Mocny sygnał wifi - który router (Dlink 921, Huawei b593s)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adverka
Początkujący użytkownik forum

Mocny sygnał wifi - który router (Dlink 921, Huawei b593s)

Post autor: adverka »

Witam,

Podobnych pytań pojawiło się wiele na forum, jednak nie znalazłam odpowiedzi na najbardziej nurtujące mnie pytanie. Planuję zakupić router pod sieć LTE, zastanawiam się oczywiście nad wyborem wśród najczęściej polecanych tzn. D-link DWR 921 lub Huawei b593s-22. Cenowo wyglądają podobnie, opinie też są podobne (jedni chwalą Dlinka, inni Huawei) zależy mi jednak na routerze, który będzie miał mocny sygnał wifi - w domu mamy grube ściany, a potrzebuję, aby zasięg docierał przynajmniej do 2 pokoi dalej niż stoi router.
Będę wdzięczna za wszelkie opinie w powyższym temacie.

Nad operatorem się zastanawiam - najpierw chciałabym przetestować w miejscu zamieszkania. Play lte korzystam w komórce i mam 30Mbps/13Mbps.
Z wifi w domu będzie "korzystać": 2x telefon, 1x tablet, drukarka, laptop.

Dziękuję i pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 2015-01-08, 09:55 przez adverka, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Mocny sygnał wifi - który router (Dlink 921, Huawei b593s)

Post autor: key »

Moc routera jest limitowana przez prawo.

Od modelu zdecydowanie wieksze znaczenie ma miejsce, gdzie postawisz router - rownolegle do krawedzi lodowki niekonieczne jest najlepszym miejscem, mimo ze najladniej wyglada.
Nie pomagam na PW.
mateush
Użytkownik forum

Post autor: mateush »

Koleżance chodziło zapewne o to, który z tych routerów ma lepszy zasięg WiFi.
b593 nie słynie z dobrego WiFI. Możliwe, że w przypadku grubych ścian należałoby zastosować dodatkowy AP. Zaletą tego routera jest na pewno port USB (jeden w wersji s-22 lub dwa w u-12) co przyda się w przypadku drukarki, która nie ma wbudowanego WiFi.
DWR 921 również ma wbudowane antenki WiFi, więc jakiejś dużej różnicy bym się nie spodziewał.
D-Link ma za to mocniejszy modem i nie posiada USB.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mateush pisze:D-Link ma za to mocniejszy modem
Co przez to rozumiesz?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mateush pisze:Koleżance chodziło zapewne o to, który z tych routerów ma lepszy zasięg WiFi.
Szkoda ze nie zrozumiales tego co napisalem.

Jeszcze raz:
"Zasieg" (czyli moc nadajnika) jest limitowana prawnie i jest dla wszystkich routerow taka sama.

Wazne jest polozenie i charakterystyka anten w stosunku do oczekiwanej powierzchni.
Nie pomagam na PW.
mateush
Użytkownik forum

key, jak zatem wytłumaczysz różnicę w zasięgu między ruterem Edimax i TP-Link? Edimax w identycznym położeniu co TP-Link ma dwie kreski zasięgu więcej w najbardziej oddalonym pokoju. Moc nadajnika owszem jest limitowana, ale zysk anten już nie. Jedne mają większe inne mniejsze wzmocnienie.

wojteks, osobiście nie miałem styczności z DWR'em. Polegam na opiniach innych użytkowników także tego forum. Jeśli zajdzie potrzeba podam link do posta w którym znalazłem tą informację. Możliwe, że autorowi chodziło o lepsze anteny, a nie moc modemu.
adverka

Mateush, tak dokładnie, chodziło mi o zasięg wifi :)
Drukarkę mam z modułem wifi, więc na wiekszej ilości usb mi specjalnie nie zależy.
Czytalam trochę na tym forum i w przypadku Huawei były opinie, że przez kilka ścian nie ma szans, aby się sygnał "przebił", dlatego chciałam się poradzić.

Czyli bardziej mam się nastawiać na zakup Dlinka?

Również mam prośbę, oto moja przybliżona lokalizacja: 54º10'59.71'' N 16º10'25.20'' E, czy mogę prosić o poradę, który z nadajników jest mi najbliższy i na ofercie którego operatora powinnam się skupić?
Dziękuję
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mateush pisze:jak zatem wytłumaczysz różnicę w zasięgu między ruterem Edimax i TP-Link?
Rozna charakterystyka anten.

