-16, 09:13 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Mam już antenę z Cybertecha, na razie ustawiłem ją prowizorycznie dla testów w oknie - rewelacja!

Obrazek

Mogę tylko powiedzieć - żegnaj Orange :super:
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Kupić samemu router/modem LTE i antenę Dual LTE na 1800Mhz i korzystać z nielimitowanego internetu na 3G lub LTE w Play. Oczywiście najpierw złożyć wypowiedzenie i negocjować z DUK. W ofercie ze sprzętem na dwa lata, router MF283+za 1zł lub 39 zł. Do tego rabat na abonament 30% i o 40% większy limit, noce (0-8) za 2,99. Bez sprzętu, rabat 50% plus 40% większy limit. Jak się nie zgodzą to bay bay Orange. Play czeka.
Witam ,
na wstępie chciałbym wszystkim podziękować za odpowiedz
jeśli orange nie przystanie na w/w warunki uciekam do play, ale jeśli się zgodzi to chciałbym zapytać o kilka spraw:
-czy router MF283+ (o ile będzie dostępny) obsłuży mi moja kartę (mam ja od 2009) sim/r-uim?
-przeglądając forum dotarłem do strony UKE a tam znalazłem informacje na temat „Pozwolenia radiowe dla stacji GSM, UMTS, LTE oraz CDMA” i z tego co wynika w załączniku dla CDMA 450 (stan z 10.12.2015)w mojej lokalizacji BTS dla Waliły, Michałowo data ważności jest do 2016-12-17 co więcej na 872 pozycje tylko końcowe 10 ma datę ważności od 2021 do 2024, reszta ma to samo co w mojej lokalizacji. Załóżmy ze zadecyduje się na kolejna umowę od orange która zakończy się 05.2017, co oni zamierzają zrobić z tym faktem przełącza mnie na 3g? bez sprzętu z niewiadomymi dla mnie warunkami tech(choć pani sama przyznała ze z lte od nich u mnie słabo) , super jednym słowem.

Chciałbym też zapytać o play:
-abo oczywiście 50zł bez limitu ale co ze sprzętem ? jak już wcześniej pisał Nightmare DWR-921 + antena z Cybertecha(jaki model?) to dobre rozwiązanie? A może cos innego, oni maja ofertę bez limitu z urządzeniem za 90zł ale to na dłuższa metę wydaje się mniej atrakcyjne.
- ze chciałbym zapytać tez o prędkość jaka będę wstanie osiągnąć dla pobierania w play, tak jak już wcześniej wspominałem w dzień na cdma mam od6-8 mbps. I chciałbym uznać to jako stosowne minimum na intrenecie od play, wykonalne? Jeśli mam wierzyć dla mapki zasięgu ze strony play jestem w zasięgu ich lte na zewnątrz budynku raczej bez większych problemów, natomiast wew. Budynku kilka km niestety mi brakuje. Ciekawi mnie ile router bez anteny zewnętrznej jest wstanie pokazać będzie więcej jak 8mbps wg. Was czy mniej?

Za jakiś czas będę miał możliwość przetestowania u siebie dobrze wam znane RBM na ZTE MF28D u wujka w Białymstoku w bloku 4 piętro na ulicy poleskiej RBM osiąga 10-15mbps dla dl ping na poziomie 40 tyle wiem. Swoja droga wujek ma tego ZTE z plusa w którym nb. tez miało być bez limitów co się okazało w umowie było napisane ze powyżej 100gb transferu robią lejek, a ze syn gra online, córka ogląda filmy i seriale to 100 poszła ino świst, jak ta sytuacja ma się do play tez po przekroczeniu 100 gb wszystko będzie działało wolniej ? swoja droga RBM to ciekawa oferta ;)
Proszę o komentarze, pozdrawiam, Paweł.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-01-16, 14:07 ]
<font color=orange>Wycinam zbędną już mapę.</font>
Ostatnio zmieniony 2015-01-16, 14:07 przez overtrash, łącznie zmieniany 1 raz.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Antena to panel LTE CT-15_1.8_Duo MIMO (15dBi/1800MHz). Dokładnie taka:

Panel CT-15

Antena sprawdzi się, o ile jesteś w zasięgu LTE.

