Router podłączony jest do stacjonarnego komputera w pokoju na piętrze.
W domu na tym samym poziomie, w pokoju na przeciwko korzystam z Laptopa ASUS X53sc.
Problem jest taki, że laptop ma 1/2 z 5 kresek zasięgu, w porywach 3. Co ciekawe korzystamy jeszcze z mniejszego ThinkPada i w tym samym pokoju, co laptop odbiera on zasięg 4-5 kresek, nawet piętro niżej ma stale 4 kreski, czasem zdarza się, że spadnie do 3. Moje pytanie brzmi dlaczego laptop ASUS, znajdujący się na tym samym poziomie w stosunkowo bliskiej odległości łapie taki słaby zasięg z routera? Dodam, że nie pomogło wgranie najnowszej aktualizacji karty sieciowej laptopa.
Sprawdzałem przy użyciu programu inssider w pokoju, gdzie korzystam z laptopa jak to wszystko funkcjonuje. Sygnał waha się od -76 do -92dBm, w zależności od położenia laptopu, max Rate 72. Dla porównania, w pokoju z routerem sygnał oscyluje w granicach -35 do -50dBm.
Co może być przyczyną tego słabego zasięgu? Na dwóch smartfonach ten zasięg jest równie słaby jak na laptopie. Tylko ten ThinkPad ma bardzo dobry sygnał. To router jest tak beznadziejny, trzeba coś pozmieniać w ustawieniach czy jeszcze jakaś inna opcja? Jestem zielony w tych tematach, także bardzo proszę o pomoc