Konkretnie, ktory Edimax i ktory TP-Link?
mateush pisze: Jedne mają większe inne mniejsze wzmocnienie.
Ile razy jeszcze trzeba powtarzac to same zdanie? Anteny nie maja wzmocnienia. Anteny sa pasywne.

Anteny maja zysk - czyli geometryczne ukierunkowanie pola EM. Jesli antena ma mocniejsze pole EM w jednym miejscu, to musi miec slabsze w innym.
mateush pisze: TP-Link ma dwie kreski zasięgu więcej w najbardziej oddalonym pokoju
U Ciebie w mieszkaniu. W innych polozeniach i inych konfiguracjach moze byc zupelnie inaczej.
Nie pomagam na PW.
mateush
Użytkownik forum

key, spokojnie. Rzeczywiście, pisząc w pośpiechu użyłem niewłaściwych sformułowań. Dokładnie, chodziło mi o zysk, a nie wzmocnienie. Zbyt dużo osób używa tych słów zamiennie. Pomyliłem również urządzenia. Lepszy zasięg ma Edmiax, a nie TP-Link, ale to bez znaczenia.

Z tym że wszystko zależy od budynku również się zgadzam. U znajomej identyczny router TP-Linka nie ma żadnego problemu z żelbetowym stropem, a u kolegi jak już wspomniałem ma problem z dwiema ścianami.

adverka, trudno jednoznacznie powiedzieć który jest lepszy. Oba są polecane. D-Linki na ogół ludzie chwalą. Nikt się na nie specjalnie nie skarży. Z B593 bywa różnie, wystarczy poczytać na forum. Może przez to że jest ich więcej.
USB mimo wszystko warto mieć. Można dzięki niemu np udostępnić pendrive, co może być przydatne przy kilku urządzeniach.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Powtarzane wielokrotnie. Przy dużych domach o solidnych stropach czy ścianach aby pokryć dobrym zasięgiem WiFi cały dom niezbędne jest zamontowanie dodatkowego AP. Najlepiej połączonego po LAN z routerem głównym. Inne zabiegi to półśrodki. Tak jak pisze @key anteny mają różne charakterystyki. Często stosowana wymiana anten na anteny o większym zysku nie pomaga za wiele. WiFi w zabudowie to loteria, to co sprawdza się w jednym mieszkaniu niekoniecznie działa w innym. Co do wyboru operatora to wiadomo Play. Bo to chyba Koszalin i z zasięgiem LTE nie powinno być problemu. Oczywiście oferta tylko SIM lub na kartę. Dyskusja o wyższości jednego routera nad drugim zawsze będzie. Podstawowa różnica między nimi to fakt , że DWR-921 ma WAN i można na nim podłączyć również drugie źródło internetu. Z kolei B-593s-22 ma bramkę VoiP. D-Link posiada bogatsze możliwości konfiguracyjne. Co do USB w B-593s-22 to dyski i pendraki tylko w FAT32. Do dużych plików z porządnym bitrate tylko NAS i to po kablu.
Ostatnio zmieniony 2015-01-08, 10:52 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tym że wszystko zależy od budynku również się zgadzam.
Czyli sam zauwazyles, ze polecanie w ciemno nie ma najmniejszego sensu i router/anteny nalezy zaplanowac dla danego miejsca pracy?
mateush pisze: u kolegi jak już wspomniałem ma problem z dwiema ścianami.
To niekoniecznie musza byc sciany. Superpozycja + multipath potrafi zalatwic najmocniejszy nadajnik.
matek451 pisze:Często stosowana wymiana anten na anteny o większym zysku nie pomaga za wiele.
Zazwyczaj nawet przeszkadza - dla dipoli/monopoli wiekszy zysk oznasza splaszczenie charakterystyki.
Nie pomagam na PW.
adverka

Dziękuję za wszelkie porady. Zdecyduję się prawdopodobnie na zakup Dlinka.
Co do operatora to planowałam właśnie Play z ofertą bez sprzętu (29zł lub 49zł bez ograniczeń).