Ja jestem bardziej niż zadowolony. Do BTS Play mam 5,62 km bez widoczności bezpośredniej.
Teraz aktywowałem na karcie internet no limit za 45 zł, pomęczę trochę sprzęt. Działa to u mnie teraz tak:

Obrazek

Co do wyłączenia CDMA w Orange, to zostanie wyłączone CDMA rev. A o przepustowości do 3,1 Mbit. Zostanie CDMA rev. B 9,3 Mbit. Oznacza to, że urządzenia wspierające tylko rev. A odejdą do lamusa - nie będą działać ( np. Axesstel MV 410)
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

-Antena to panel LTE CT-15_1.8_Duo MIMO (15dBi/1800MHz).
-Antena sprawdzi się, o ile jesteś w zasięgu LTE.
-Co do wyłączenia CDMA w Orange, to zostanie wyłączone CDMA rev. A o przepustowości do 3,1 Mbit.
- Dziękuje za informacje na temat anteny.
- Jest duża szansa ze antena się przyda- http://imgur.com/8SCcmFV .
- Ktoś jeszcze korzysta z CDMA rev. A? Nie wiedziałem.

Co do prędkości to nie bo a ziemia porównując z OFP. :ok:
Ja po linii prostej mam coś koło 7km, także bez widoczności, co ciekawe jak dobrze pójdzie w kwietniu rusza u mnie projekt przeciwko wykluczeniu cyfrowemu z UE, zobaczymy czy jestem wstanie jakoś się do tego podłączyć.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-01-19, 14:01 ]
:pppp:
Ostatnio zmieniony 2015-01-19, 14:01 przez overtrash, łącznie zmieniany 1 raz.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Masz spore szanse na LTE z Playa - BTS znajduje się w Michałowie przy Białostockiej 68. Odległość od BTS do twojej miejscowości to jakieś 6km z niewielkim haczykiem.
Topografia terenu też jest na twoją korzyść - sprawdzałem na stronie Geocontext - jest tam fajna aplikacja Geocontext-Profiler, która umożliwia stworzenie topograficznego przekroju terenu.
Huawei B715 + 2xATK-504
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Z tego co widziałem na btsearch nadajnik jest też na gródku(Gródek Doroszkiewicza Cerkiew_, Play ID: BIA4420 LTE1800). Ja cerkiew widzę z podwórka wiec to tez będzie jakaś opcja_. Oglądając Google Street na najwyższej wieży rzeczywiście wisi kilka białych anten wiec to chyba to.

Muszę skompletować zestaw i brać się za testy bo jestem pod wielkim wrażeniem osiągów które uzyskał Nightmare w play. :D

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-01-19, 13:59 ]
:pppp:
Ostatnio zmieniony 2015-01-19, 13:59 przez overtrash, łącznie zmieniany 1 raz.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Jak masz bezpośrednią widoczność, to jeszcze lepiej :ok:
Huawei B715 + 2xATK-504
Nightmare
Stały użytkownik forum

Takie pobieranie z Chomika to ja rozumiem :)
Huawei B715 + 2xATK-504
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Super sprawa. :ok: Ja muszę się dowiedzieć jakie mam szanse na podłączenie do światłowodu który właśnie u mnie kładą(projekt z UE), później zdecyduje co dalej.

Kartę od RMB już mam(pół domu przeszukałem zanim ja znalazłem xD ), zamówiłem swojego czasu przez internet za free, teraz już nie ma takiej opcji jak ostatnio klikałem w link.

Ciekaw jestem tylko czy Orange ulegnie na warunki o których wcześniej mówił matek451, może jak im będzie zależało to pokażą klasę i zaoferują więcej niż 98gb za 63zł i urządzenie, lub 98gb za 45zł bez. :rotfl: Jednak jestem bardzo ciekaw play, bo chciałbym zrobić porównanie z Nightmare.
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Od 2 dni mam nowy okres rozliczeniowy w OFP. W końcu jakoś to działa... Mam nadzieje ze za kilka dni będę wstanie przedstawić wyniki jakie uzyskałem na RBM.

Obrazek
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Witam wszystkich ponownie!
W końcu znalazłem czas i możliwości aby przetestować Internet LTE od P4 bo to jedyna alternatywa w stosunku do mojego obecnego OFP.
Zdecydowałem się na zestaw który wcześniej nabył Nightmare, D-Link DWR 921- H/W B1, F/W v.2.00 + antena dualna od Cybertech 15dbi.
Taryfa to RBM I na kartę czyli za 50zł mamy 150dni na wychodzące, transfer 100gb/mc.
W porównaniu z OFP:
Obrazek
Wyniki są następujące:
Dwr 921 ustawiony na miejsce obecnego MV 610VR, testy wykonano na tych standardowych antenach dołączonych do zestawu Dlink. Kolor sygnału pomarańczowy w ustawieniach 3 kreski. Szkoda tylko ze w ustawieniach nie pokazuje z jakim nadajnikiem się łączy :/ .
Obrazek
Pobieranie z chomika bez żadnego menadżera:
Obrazek
Postanowiłem ze wezmę maca na spacer przed dom i protestuje sprzęt nakierowując go na BTS: (Gródek Doroszkiewicza Cerkiew, Play ID: BIA4420 LTE1800) gdzie mam praktycznie widoczność bezpośrednia. Siła sygnału kolor zielony w ustawieniach max kresek. I te "patyczki" dają nawet rade :P .
Obrazek
Czekam teraz na antenę dualna od Cybertech 15dbi + 10m kabla i ciekaw jestem jak megabity pójdą w górę.
Teraz kilka słów(w moim mniemaniu)o brakach dwr921: wi fi jest nieco słabsze niż w MV 610VR, boli tez brak baterii- tak jutro bym podjechał dosłownie pod BTS żeby zobaczyć jak to wygląda, szkoda ze nie mam przetwornicy12/230v do auta, i raczej od nikogo nie pożyczę.
Kolejna rzeczą jest utrata połączenia na kilka chwil z niewiadomych mi przyczyn nawet 2x pod rząd(w ciągu ostatniej doby 3x), później jest ono wznawiane automatycznie i jest ok.
Na plus dla dlinka jest to ze ma naprawdę ogrom ustawień, sensowny wygląd- otwory wentylacyjne po bokach anie u góry jak np ZTE, Huawei.
Mam 14 dni wiec pomęczę sprzęt. :] Zniecierpliwiony czekam na antenę. Jeśli w wszystko będzie ok zegnam się z orane w kwietniu pójdę tam osobiście z wypowiedzeniem i zobaczę czy oferta w DUK jest aktualna:
"W ofercie ze sprzętem na dwa lata, router MF283+za 1zł lub 39 zł. Do tego rabat na abonament 30% i o 40% większy limit, noce (0-8) za 2,99. Bez sprzętu, rabat 50% plus 40% większy limit.W ofercie ze sprzętem na dwa lata, router MF283+za 1zł lub 39 zł. Do tego rabat na abonament 30% i o 40% większy limit, noce (0-8) za 2,99. Bez sprzętu, rabat 50% plus 40% większy limit."
W weekend wezmę zestaw do miasta i zrobię testy w centrum Białegostoku- ul.Lipowa, wyniki przedstawie później.
Peace ;)
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Mam nadzieje ze choć trochę rozjaśniłem sytuacje dla osób w moim regionie jeśli chodzi o LTE z P4.

[ Dodano: 2015-03-21, 14:20 ]
Zgodnie z tym co pisałem wcześniej oto wyniki z centrum Białegostoku.
Ul Lipowa 16, blok ,pierwsze piętro.
Sprzęt ustawiony przy oknie od strony stacji bazowych Orange.
Orange CDMA w ustawieniach MV 610VR RSSI sieci -88-90 dBm. Dioda signal mruga co 3ek.
Obrazek
Obrazek
Totalna padaka, na wsi to jakoś działa ale miasto. :dobani:

Teraz pora na LTE dwr921 + antenki z zestawu lokalizacja Białystok host koby.
W ustawieniach siła sygnału 5 kresek/zielony ciągły.

Obrazek
Obrazek
Najlepszy wynik:
Obrazek

Jak widać na załączonych obrazkach jest sympatycznie, średnia natomiast to 28Mbps dla pobierania.
Dla porównania moja kablówka z Elposu. :v
Obrazek
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

matek451, kontaktowałem się z DUK dzisiaj(zadzwoniłem pod *400 i tam zostałem przełączony) i to o czym pisałeś wcześniej na chwile obecna nie jest już osiągalne, zarówno dla abonamentu bez urządzenia jaki i z urządzeniem. Ja byłem zainteresowany jak największymi pakietami danych na okres 24mcy.
Teraz jeśli chodzi o ofertę bez urządzenia cena w nowym abonamencie pozostała nie zmienna czyli 59.90zł i nic nie da się już tutaj zrobić, natomiast transfer to 60gb podstawowe plus 20gb zaoferowane z duk. Jeśli chodzi o ofertę z urządzeniem MF283+ za 1zł lub tablet lenovo yoga 2 LTE za 99zł, niby od niedawna mają „nową” opcje i gdzie za abonament płaciłbym 64zł i 91gr duk oferuje rabat 30%, transfer 70gb, plus to co oferuje duk 40% więcej. Noce są za 2.99zł. Ja i tak odchodzę do P4 na LTE- RBM I za 50zł 150dni, ale może pozostającym w orange się przyda.
Na początku pani nie była zbyt chętna do negocjacji oferowała mi bez urządzenia za 59.90,66gb wiec nic specjalnego, z urządzeniem tablet 99zł rabat na abo 89.90zł-20%, transfer zamiast 70gb-84gb. Dałem jej do zrozumienia ze dalej jest słabo i jeśli nie przedstawi rozsądniej oferty to idę do Play na no limit LTE za 45zł bez jakichkolwiek umów. Poprosiła o telefon ma zadzwonić za 7dni jakby coś się z ofertą zmieniło… ;)
ODPOWIEDZ