pozdrawiam!
cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: cegulla »

mateush pisze: b593 nie słynie z dobrego WiFI.
Nie zgodzę się. Mam ten router od ponad tygodnia, moim poprzednim routerem był TP Link WR740N i B593s stoi w tym samym miejscu, gdzie stał TP i zauważyłem, że w tych samych miejscach domu zasięg Huaweia był lepszy.
mateush pisze: Z B593 bywa różnie, wystarczy poczytać na forum. Może przez to że jest ich więcej.
Czemu tak uważasz ? Na forum są zazwyczaj problemy z tym routerem, które wynikają z niewiedzy ich użytkowników. Jakichś typowych problemów z routerem nie zauważyłem ani u siebie ani na forum. No chyba, że jestem ślepy to proszę mnie poprawić :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mateush pisze:D-Linki na ogół ludzie chwalą
Tylko że na rynku ich praktycznie nie ma albo trzeba zapłacić z 600zł a B593 kupi za 400-500 bez problemu, nawet w kolorach można wybierać.
adverka pisze:że przez kilka ścian nie ma szans, aby się sygnał "przebił"
A co to da że smartfon będzie widział sieć ale się z nią nie połączy, WiFi to w każdym przypadku łącze dwukierunkowe. A jeszcze mieszkasz w mieście gdzie może być wiele sieci WiFi wokół z czym nawet "najmocniejsze" routery sobie często nie radzą.

Umieść router w środku symetrii domu żeby w każą stronę było po 1-2 ściany a nie gdzieś na rogu. Jeżeli tak nie możesz to kabel ethernet i dodatkowy AP albo zestaw PLC.
Nie pomagam na PW!
mateush
Użytkownik forum

Eh, widzę że niepotrzebnie się wypowiadałem :facepalm: Przynajmniej specjaliści zabrali głos.

cegulla, TP-Linki o których tu wspominałem to właśnie WR-740N.

Jeśli chodzi o Huawei, to do samego urządzenia nie mam zastrzeżeń. Problemy (te które nie wynikają z niewiedzy) są zazwyczaj związane z oprogramowaniem. Niestety nie każdy sobie poradzi, lub nie każdy się podejmie przez wzgląd na ryzyko zmiany firmware jak w tym temacie.
TUprzeczytałem o słabym WiFi, TENproblem chyba też nie został rozwiązany.
cegulla

Nikt tu nie mówił, że jest specjalistą. Faktem jest, że ten router nie nadaje się do modowania. Podany przykład jest nie do końca oddający rzeczywistość. Tam mógł być winny układ domu, więc i inne routery temu by nie pomogły, bo jak wiemy ich moc jest ograniczona prawnie. Co do drugiego przypadku to prawdopodobnie użytkownikowi trafił się felerny modem, który powinien trafić na gwarancję. Gdy położę obok routera telefon to prędkość LTE jest taka sama poprzez połączenie z telefonu i z routera podpiętego do komputera.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :) DWR-921 i jego FW też nie jest idealny i sprawiał kłopoty użytkownikom. Dla mnie istotną różnicą jest obecność portu WAN w DWR-921 co dla niektórych jest istotną zaletą.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mateush pisze: D-Link ma za to mocniejszy modem i nie posiada USB.
wojteks pisze: Co przez to rozumiesz?
Czułość odbiornika. Ta może być różna, a i z tego co wiem to D-Link ma moduł mPCIe, a to głównie sprzęt M2M czyli generalnie wyższa jakość.
adverka pisze: Co do operatora to planowałam właśnie Play z ofertą bez sprzętu (29zł lub 49zł bez ograniczeń).
adverka, to lepszy nowy Play Internet na Kartę. Za 45 zł miesięcznie masz bez limitu w LTE, ale i 3G. Do tego pakiet może aktywować się cyklicznie i nie jesteś związana umową.
mateush pisze:Eh, widzę że niepotrzebnie się wypowiadałem :facepalm: Przynajmniej specjaliści zabrali głos.
Wyluzuj mateush. ;) Często czepiamy się terminologii bo utrwalanie tego co błędne w ostatecznym rozrachunku wprowadza ludzi w błąd. Robią sobie nadzieje z rozwiązań, które nie będą działać dobrze, wydają niepotrzebnie pieniądze, albo dają się oszukać przez sprzedawców. W końcu forum ma jakąś tam formę misji, a nauka nie zawsze jest miła. Lepiej jak się skończy na takim, czasem niemiłym, upominaniu zamiast na tym o czym napisałem kilka zdań wcześniej. :zdrowko:

adverka, w końcu to twój temat. Masz jakieś listwy przy podłogach? Najlepiej szersze. Można już zawczasu pomyśleć o ewentualnym poprowadzeniu tam kabla sieciowego w przyszłości jeżeli trzeba będzie postawić AP, aby pokryć dalsze pokoje.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Lepiej jak się skończy na takim, czasem niemiłym, upominaniu zamiast na tym o czym napisałem kilka zdań wcześniej.
Nikt tu nie jest niemily :hyhy:

Pewna niechec do szczegolnych rozwiazan wynika miedzy innymi z tego, ze czesto powtarzane jak mantra regulki nie maja zadnego uzasadnienia w fizyce. A argumentacje typu "u ciotki Zoski ale dziala" nie sa do konca przekonywujace.

Wiekszosc osob posiadajacych kolorow nicki ma albo duze doswiadczenie albo wyksztalcenia, albo nawet jedno i drugie, co powoduje ze pisza bardzo precyzjnie - co moze byc odbierane jako niemile. Z drugiej strony popieranie blednych argumentow slownictwem, ktorego znaczenia sie nie zna, jest mocno irytujace.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze: Nikt tu nie jest niemily :hyhy:
Czasem może być to tak odbieranie. ;)
Kalder
Stały użytkownik forum

Post autor: Kalder »

cegulla pisze:Nie zgodzę się. Mam ten router od ponad tygodnia, moim poprzednim routerem był TP Link WR740N i B593s stoi w tym samym miejscu, gdzie stał TP i zauważyłem, że w tych samych miejscach domu zasięg Huaweia był lepszy.
Oświeć więc proszę mnie co zrobić aby z B593s mieć więcej niż 12 Mbps na wifi? Bo mi się tego nie udało dokonać nawet gdy urządzenie było w tym samym pomieszczeniu.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-01-10, 17:54 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-01-10, 17:54 przez Kalder, łącznie zmieniany 1 raz.
cegulla

No niestety, ale u mnie nadajnik ciągle skacze z prędkością i jest prędkość od 10 do 30 Mb/s i takie prędkości po wifi udało mi się osiągnąć.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

cegulla, jak po kablu?
cegulla

Po kablu również ta prędkość jest zmienną, nawet jak podjechałem z telefonem pod bts to prędkości były zróżnicowane i to dość sporo. ;) Jednakże max po kablu udało się osiągnąć 33Mb/s. Co ciekawe pod nadajnikiem mam taką samą prędkość jak u siebie w domu 8,5 km od btsa, chciałbym kupić antenę, ale chyba nie warto ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Stacja obciążona. Nic nie zrobisz, ewentualnie antena i celować w inną stację.
cegulla

W tym mieście są dwie stacje i ta druga działa gorzej, dodatkowo stoją niedaleko siebie, więc nie uda mi się wycelować w konkretny bts, jedyną nadzieją będzie nowy nadajnik, który ma powstać 6km odemnie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W takiej sytuacji masz odpowiedź.
Kalder
Stały użytkownik forum

Post autor: Kalder »

cegulla pisze:No niestety, ale u mnie nadajnik ciągle skacze z prędkością i jest prędkość od 10 do 30 Mb/s i takie prędkości po wifi udało mi się osiągnąć.
Ale ja mówię o sytuacjo gdzie po kablu jest 40 a po wifi nadal 12 a nie o skaczącym transferze na obciążonym nadajniku.
cegulla

No to właśnie ja na ten temat się nie wypowiem, bo nie po prostu nie mogę ;)
cegulla

I właśnie dziś miałem dość dobrą sytuację, by pomóc tutaj. Wklejam screena z komputera podłączonego po kablu
http://i.imgur.com/KRPUqsG.jpg

i z telefonu połączonego z wifi

http://i.imgur.com/H7t4WCy.png

Oba urządzenia podpięte pod omawianego huaweia, z resztą widnieje on w moim profilu pod nickiem. Testy wykonywałem oba jeden po drugim, niecałe 5 min temu od wstawienia postu. Nie wiem czemu, ale speedtest by oOkla w przeglądarce mi nie chce działać.
Ostatnio zmieniony 2015-01-14, 18:38 przez cegulla, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